Дорожні нотатки - Ясіня

Oct 28, 2010 12:34

Колеги! Якщо ви паритесь над темами наступних матеріалів чи сюжів, зробіть розслідування на тему: "Що за бєспрєдєл твориться на другому після Буковеля популярному гірськолижному курорті Драгобрат?" Актуальність теми: наближення сезону.

Історія: в серпні Асоціація Драгобрат (її начебто заснували власники готелів, які знаходяться в урочиші) вирішила зробити дорогу до себе платною - по 10 грн з легкової машини і по 50 з вантажівки. Кому пощастило підніматися цією дорогою, знає, що вона, мабуть, найгірша в країні: підйом долають лише радянські всюдиходи (їхні власники в сезон добре заробляють на туристах), або деякі сучасні джипи 4х4, подекуди обв"язавши колеса спеціальними ланцюгами. Тендер на будівництво дороги колись начебто оголошували, і виграли його іноземці, але дорогу вони так і не побудували (і щось мені видається, не зі своєї вини). Власники готелів розуміють, що по хорошій дорозі до них приїде більше людей і заробити вдасться більше. Пішли простим шляхом вимагання грошей з туристів.

Емоційне: гроші з нас вимагали мало не силою і шантажем випивші охоронці і місцевий лісник. Вони не представились, не пояснили, на що збирають і чому ми не можемо проїхати, не заплативши. А коли я дістала журналістське посвідчення і почала дзвонити директору центральної канатки, намагаючись з"ясувати, в чому справа, взагалі закрили проїзд і заборонили в"їжджати в принципі.

Розрахунки: за словами працівників "пропускного пункту", в день вони збирають приблизно 1000 грн. Отож в місяць 30 000. Серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень - 150 000. Плюс якусь суму дадуть власники готелів.

Питання: на основі чого спільнота якихось трьох калік перекриває дорогу загального користування і вимагає гроші за проїзд? Чому вони не дають чек чи іншу бамажку, і де гарантія, що зібране не піде на закуску? Хто буде контролювати, що всі гроші підуть на дорогу, а частина таки не осяде в кишенях потрібних людей? Коли будуть ремонтувати дорогу, якщо зима на носі, а в сезон цього не робитимуть? Чому власники інших готелів у Карпатах, чи наприклад, Тернопільській області, де також погані дороги, не перекриють їх і не почнуть силою вимагати за проїзд, "бо треба щось робити"?

А кого це все не цікавить, то гляньте на краєвиди.












Previous post Next post
Up