(no subject)

Mar 24, 2010 12:39

В поисках чего-то одного, иногда можно найти что-то совершенно другое.

Оказывается, что шафран - это крокус. Кто умный или занимается садоводством, может знает, а для меня это стало небольшим открытием.

Оказывается:
The name of the genus [Crocus] is derived from the Greek krokos (κρόκος). This in turn is probably a loan word from a Semitic language, related to Hebrew karkōm, Aramaic kurkama, Persian and Arabic kurkum, which mean saffron or saffron yellow.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crocus

и

The English word saffron stems from the Latin word safranum via the 12th-century Old French term safran. Latin safranum is also the source of the Italian zafferano and Spanish azafrán. Safranum derives via Persian زعفران (za'ferân) ultimately from the Arabic word زَعْفَرَان (za'farān), which is itself derived from the adjective أَصْفَر (aṣfar, "yellow"). Asbaghi gives an alternative derivation arguing that زَعْفَرَان (za'farān) is the arabicized form of the persian word زرپران (zarparān) - "having yellow leaves".
http://en.wikipedia.org/wiki/Saffron

Шафран - это приправа, которая - 'the spice saffron is obtained from the stigmas of Crocus sativus (saffron crocus), an autumn/fall-blooming species.'

Такой вот, шафран крокус.)

curioso, еда

Previous post Next post
Up
[]