Peruvian Maize Drink / La Chicha de Jora

Jun 01, 2013 04:57

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English version.
Encuentre la versión en español AQUÍ.

Right next to the Tradición Wanka stand, there was Mr. Óscar, who offered to tell me about one of the main traditional Peruvian drinks: the maize chicha, or 'chicha de jora'.

- My name is Óscar Oseda Hinostrosa, I am an expert in ‘chicha de jora’. Chicha de jora is a product that comes from our forefathers, from the incas. It’s a maize drink that is very nutritious and settles well for digestion; it also helps with prostate problems, cleans the stomach… It’s good for one’s health.

- How is it made?

- It’s made with ‘jora’ (germinating maize), and it’s complemented with other products such as quinoa, broad beans, wheat, barley… The main one is ‘chancaca’. The process involves boiling this - just like a soup or oatmeal - and take care that it doesn’t spill over so it keeps its nutritious factor.

- Some people say that the ‘chicha de jora’ contains too much alcohol, is this true or false?

- The truth is that alcohol comes with maceration. Alcohol is a by-product when any fruit is added. It all comes down to the maceration period. Over time, as it macerates in this amphora - which is Wanka, 100% Wanka - for a week or more, then we would get alcohol. Why? Because alcohol would come from the ‘chancaca’.

The ‘chicha’ we have brought today is meant to go along with a meal, not to get drunk. It’s an aperitif, nothing more.



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Versión en Español.
See English version HERE.

La chicha de jora es infaltable con muchas comidas de la sierra peruana. Obviamente Tradición Wanka piensa lo mismo, y el Sr. Óscar los acompaña para ofrecer un vasito de chicha junto al almuerzo.

- Soy Óscar Oseda Hinostrosa, experto en chicha de jora. La chicha de jora es un producto que viene de nuestros antepasados, de los incas. Es una chicha que es nutritiva y que prácticamente es buena al estómago, y la próstata, hace lavados del estómago. Es buena para la salud.

- ¿Cómo se hace?

- Se hace con la jora blanca (maíz germinado), y se complementa con otros productos como quinua, habas, trigo, cebada... La base principal está en la chancaca. El proceso es un hervido - así como una sopa o un quáker. Y cuidarlo que no se rebalse para que mantenga todos los nutrientes.

- Algunos dicen que la chicha de jora contiene mucho alcohol, ¿es verdad o es mentira?

- Es cierto que el alcohol se produce en base a la maceración. Sale alcohol cuando se le mete bastante fruta. Depende de la maceración. Con el tiempo que se va macerando - en el porongo que es Wanka, netamente Wanka - en una semana a más, ahí produce el alcohol. ¿Por qué? Porque el alcohol deriva directamente de la chancaca.

El producto que traemos hoy es para acompañar las comidas, no para emborracharse. Es un aperitivo, no más.

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