May 26, 2011 10:48
Травень - час робити столисту настоянку.
Я давно шукала рецепт - тепер ось маю.
Столиста настоянка так називається, бо на півлітра горілки береться 100 листків. (Горілка має бути високої якості, але не ароматизована. Якщо насоянка робиться на спирту - спирт розводиться очищеною водою.) Інколи її роблять лікернм чином - тоді на півлітра горілки ще йде склянка цукру. І перші три дні настій струшується.
Обов’язкові компоненти: листя смородини, малини (ожини), вишні, сливи, груші, лісової суниці та берези в рівних пропорціях. Можна додати листя шовковиці та барбарису. Той компонент, на який є алергія - виключається. Гіпертоніки можуть додати квіти глоду.
Листя настоюється місяць у темному місці, а потім проціджується. Зберігається теж у темному місці.
Загалом ця настоянка п’ється для підтримки імунітету в осінньо-весняний період - на дорослу людину зранку столова ложка в негарячий чай чи сік. 21 день, потім перерва від 10 до 21 дня і повторити.
Тако можна вживати одноразово - замість глінтвейну на початках хвороби.
Не можна вживати вагітним і малим дітям.
Діти від 7 років, якщо мають нормальну вагу, - по пів чайної ложки 10 днів.
Але правильно зроблена настоянка має бути дуже пахуча - і може використовуватся замість коньяку для ароматизації тіста чи кремів.
алкогольні настоянки,
аптечка,
смачні ліки,
чари на кухні