eet smakelijk:D

Sep 05, 2005 11:33






En dan nog wat info achter de cut, voor de geinteresseerden. Misschien een beetje naief om te denken dat mensen het lezen, maar ach, wie weet...

Vlees eten veroorzaakt veel dierenleed

Leghennen, kalkoenen, konijnen, mestvarkens, parelhoenders, kwartels e.d. worden in zogenaamde batterijen opeengepakt. Mestkalveren en fokzeugen zitten in nauwe hokken of boxen, vastgebonden met kettingen zodat ze zich niet kunnen draaien. Door plaatsgebrek en overmatig mesten vervormen hun wervels,ontstaan pootgebreken, springen slagaderen, treden open voetzolen en verlammingen op. Kippesnavels worden afgebrand, braadkuikenvleugeltjes gekortwiekt, varkensstaarten afgeknipt, beertjes zonder verdoving gecastreerd. De dieren zitten vaak in het donker, krijgen krachtvoer met kopersulfaat, worden volgespoten met antibiotica en groeibevorderende middelen, waaronder hormonen. Ofwel sterven ze voortijdig door infecties of stress bij het transport, ofwel worden ze zonder verdoving afgemaakt. Haankuikens worden (vaak half) verstikt met koolzuurgas in plastic zakken, forellen en meervallen op ijs gestort, palingen in zaagsel gestopt en met een mes gedood. Dieren in de pelsdierfokkerij zoals vossen worden geëlektrokuteerd met een elektrode in hun anus en in hun bek, zodat hun vel niet wordt beschadigd

Vlees eten is de grootste bedreiging van het milieu
Er wordt geschat dat het aandeel van de veeteelt in de verdwijning van het tropisch regenwoud 80% is. Het kappen van tropisch regenwoud is veruit de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van plant- en diersoorten. In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel 77.093 miljoen kilo mest; genoeg om de hele gemeente Amsterdam met een 25 cm dikke laag te bedekken! Enkele algemene effecten van veehouderij op het Nederlandse milieu: - penetratie van de bodem door stikstof en fosfaat; - bijdrage aan de zure regen door de uitstoot van ammoniak: 30-35% van de totale zure regenbelasting door Nederlandse emissiebronnen; - verspreiding van zware metalen (koper, cadmium, zink e.a. via veevoer) en pesticiden in bodem en grondwater; - belasting van bodem en water door kalium. Hoeveelheid diergeneesmiddelen die jaarlijks in het milieu belandt: 500.000 kg. Industriële veeteelt heeft ook een ongunstig effect op het milieu, en niet alleen vanwege de mestoverschotten. Omdat zoveel graan voor veevoer nodig is gaan in de wereld waardevolle natuurlijke gebieden verloren. "In het zuiden van Brazilië is het schitterende subtropische woud van de Uruguay-vallei omgehakt en verbrand om sojabonen te laten groeien, voor veevoer in Europa," aldus de Braziliaanse oud-minister van Milieu José Lutzenberger in een interview.

Vlees eten veroorzaakt veel voedselverspilling

Van dezelfde oppervlakte landbouwgrond waarvan 1 persoon met een 'standaard-dieet' (met vlees) kan worden gevoed, kunnen 3-7 vegetariërs of 12-20 veganisten leven. Bij omzetting van graan in dierlijk voedsel gaat van de eiwitten 90% verloren, van de calorieën 96% en van de vezels gaat er zelfs 100% verloren. Voor veeteelt is er veel grond, voedsel, water en energie nodig, met alle ecologische gevolgen vandien. In de meeste gevallen is veeteelt een onefficiente manier om voeding voor mensen te produceren. Zowat alle dieren die uit de veeteelt komen hebben in hun leven een veelvoud aan voedsel nodig dan datgene wat ze uiteindelijk produceren. Een groot deel goede landbouwgrond wordt momenteel gebruikt om dierenvoeding te produceren terwijl deze grond perfekt gebruikt zou kunnen worden om voedsel, dat geschikt is voor mensen, te produceren. De veeteelt zorgt voor een enorme verspilling van voedsel. 45% van de wereld-graanproductie voeren we op aan het vee. Het zou economischer zijn, wanneer al deze producten rechtstreeks voor menselijke voeding worden benut. Vlees eten is de oorzaak van honger in de 3e wereld Na de Tweede Wereldoorlog werd gekozen voor vlees als belangrijkste eiwitbron voor de bevolking. Besloten werd om de in verband daarmee noodzakelijke productiviteitsverhoging in de agrarische sector te realiseren door industrialisatie van het boerenbedrijf.Thans begint men in te zien dat dit beleid niet juist was. Een werkelijke oplossing van het wereld-eiwitprobleem kan alleen worden bereikt door stimulering van de productie en consumptie van plantaardige eiwitbronnen. De bio-industrie is een ramp voor de arme bevolking van de wereld, omdat een groot deel van de wereldproductie van plantaardige eiwitten als veevoer wordt gebruikt. Veel van het aan de dieren in de Nederlandse bio-industrie gevoerde graan wordt verbouwd op landbouwgrond in de derde wereld, grond die daar dus niet gebruikt kan worden om de plaatselijke bevolking te voeden.Het houden van zoveel dieren wereldwijd voor vleesconsumptie, houdt ook in dat er voor die dieren genoeg land moet zijn om op te grazen. Om dit te bereiken worden veel bossen gerooid. Tussen 1960 en 1985, werd bijna 40 % van alle Centraal Amerikaanse regenwouden vernield voor het creëren van grond voor vee. De regenwouden die de 'longen van de wereld vormen', worden op deze manier ernstig bedreigd. Ook worden in die arme landen kleine boertjes vaak gedwongen om veevoer voor onze dieren te kweken, wat weer tot gevolg heeft dat de plaatselijke bevolking zelf niet genoeg voedsel en landbouw grond heeft. Op deze manier worden armoede en honger in dit soort landen in stand gehouden. Het gebruik van landbouwgronden om dieren op te laten grazen is bijzonder nadelig voor de steeds maar sneller groeiende wereldbevolking. Een normale akker met grasland produceert ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren.

1-Minder kanker en andere ziektes bij vegetariërs Vegetariërs hebben 40 procent minder kans op kanker dan mensen die vlees eten. Dat blijkt uit een rapport van Britse en Nieuwzeelandse onderzoekers die zesduizend vegetariërs en vijfduizend vleeseters en hun vrienden en verwanten onderzochten. Vegetariërs blijken ook minder risico te lopen om te overlijden aan hartkwalen. Niet-vleeseters vertoonden opvallend lagere sterftecijfers dan vleeseters door de belangrijkste doodsoorzaken: hartkwalen als gevolg van vernauwing van de kransslagaders en kanker, aldus het rapport.

2-Vegetarisch = Gezond Vegetariërs zijn gezonder en leven langer dan hun vleesetende mede- mens, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse Kankeronderzoeksinstituut (Heidelberg). Medici van dit instituut volgden gedurende 11 jaar ruim 1900 vegetariërs. Deze bleken zelden last te hebben van chronische klachten als Angina Pectoris en hoge bloeddruk. Bovendien stierven er in die periode half zoveel mensen als in een vergelijkbare niet-vegeta- rische controlegroep. Het percentage dodelijke hartinfarcten was nog lager. Vooral mannen profiteren van vleesloze voeding: zij hebben daardoor 50% minder kans (vrouwen 25%) op tumoren of kanker. (Bild der Wissenschaft).

3-VEGETARIËRS LEVEN GEZONDER EN LANGER Vegetariërs beweren al jaren dat hun vleesloos dieet een gezondere levensstijl met zich meebrengt. Maar die stelling is moeilijk te bewijzen. Het probleem is dat wanneer men een groep vegetariërs vergelijkt met een groep vleeseters, en de eerste groep minder vaak ziek blijkt te zijn en langer blijkt te leven, dit niet zonder meer door het verschil in eet- gewoonten hoeft te komen. Vegetariërs verschillen namelijk ook in andere opzichten van de rest van de bevolking. Een voorbeeld: vegetariërs roken gemiddeld minder en drinken minder alcohol. Dit maakt het moeilijk om de invloed van alleen het ontbreken van vlees in het dieet te bepalen. Aan alle twijfels lijkt nu echter een eind gekomen te zijn. Door onderzoekteams in Engeland en Nieuw- Zeeland is een vergelijkende studie verricht onder 6000 vegetariërs. Het ging hier om vrijwilligers die vervolgens nog eens 5000 vlees etende vrienden en kennissen rekruteerden voor de controlegroep. Hierdoor was de levensstijl van beide groepen identiek, behalve dan dat de ene groep wèl vlees at en de andere niet. De onderzoekers hielden ook rekening met rookgewoonten, gewicht en sociaal-economische status. Uit resultaten die onlangs in The British Medical Journal zijn gepubli- ceerd blijkt onomstotelijk dat vegetariërs 40 procent minder kans hebben op het krijgen van kanker en dat hun sterftekans ook beduidend kleiner is.
Previous post Next post
Up