"Все є отрутою й нічому отруйності не бракує; лише кількість робить речовину неотруйною"

Aug 29, 2021 12:03







Володимир Саркісян

"Все є отрутою й нічому отруйності не бракує; лише кількість робить речовину неотруйною", - казав, подейкують, той пан Гогенгайм, що у фейсбуці XVI століття підписувався Парацельсом. З ним важко сперечатися, хоча поняття розбавлення і кількості речовини були введені в обіг майже через триста років після його смерті.

Дійсно, все є отрутою. Навіть чиста-чистісенька вода. Летальна доза цієї живильної речовини становить 90 г на 1 кг маси тіла. Тобто, людина масою 70 кг смертельно ризикує, якщо поставить ціллю випити  6,3 літрів води за раз. Для дітей, чия вага вдвічі і навіть втричі менша, смертельна доза відповідно зменшується. Дійсно, в моїй практиці був випадок смертельного отруєння водою трьох дітей, - вихователь у дитячому таборі за якусь провину змусив кількох малих бешкетників пити воду.

Смертельними можуть бути й інші нібито безпечні речовини, як-от горілка. Пригадую випадок, коли  п'яничка-слюсар судноремонтного заводу на спір випив "з горла" пляшку горілки. Він помер, поки пив.

Тю, скажете ви, брешеш! Скільки разів я бачив на власні очі, як приятелі пили горілку і навіть спирт пляшками і - нічого. Все так. Вашим знайомим просто пощастило.

У довідниках і навіть просто в інтернеті ви точно бачили позначку ЛД₅₀, коли йшлося про отруйні речовини. Що означають ці літери і цифри? "ЛД" - це скорочення від "летальна доза", а 50... Ні, це не половина дози, як дехто думає. 50 означає те, що при введенні вказаної дози отрути, помирає (або виживає) 50% піддослідних тварин. Ага, тварин, - ніхто не випробує токсичність на людях. Більшість дослідників полюбляють працювати із мишами або щурами. По-перше, вони всі однакові, а жеруть менше. З іншого боку, щури такі ж самі теплокровні, а що стосується інтелекту, то жодному лабораторному щуру не спаде на думку красти чужий профіль у фейсбуці. Та й важити їх простіше. Звідти й дози на кілограм.

Судові токсикологи ЛД₅₀ зазвичай називають просто "токсодозою": якщо таку або більшу кількість виявляють в тканинах небіжчика, то вважають, що він помер саме від цього. Зрозуміло, що речовина є тим отруйнішою, чим меншою є відповідна ЛД₅₀.

Тепер ви розумієте, чому вашим приятелям "пощастило", і навіть збагнули, що вживати дози, близькі до ЛД₅₀, - це звичайнісінька лотерея. Причому, виграти свідоцтво про смерть тут набагато легше, ніж у "русскую рулєтку".

Вода, з якої ми почали, звісно, мало токсична. Етиловий спирт є набагато більш отруйним - його ЛД₅₀ становить лише 7,06 г/кг. Звичайна сіль більш ніж вдвічі отруйніша за етанол - її токсодоза лише 3 г/кг. Як бачите, ніякої "білої смерті". Цукроза і "страшний" глутамат натрію й загалом нешкідливі, адже їхні токсодози - 30 і 16 г/кг відповідно.

А от улюблений вами ібупрофен не лише вп'ятеро токсичніше за сіль, а й є більш отруйним за сумнозвісний метиловий спирт. Щоправда, й аспірин втричі отруйніший за ібупрофен.

Всі, безумовно, знають ДДТ і страшно бояться його. Але цей інсектицид доволі мало отруйний для людини і взагалі для ссавців - його ЛД₅₀ лише у півтора рази менша за таку кофеїну. Знайомий вам на смак капсаїцин, який надає пекучого смаку червоному перцю, отруйніший за ДДТ втричі, а LSD вшестеро з гаком!

"Блискучий ціанід" - так називається роман Агати Крісті, в якому вона вчергове примушує жертву сконати від солі синильної кислоти. Ціанід калію - найпопулярніша отрута в детективах. Крім Крісті, яка принаймні третину своїх літературних жертв відправила у засвіти саме цим трунком, до послуг ціаніду зверталися Едигей і Гейр, Стаут і Гарднер, Азімов і Райнов. Але насправді ця речовина в ряду сильних отрут буквально пасе задніх. ЛД₅₀ ціаніду калію - 6,4 мг/кг, що лише десь вдвічі менше ніж токсодоза згаданого вже LSD. До речі, обидві ці речовини порівняно недавно ще використовувалися в якості бойових отрут.

Бойова отруйна речовина зарин у 40 разів сильніша за синильну кислоту і її солі, однак в ті ж 40 разів поступається за токсичністю отруті "чорної удови" - латротоксину і у 80 разів токсинам збудників дизентерії та правця. Ці останні - воістину гідні супутники найбільш отруйної в світі сполуки - ботуліну. ЛД₅₀ останнього  становить всього 1 нанограм (0,000000001 г) на кілограм! Але навіть цю гидоту деякі любителі штучної молодості вводять собі добровільно, викликаючи стійкі паралічі м'язів обличчя, щоб розгладити зморшки.

Парацельс мав рацію: весь фокус в дозі! Але це стосується лише токсикологічної хімії - чесної науки. Безчесні ж особи навіть незначними дозами брехні потихеньку труять свідомість тих, хто ведеться на влучні фрази чи пласкі дотепи. Брехня відноситься до отрут, які майже не виводяться з організму. Її гнилі міазми накопичуються і врешті перетворюють людину на покидька. Єдиними протиотрутами щодо брехні є розум і моральні принципи.



Facebook post

человек, разоблачая ложь, здоровье

Previous post Next post
Up