Хунта уявна і хунта, що панікує

Jul 15, 2019 23:05

14.07.2019


Москва, щойно відбулася Революція Гідності, охрестила нову київську владу хунтою. І переможці, з властивою українцям самоіронією і так само притаманною нам необачністю, моментально прийняли цю назву та надали їй позитивного забарвлення. А даремно. В інформаційній війні випадковостей не буває. Будь-яке слово пропаганди обирають і випробують не менш прискіпливо, ніж під час держприйомки новітніх ракет і танків. Асоціюючи цю назву із собою, а не з ворогом, сьогодні мріючи вголос про “справжню українську хунту”, ми добровільно здаємо позиції. Ми втрачаємо у інформаційній війні саме тому, що граємо, а не воюємо.

Більшовики, що 1917 року взяли владу шляхом військового перевороту, були по суті хунтою. Такою ж хунтою була влада Єльцина після розстрілу власного (не суть, поганого чи доброго) парламенту. Геть усі вибори після приходу до влади цих хунт були лише виставами, що легітимізували про людське око тоталітарні режими.  Більшовики, кінець-кінцем, привели до влади Сталіна, єльцинські посіпаки - Путіна.

Чинна українська влада - та, що залишилася у керма після завершення останньої сесії ВР, - теж хунта, хоча й перемогла нібито мирним шляхом. Насправді, вона і прийшла на багнетах інформаційної війни, і тримається на них зараз. Її полковники - співробітники медій, її «м’ясо» - МВС та «приватні армії».

Якщо дехто вважає, що наступній Верховній Раді заплановано відігравати якусь дієву роль, він помиляється. Усі повноваження вже перебрані Зеленським і Ко - згадайте бодай розпорядження, що новоявлений каудільйо віддає всупереч своїм конституційним повноваженням, і які чиновно-суддівські прислужники на цирлах кидаються виконувати. Рада ІХ скликання - просто ширма. І якщо вона спробує узяти до власних рук належні їй повноваження, то повторить долю російського парламенту 1993 року. Цей сценарій, що успадкований кремлівськими спецслужбами навіть не від ульянових та аксельродів, а ще від міфологізованих толстих та ромоданівських, спрацьовував у Росії неодноразово. Тому його готують і нам.

Однак, тут усі ці плани приречені на стратегічну поразку, навіть якщо росіяни примудряться за ними тимчасово тактично перемогти. Україна, на відміну від Росії, не є пролетарською державою, де пасіонарність обмежена жагою до грабежів і рівного розподілу. Як виявилося вже сьогодні, українські пасіонарії не пристали на пропозицію грабити награбоване. Натомість, вони, як і п’ять, і п’ятнадцять років тому, явно і навіть публічно готуються до захисту конституційного ладу. Протиставити їм люмпен не вийшло у 2014 - довелося нашвидкуруч ліпити шахтарів з кочових бурятів. Сьогодні не вийде й поготів.

На ворожому боці це вже зрозуміли набагато краще за нас. Саме тому, замість зварити жабу по-кучмівськи у холодній воді, лляють майже окріп, сподіваючись, що українська жаба злякається вистрибувати. Наша жаба не з лякливих. Заява якогось пана Портнова про заплановані проти пасіонаріїв репресії - це прояв паніки, а не демонстрація сили. Новоявлена диктатура вже відчула, що є карикатурою і до свого справжнього всевладдя просто не доживе.

Володимир Саркісян
http://rakurs.odessa.ua/khunta-uyavna-i-khunta-shho-panikuie/?fbclid=IwAR3vplN9IQNMNWmvI74-IkP4DzfHRl4KUtHtjwalud_rbs6BmeBDWrJzTQY

Россия, Владимир Саркисян, Российско-украинская война, Украина

Previous post Next post
Up