Заключна промова Надії Савченко в суді. 02.03.2016

Mar 03, 2016 12:22

Я буду говорити російською, щоб не витрачати час на перекладача і, як я зрозуміла, ще й мої гроші. Хоча ніби як зважаючи на права людини він має бути наданий безкоштовно. По-перше, хочу попросити вибачення у присутніх за мою емоційну поведінку. Насправді, дуже важко слухати півроку одну і ту ж брехню, а потім ще вислуховувати її повторно цілий день. Тому на виступ прокурора мені інакше реагувати було складно.

Що стосується дебатів. За ці півроку довгих і нудних судів ми вивчили, що було доведено провину в цьому судовому процесі. Вина журналістів. Російських журналістів. Вони винні в брехні, у брехливому, спотвореному висвітленні інформації щодо подій в Україні, світі та Росії також. Ми могли бачити одного якогось журналіста, який розповідає про вагітних, розстріляних чоловіків "казки віденського лісу". Вони також винні в тому, що нехтували засобами безпеки. Якби вони були в бронежилетах і касках, вони б залишилися живі. Якби вони не лізли, куди не треба, вони б залишилися живі.

Тут була доведена вина російських телеканалів. Вони, їх власники, редакції винні в тому, що відправляли своїх людей заради красивої барвистої картинки, заради брехливої інформації, на вірну смерть. Без підготовки, без захисту. Це піднімало рейтинги, приносило прибуток. Їм абсолютно плювати на своїх журналістів. Це ті люди, які винні найбільше в загибелі Волошина і Корнелюка. Це їхнє начальство.

Ми бачили відео, де якась ведуча говорила, що українські ЗМІ брешуть - російські журналісти Волошин і Корнелюк були в касці і бронежилеті. Навіть в цьому суді було доведено, що вони були без касок і бронежилетів. Російські телеканали брешуть.

Була доведена вина сепаратистів і російських військових. Вони винні в тому, що вбивають український народ на наших українських землях. Вони винні в окупації українських земель. І якби не верещали тут "мирні жителі Донбасу", потерпілі й ті ж сепаратисти, що тільки їх вбивають українські збройні сили, навіть в тому відео Єгора Русского, який до речі є громадянином Росії, було представлено масу доказів того, як саме сепаратисти добивають і вбивають українських військових.

У цьому суді було доведено провину ФСБ і Слідчого комітету Російської Федерації. Вони винні в тому, що викрадають людей. Вони винні в тортурах. Група Сенцова, точно также Карпюк та Клих, піддавалися тортурам. Ці служби та комітети винні в тому, що після того, як вони викрадають і катують людей, вони примудряються фабрикувати справи, оббрехати людей і намагатися їх засудити. Вони фабрикують експертизи. Доказом цього всього є 40 томів маревно зібраної моєї справи.

Також в цьому суді було доведено провину прокурорів і російських судів. За всі два роки, які я тут сиджу і проходжу по всіх інстанціях, я переконалася, що ні честі, ні совісті, ні якого-небудь дотримання законів у цих людей немає. Їм абсолютно плювати на міжнародне право, на права людини. У них є одне - держзамовлення Кремля, і вони його ретельно виконують.

У цьому суді було доведено провину російської влади. Вони винні в територіальному захоплення українських земель, захоплення Криму, розв'язанні війни в Донбасі. Вони винні в тому, що в своїх неоголошених підлих війнах по всьому світу намагаються встановити тоталітарний режим під домінуванням Росії. Вони лізуть скрізь і геноцидом вбивають все населення. Ми це спостерігали в Чечні, Абхазії. Зараз ми бачимо це в Україні, Дагестані, Сирії. Скрізь політика і інтереси російської держави домінують над життями людей. Зокрема, над життями людей, які є корінним населенням земель, які відповідають їх державним інтересам. У цьому є вина російської влади.

У цьому суді не було доведено тільки моя вина. Я - офіцер Збройних Сил України. Я мала повне право захищати свою землю. Я виконувала свій обов'язок. Ви не судите ваших ветеранів Другої світової війни. Ви не судите чомусь тільки ваших. Зате скільки людей вони вбили, захищаючи свою землю? Ви не маєте ніякого права судити мене.

Роблячи акцент на моїй високій зарозумілості, спираючись на експертизу, прокуратура посміла зробити таку заяву - я хочу сказати: чим більше я зустрічаю таких жінкоподібних чоловіків, як прокурори і слідчий Маньшин, тим більше зростає моя самооцінка як жінки , як солдата і як людини.

Я не знаю, скільки ще триватиме вся ця дія, але я хочу відразу сказати: якщо буде така ситуація, як була з прокурорами, коли вони запросили на дебати три тижні, я відразу ставлю для цього механізми захисту . Якщо суд бере більше двох тижнів на винесення вироку, який і так продиктований зверху, і так вже давно записаний, я включаю сухе голодування з завтрашнього дня, і вирок ви мені будете виносити посмертно, без мене.

Я не вважаю за потрібне чекати якогось обміну. Якщо ви хочете політично вирішити цю справу і взяти своїх двох винних грушників за одного невинного, це занадто багато. Треба було Сенцова-Кольченко міняти на грушників. Я не предмет торгу, я невинна людина, моя вина не доведена і доведена бути не може. Тому ніяких обмінів, ніяких торгів і ніякого затягування часу, я не чекатиму.

І найголовніше. Дайте ви, будь ласка, прокурорам стільки, скільки вони просять. Ні днем більше, ні днем менше. Всі 23 [роки]. Не треба давати більше або менше, щоб у них був час на якісь касаційні скарги і знову-таки затягування часу. Ви вже довели, що ви ні на що не здатні. Ви вже довели, як Росія може зганьбитися на прикладі однієї людини. Ви мене не зламали і не зламаєте ніколи. Тому давайте закінчуйте все це в максимально стислі терміни, я більше чекати не буду. Це не ви мені життя давали, це не ви власники моєї долі і не вам її вирішувати. Якщо [суд] буде [тривати] більше двох тижнів, я чекати вироку не стану. У мене все.

image Click to view



Переклав безкоштовно я, Попович Роман. Слава Надії Савченко і довгих їй років життя у вільній Україні.

переклад

Previous post Next post
Up