кава-від-кашлю

Oct 04, 2011 10:44

Ця кава (я вже сторазів писала про неї, але ж якраз почався сезон дощів-холодів-застуд) - стане в  пригоді тоді, коли починається кашель, і не важливо сухий чи мокрий.
Перевірено не раз на собі й на Тарасові. Він, уже коли бачить, що температура спала і я почала кашляти, то само собою варить саме таку пряну каву.

Рецепт простий:

Кава натуральна мелена - 2 ч.л. (краще не сильно обсмажена).
Цукор - на кінчику ложки чи кілька кристаликів карамелізованого.
Прянощі:
кориця - шматочок палички чи 1/5 ч.л. ложки меленої;
бадьян - 1 зірочка (або 1/4 ч.л. анісу);
гвоздика - 1 зірочка;
розмарин - кілька хвоїнок;
кардамон - 1-2 стручки;
перець духмяний - 1-2 горошини;
мускатний горіх - на кінчику ножа.

Ще можна покласти:
базилік - 2-3 листочки свіжого чи пуску сушеного-меленого;
лофант - 2-3 листочки;
ялівець - 2-3 ягоди;
кружальце імбиру.

Все це заливаємо склянкою води (або півсклянкою, якщо є можливість каву пити з молоком). Варимо, як звичайну каву. Настоюємо 10 хв. Розбавляємо домашнім жирним молоком - якщо є. 
Додаємо мед (мед можна в прикуску, якщо любите гірку каву). І п’ємо поки гаряче. Добре їсти в прикуску ультрачорний шоколад, канапки з товстим шаром вершковго масла (краще пряженого жовтого) і мед-мед-мед.
Прянощів у каві буде так багато, що інколи сама кава ледь відчуватиметься. Але кашляти і відхаркувати стане значно легше.
За день можна випивати 1 чи 2 чашки цього напою (більше - не раджу).
І чим рідше ви п’єте каву в звичайні дні - тим кращий і швидший буде ефект.
Хто зовсім не п’є кави, може взяти навпіл - кава і цикорій, чи кава і какао. Цикорій (якщо покупний, з банки) кладеться в кінці, його не треба варити. А з какао вариться так само, тільки молоко точно доведеться додавати, бо інакше не смачно.  Але зовсім без самої кави не можна - вона добре відхаркувальне. На жаль, замінити натуральну каву розчинною і зробити ледачий варіант - не вийде. Бо тут цінна саме справжня кава. І напій слід варити (довести до кипіння, але не дати закипіти,  настояти. 

смачні ліки

Previous post Next post
Up