Deutscher Militärfriedhof in Charkiw / Німецький військовий цвинтар у Харкові

Jul 17, 2011 19:24

Der Sammelfriedhof für die in der Ostukraine gefallenen deutschen Soldaten und Offizieren wurde 1998 errichtet. Die meisten Gefallenen starben in vier Schlachten um Charkiw, die zwischen 1941 und 1943 stattfanden. Darauf zeigen vor allem die Todesdaten.
Insgesamt ruhen hier rund 40000 Wehrmachtsangehörigen.

Während der deutschen Besatzung zwischen Oktober 1941 und August 1943 existierte schon an dieser Stelle, im Dorf Danyliwka am nördlichen Stadtrand Charkiws, schon ein deutscher Soldatenfriedhof, der später von den Sowjets total zerstört wurde.

Der prominenteste Gefallene war General-Leutnant von Hünersdorff, der im Laufe der Kursker Schlacht schwer verletzt und später im Lazarett in Charkiw am 17. Juli 1943 gestorben wurde.

Німецький військовий цвинтар у Харкові було відновлено 1998 року на місці німецького цвинтарю для полеглих військовослужбовців німецької армії, що постав під час окупації 1941-43 років. Той цвинтар було зруйновано восени 1943 року невдовзі по тому, як Харків вдруге й остаточно зайняли радянські війська.

Теперішній відновлений німецький цвинтар є збірним похованням для 40000 тисяч німецьких солдатів та офіцерів, що загинули на теренах Східної України, втім переважна більшість тих, хто тут тепер спочиває, загинули під час чотирьох кривавих битв за Харків, що розгорталися в жовтні 1941 року (втім, ця перша битва була найменш кривава й найшвидкоплинніша), квітні-травні 1942 року, лютому-березні 1943-го та в серпні 1943 року. На це вказують дати смерті солдатів. Переважна більшість померли саме в ці місяці або протягом місяця потому, що вказує на померлих у шпиталі.

Найвидатнішим похованим тут є командуючий 6-ю танковою дивізією генерал-лейтенант фон Гюнерсдорф, якого було тяжко поранено під час Курської битви, прооперовано в шпиталі в Харкові, де він і помер 17 липня 1943 року.



Bestattung von General-Leutnant Walther von Hünersdorff in Anwesenheit von seiner Ehefrau, die als Rot-Kreuz-Krankenschwester im Lazarett Charkiw tätig war, und Generalfeldmarschall von Manstein, Generaloberst von Goth u.a.

Поховання генерал-лейтенанта фон Гюнерсдорфа у Харкові 17 липня 1943 року в присутності його дружини (з квітами), що працювала в Харкові медичною сестрою Червоного Хреста, генерал-фельдмаршала Манштейна, генерал-полковника фон Гота та інших.



Deutscher Militärfriedhof Charkiw heute.
Німецький військовий цвинтар сьогодні.





Eingang.
Вхід.





На жаль, грамотно написати не змогли...











Die Tafeln zeigen die Namen der Gefallenen auf.
Стели містять імена загиблих.



In der weiten Ferne ist der Stadtbezirk Saltiwka zu sehen.
Вдалечині видніється харківський спальний район Салтівка.

У безпосередній близькості - 17-й цвинтар. На українському цвинтарі кидається у вічі, наскільки багато могил порівняно не старих ще людей. Сучасні українці забагато п'ють, курять і взагалі ведуть нездоровий спосіб життя.



____________________

Перша світлина © Німецький Бундесархів
Das erste Foto © Deutsches Bundesarchiv

Решта світлин © alexbard
Die anderen Fotos © alexbard
Previous post Next post
Up