Наші справжні герої

Oct 15, 2011 22:17

Хотів про це висловитися одразу після Дня Незалежності два місяці тому, але зараз так само слушна нагода - 14 жовтня як раз традиційно святкується день створення Української повстанської армії (1942).

Коли наприкінці серпня поточного року я ознайомився зі списком новоспечених героїв України, то у мене, що називається, перехопило подих.
Втім поступово прийшло розуміння того, що журналіст Віталій Портников був таки правий, коли висловлювався стосовно того, що нагородження цим званням провідника ОУН Степана Бандери та безпосереднього організатора та командуючого УПА Романа Шухевича є безглуздим актом - насамперед тому, що саме це звання є запровадженою 1998 року радянською відрижкою і ніяким чином не вплине на сприйняття цих історичних постатей тими чи іншими людьми.

Для таких людей, як я, Шухевич і Бандера є героями безвідносно до того, чи нагороджено їх посмертно якоюсь кучмівською нагородою. І, відповідно, навпаки - для мільйонів прокомуністично й проросійськи налаштованих громадян (через що Україна ніяк не може стати успішною країною і на довгі десятиріччя приречена бути політичним та економічним невдахою з розмитою ідентифікацією) ці люди будуть втіленням зла.

Але є ще одна важлива причина, чому я не лише тепер погоджуюся з паном Віталієм, але навіть радий, що нагороди у Бандери та Шухевича "відібрали".
Не буду приховувати: коли донецький суд скасував присвоєння Бандері та Шухевичу звання Героя України одразу після приходу Януковича до влади, мене тоді це засмутило й обурило. Я ще 2003 року з обуренням висловлювався на цю тему.
І тому, що робилося це, щоб догодити Москві й отримати "газову знижку за флот" - угоди, яка півтора роки по її підписанні засвідчила повний непрофесіоналізм донбасяцької "еліти"; і тому що донецький суд навіть не знайшов нічого ліпшого, як відібрати це звання на підставі того, що означені політики не були громадянами України. Кожен совок в Україні вам залюбки розповість, які бандити, зрадники і прочая, прочая, прочая були Бандера з Шухевичем - але ось їхній донбасяцький суд навіть довести цього не спромігся й скасував звання на підставі неправильного громадянства...

Коли ж я ознайомився з черговим списком нагороджених Януковичем новоспечених "героїв України", то я вже втішився.
Добра половина "героїв України" - шахтарі-бригадири, начальники дільниць.
Серед шахтарів затесалися льотчик та вчителька. Але апофеоз - це звісно звання "героя України" донецькому поету Білашу, улюбленому поету Януковича (Білаш - це гірше, ніж Дем'ян Бєдний), а також митрополиту православної церкви московського патріархату.

Ні, краще нехай цей сонм шахтарів, льотчиків, російськомовних поетів-українофобів, митрополітів-провідників "Рускава Міра" та просто скромних народних депутатів самі носять свої золоті зірочки "героїв України".

Я щиро радий, що своїм рішенням донбасяцький суд вивів Степана Бандеру та Романа Шухевича з цієї блискучої компашки.

Шахтарські бригадири, донецькі примітивні поети-рифмачі, московські церковники та просто сірі українофобські чинуші не є для мене героями України. Тому я радий, що люди, які свого часу не на життя, а на смерть віддано боролися за незалежність України, непричетні до цього списку. Нехай сучасні "герої України" собі тішаться своїми золотими цяцьками. Це звання - я відчуваю - все одно незабаром скасують через повне знецінення. Лише за 12 років (мирних років!) званням "Герой України" вже нагороджено аж 262 людини... Навіть якщо брати людей мистецтва, то серед нагороджених - виблядок Білаш, але відсутня Ліна Костенко - живий класик чарівної української поезії!
Це фарс, це повний фарс!

Усіх друзів вітаю зі святом Української повстанської армії!


Previous post Next post
Up