Янукович і «конфлікт»

Jan 27, 2019 02:06

Не дивно, що більшість ЗМІ вважають за краще акцентуватися чи на нібито порушених судом процедурах, чи вправлятися у сарказмі, мовляв, Янукович - такий собі призначений прокуратурою медійний цап-відбувайло.


Янукович і «конфлікт»

Опубликовано

27.01.2019

Оболонський районний суд Києва 24 січня цього року завершив розгляд справи по обвинуваченню екс-президента України Віктора Януковича у низці тяжких злочинів. Згідно з вироком, Янукович визнаний винним у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 ККУ) та у сприянні веденню агресивної війни (ч.2 ст. 437 ККУ) і засуджений до позбавлення волі на строк 13 років. Власне факт обвинувального вироку можновладцям для України не новий. Свого часу до ув’язнення були засуджені екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, екс-прем’єрка Юлія Тимошенко, нардеп Ігор Марков. Прецедент нинішнього судового процесу полягає в іншому.

У резолютивній частині судового вироку, зокрема сказано: “Судом встановлено, що відкритий акт агресії Російської Федерації проти України розпочався о 20-х числах лютого 2014 року… Військовослужбовці Збройних Сил Російської Федерації діяли безпосередньо на виконання наказів та політичних завдань вищих посадових осіб Російської Федерації, які не лише координували дії військових, але і реалізували інші засоби боротьби: дипломатичні та інформаційні, маючи на меті окупацію Автономної республіки Крим та міста Севастополя, а надалі - анексію. Враховуючи, що військова окупація Російською Федерацією території півострова Крим мала неправомірний характер, оскільки здійснювалася без санкції Ради Безпеки ООН, не була актом самооборони Російської Федерації по відношенню до України, а також не була правомірним заходом щодо рятування громадян Російської Федерації на території України, зокрема, проявом гуманітарної інтервенції, суд розглядає окупацію частини території України як акт агресії Російської Федерації проти України, який є грубим порушенням міжнародного права, а також національного права України і Російської Федерації. Також, враховуючи масштабність дій Російської Федерації, поєднання використання збройних сил з іншими засобами боротьби (дипломатичними, ідеологічними, інформаційними), постановкою політичних завдань окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополя, суд кваліфікує вказані дії як злочин проти миру - ведення агресивної війни”…

Отже, відтепер само поняття російсько-української війни - не риторичний прийом, як досі дехто намагався це подавати, а факт, затверджений належним чином судом. Українські дипломати скористаються ним у повній мірі і у майбутніх дебатах щодо посилення санкцій проти агресора, і задля збільшення військової допомоги Україні, і у питанні запровадження миротворчої операції ООН. Це судове рішення встановлює статус військовополонених не лише для захоплених РФ у листопаді минулого року українських моряків, а й усіх військовослужбовців, хто потрапив до російського полону з весни 2014 року. Затвердження ж вироку з боку ЄСПЛ, у якому нібито збираються його оскаржувати адвокати Януковича, стане беззаперечним аргументом для майбутнього трибуналу над Путіним і кремлівським режимом.

Суд визначив застосовність норм ст. 3 Резолюції ГА ООН №3314 від 14.12.1974 для кваліфікації агресії. Спекулювати на невизначеному статусі боїв тепер не вийде ані у політиків ані у пропагандистів “русского мира”. І це певним чином обмежує маневр бажаючих домовлятися з Путіним, що їх останнім часом багато з’явилося серед претендентів на посаду Президента України. Сором’язливі вирази на кшталт “конфлікт на південному сході” опинилися поза законом. Тому не дивно, що більшість ЗМІ вважають за краще акцентуватися чи на нібито порушених судом процедурах, чи вправлятися у сарказмі, мовляв, Янукович - такий собі призначений прокуратурою медійний цап-відбувайло.

Прикро визнавати, але сьогодні “третя влада”, якій дорікають нереформованістю і ретроградством, визнала, що ворог не у Києві, а у Москві, швидше за “четверту “. Втім, надія на прозріння останньої ще залишається - адже не кожного року в Україні трапляються вибори і, відповідно, лихоманка сподівань “ланцюгових псів демократії” на покращення власного фінансового стану.

Володимир Саркісян
http://rakurs.odessa.ua/yanukovich-i-konflikt/?fbclid=IwAR339RZOfkw4F0EJM4a6mL7L1ex6tn2RYyFAtXM-_UzdzPkdip1oSzjIrkE

дело о госизмене, ООН, Война, Россия, Владимир Саркисян, Янукович, Украина, суд

Previous post Next post
Up