Svarbiausios žinios

Mar 22, 2011 16:06

Šiandien leisiu sau išversti žurnalisto Valerijaus Paniuškino sakmę. Nes man labai patiko.



„Įsivaizduokite naujienų agentūrą senovės Romoje. Krūva naujienų: apie imperatorių, apie konsulus, apie senatą... Galijoje neramu... Britanija maištauja... Kultūros gyvenimas kunkuliuoja: gladiatorių kovos, teatro pasirodymai...

Ir staiga korespondentas iš Jeruzalės siunčia naujieną: „Galilėjos Kanoje Jėzus iš Nazareto pavertė vandenį vynu.“

Ką daro senovės Romos naujienų agentūros redaktorius? Tiesiog nepraleidžia šio pranešimo. Nes - kur ta Galilėja? Kas tas Jėzus iš Nazareto? Kokį vyną? Kokiu vandeniu? Tai tas pats lyg „RIA Novosti“ (mūsų atveju - BNS - AK) išleistų pranešimą apie tai, kad Alanas Čumakas Čerepoveco priemiestyje pakrovė kremą rankoms teigiama energija.

Dar po kiek laiko ateina naujiena: „Jėzus iš Nazareto pamaitino penkiais kepalais penkis tūkstančius žmonių.“ Ir vėl redaktorius šios naujienos neleidžia. Ir konkuruojančios agentūros neleidžia. Ir laikraščiai apie tai nerašo. Juk tiesio kvaila leisti kaip naujieną tokį akivaizdų kliedesį iš tolimos provincijos.

Po to ateina naujiena: „Jėzus iš Nazareto nubaustas mirties bausme.“ Dabar jau senovės Romos redaktorius skambina savo korespondentui Jeruzalėje ir baisiai rėkia ant jo, reikalauja, kad tas liautųsi lakęs ir nustotų siųsti beprasmiškas naujienas apie niekam nežinomą Jėzų iš Nazareto.

O kai Jeruzalės korespondentas vis dėlto atsiunčia naujieną: „Jėzus iš Nazareto prisikėlė“, agentūros redaktorius korespondentą atleidžia iš darbo. Skambina jam į Jeruzalę, šaukia jam: „Kokį mėšlą tu rašai? Eik į laikraštį „Tavo diena“ dirbti!“ Ir atleidžia.

Nepraeis itin daug metų, neliks Romos. Nebus imperatoriaus nei Senato, nei gladiatorių kovų. Romos vietoje įsitvirtins bažnyčia, įkurta Jėzaus iš Nazareto. Kitaip tariant, naujienos apie šitą Jėzų Romai - pačios svarbiausios.

Bet neturi senovės Romos žurnalistai jokios profesionalios priežasties nuspėti, kad naujienos apie Jėzų iš Nazareto yra svarbios. Paskutinis žvejys ir muitininkas geriau supranta naujienų svarbą.“

prie virtuvės stalo

Previous post Next post
Up