Як в Німеччині перейменували вулиці і причому тут Африка

Jan 14, 2019 23:10

Про вуличні бої та колоніальну політику в Берліні
18+ та заберіть дітей від монітору. Якщо в Росії ще не закінчилась Друга світова війна, то в Берліні ще навіть не почалась Перша світова війна.



Боротьба за подолання колоніального минулого останніми місяцями сколихнула один з районів Берліна. До Першої світової війни всі провідні країни Європи мали свої колонії, але німці дуже пізно вийшли на цей „ринок“, і загалом їхнє колоніальне минуле обмежувалось декількома маленькими територіями в Африці та Океанії. Проте іноді історія нагадує про себе у несподіваних місцях.

У самому центрі Берліна є Африканський квартал (Afrikanisches Viertel) - його історія почалась ще у роки Першої світової війни. Саме тут планував збудувати зоопарк з африканськими тваринами відомий зоолог та дресувальник Карл Гагенбек. У нього вже був схожий парк розваг у Гамбурзі, який, до речі, функціонує ще й досі та належить його нащадкам. Гагенбек активно торгував екзотичними тваринами та мріяв представити у центрі Берліна колоніальні надбання Кайзерівської Німеччини.

Але незадовго до Першої світової війни він помер, і плани залишились на папері. Але район вже почали розбудовувати, і за вулицями вже були закріплені «африканські» імена. Так у Берліні з’явився африканський квартал - Африканська вулиця, Ганаштрассе, Конгоштрассе, Тогоштрассе та багато інших. Загалом близько двох десятків африканських топонімів у районі Берлін-Веддінг.

Більшість назв мала географічний характер, проте три з них отримали зрештою іменні назви.

Lüderitzstrasse - названа на честь Адольфа Людерітца, впливового бізнесмена та магната, що скуповував землю в Африці (Намібія), один з впливових німецьких колоністів.

Nachtigalplatz - названа на честь Густава Нахтігаля, відомого німецького лікаря, дослідника Африки та колоніста.

Petersallee - названа на честь Карла Петерса, німецького колоніального політика та колоніста. Рейхскомісар Кіліманджаро відзначився придушенням повстань та загалом брутальним ставленням до місцевого населення. За це його відкликали назад до Берліна та вигнали з державної служби. Вже у 1930-ті Гітлер скасував це рішення та назвав алею в центрі Африканського кварталу на його честь (1939).

Після другої світової в Німеччині змінили одіозні назви часів нацизму, але Африканський квартал не мав відношення до Третього рейху, й назви залишили.

Проте з роками у місті почалась дискусія з приводу Петерсаллеє - Карл Петерс доволі скандальна фігура часів колоніальних воєн, його поважав особисто Гітлер.

Місцеві політики у 1986-му році вирішили хитро замінити назву - тепер Петерсаллеє була названа на честь Ганса Петерса, німецького юриста, політика та учасник антигітлерівського підпілля.

Після об’єднання Східної за Західної Німеччини до району потягнулись вихідці з Африки. Місцева влада почала активно боротись з колоніальним минулим Кайзерівської Німеччини. Роками влада намагалась затягнути цей процес, але останніми роками завдяки першим берлінським політикам з африканським корінням справа стала вирішуватись швидше. Було проведено конкурс, де з 196 пропозицій спочатку обрали три варіанти. Замість колишніх колоністів вулиці тепер планували назвати на честь африканських можновладців та борців проти європейських колонізаторів. Але не врахували, що з-поміж африканської знаті теж були работоргівці, тому процес затягнувся ще на рік.

Зрештою минулого року були офіційно визначено три нові назви. Частину Петерсалеє назвали на честь активістки руху за незалежність Намібії Анни Мунгунди - Anna-Mungunda-Allee. Інша частина отримала назву - Maji-Maji-Allee. Це бойовий клич повстанців 1905-1907 років, що воювали проти німецьких окупантів.

Людеріцштрассе отримала назву Cornelius-Fredericks-Strasse - на честь одного з очільників повстання племені «нама» (сучасна Намібія) проти німецьких колоністів.

Нахтігальплатц тепер носитиме назву Bell-Platz на честь подружжя Емілі та Рудольфа Дуала Манга Бела - вони походили з камерунської знаті та спочатку співпрацювали з німцями. Згодом Рудольф став одним з лідерів повстання, за що його було страчено.

І коли вже здавалось, що останні спогади про колоніальну німецьку спадщину подолані, до справи долучились місцеві жителі, які не дуже розуміються на історичній доцільності та виступають проти заміни звичних їм назв. Місцева політика, де в останні роки панують соціалісти, ліві та зелені, дещо не розрахувала, що не всі місцеві мають колоніальні фантомні болі.

Очільником повстання проти місцевої влади виступила Магдалена Соколовська, яка почала збирати підписи проти зміни назв. Вона працює страховим маклером і разом з 200 іншими підприємцями з цього кварталу виступає проти, адже вони тепер повинні змінити свої юридичні адреси на рекламі, візитівках та брошурах. Красиві політичні акції місцевих політиків тепер повинні профінансувати місцеві мешканці.


Антон Павлушко для EN
https://eu.in.ua/%D1%8F%D0%BA-%D0%B2-%D0%BD%D1%96%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%96-%D1%96/?fbclid=IwAR1R2rxjb3XoYf5ciM8JzsS_QKgQTg-eCW_gaeeig4YnrY1yUkVwopr9id8

Германия, Берлин

Previous post Next post
Up