Королівство Швеція з 1 січня 2021 головуватиме в ОБСЄ. На що варто звернути міжнародну увагу

Dec 11, 2020 02:11


on 10.12.2020


Королівство Швеція з 1 січня 2021 головуватиме у Організації з  безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). В контексті цієї запланованої  ротації Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій  Данілов провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства  Швеція в Україні Тобіасом Тибергом. Сторони обговорили низку питань,  зокрема, безпекову ситуацію в зоні бойових дій на сході України. Про це  повідомляє офіційний сайт РНБО.



Проте, варто нагадати, що російська військова агресія не обмежується  сходом України. А з 2014 року триває російська окупація та мілітаризація  українського Криму, яка супроводжується значними порушеннями прав  людини, військовими викликами та загрозами в Чорноморському регіоні.  Тому підчас виборів у США  представники Постійної делегації у ПА ОБСЄ від України за сприяння  волонтерів InformNapalm активно поширювали серед представників інших  країн у ПА ОБСЄ матеріали про російську окупацію Криму - довідник  «Crimea Behind the Curtain. Guide to the Occupied Zone».  Цей довідник був розроблений фахівцями Prometheus  Security Environment Research Center та містить також чисельні  ексклюзивні дані про окупацію та мілітаризацію Криму, зібрані спільнотою  InformNapalm.



Підчас роботи спостерегачів ОБСЄ на виборах у США окремі друковані англомовні примірники довідника «Crimea Behind the Curtain. Guide to the Occupied Zone» отримали  і представники Королівства Швеція: керівник делегації ОБСЄ від Швеції  Йохан Бюсер / Johan Büser, віце-президент ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт /  Margareta Cederfelt, делегат ПА ОБСЄ Ларс Томссон / Lars Thomsson та  інші.

Шведською мовою про військову агресію РФ на Донбасі та Криму

В свою чергу волонтери міжнародної розвідувальної спільноти  InformNapalm нагадують для зацікавлених читачів (особливо дипломатів),  що на нашому сайті активно діє шведськомовна версія ,  яка оперативно оновлюється та висвітлює події в зоні бойових дій на  сході України, дослідження про окупацію Криму, а також факти російської  військової агресії в інших точках світу.






Склад місії ОБСЄ на Донбасі

Також на міжнародному рівні в контексті ротації головування в ОБСЄ  варто звернути увагу на несправедливий та абсурдний розподіл пропорцій  представлення в СММ ОБСЄ на Донбасі спостерігачів деяких країн.  Наприклад, у звіті від 30 листопада  2020 року про склад спостережної місії ОБСЄ на Донбасі вказано, що до  неї входить стабільно велика кількість громадян Російської Федерації -  39 осіб (які потенційно можуть бути агентами впливу та шпигунами  країни-агресора). Натомість громадян Швеції, яка буде головувати в ОБСЄ,  в 3 рази менше ніж росіян - всього 13 спостерігачів.

InformNapalm вже звертав увагу, що представництво РФ при ОБСЄ займається маніпуляціями та пропагандою, яка не тільки не сприяє досягненню миру, а і відволікає від справжніх чисельних фактів російської агресії.   При цьому Російська Федерація жодного разу не відповіла на неодноразові  офіційні вимоги України представити роз’яснення щодо повідомлень СММ  ОБСЄ про присутність у тимчасово окупованих районах Донецької та  Луганської області сучасних типів російських озброєнь і військової  техніки.



Висновки

Волонтери InformNapalm підчас консультативних зустрічей представників  неурядових організацій із Радою національної безпеки і оборони України  також публічно зверталися до секретаря РНБО Олексія Данілова щодо  нейобхідності піднімати на міжнародному рівні питання виключення  громадян РФ зі складу спостерігачів СММ ОБСЄ на Донбасі, як  представників країни агресора і фактичних агентів впливу у складі місії.  Проте ці звернення не знайшли підтримки, посилаючись на те, що Росія  платить внески у ОБСЄ, а також може блокувати роботу СММ в Україні, бо в  ОБСЄ всі рішення ухвалюються консенсусом - одноголосно. Це створює  певні абсурдні умови, коли агресор фактично контролює та впливає на  міжнародні інституції, що обумовлює як половинчасті рішення, так і  пом’якшену термінологію, в якій РФ прямо не називають стороною  конфлікту. Можливо, враховуючи цей сумний досвід, і ОБСЄ і ООН мають  переглянути механізми прийняття рішень, щоб юридичні колізії не ставали  інструментом впливу країни агресора.

І якщо наразі неможливо повністю заборонити росіянам бути  спостерігачами в СММ ОБСЄ на Донбасі, то хоча б вимагати значно  скоротити їх чисельну кількість до кількості представників Монголії,  Азербайджану, Словенії або Литви, які станом на 30 листопада 2020 року  мають всього по 1 спостерігачу від кожної країни. А, наприклад,  Нідерланди, мають всього 2 спостерігачі. Хоча саме ця країна втратила  велику кількість своїх громадян (193 людини) внаслідок російської  терористичної атаки на Донбасі 17 липня 2014, коли був збитий  пасажирський літак рейсу MH17 ракетою з російського ЗРК “БУК”, що  належав 53-й зенітній ракетній бригаді ЗС Російської Федерації.



Огляд підготував Роман Бурко спеціально для сайту міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.  Поширення  і передрук з посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons -  Attribution 4.0 International - CC BY 4.0). Україномовні сторінки  спільноти InformNapalm в соцмережах: Facebook / Тwitter / Telegram.



InformNapalm не  має жодної фінансової підтримки від уряду будь-якої країни або  донорів. Єдиними помічниками утримання роботи сайту є його волонтери та  читачі. Ви також можете стати одним із волонтерів або підтримати  розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm  своїми внесками через Patreon.




Королівство Швеція з 1 січня 2021 головуватиме в ОБСЄ. На що варто звернути міжнародну увагу

Волонтери міжнародної розвідувальної спільнота InformNapalm нагадують для зацікавлених читачів (особливо дипломатів), що на нашому сайті активно діє шведськомовна версія, яка оперативно оновлюється та висвітлює події в зоні бойових дій на сході України, дослідження про окупацію Криму, а також факти...

informnapalm.org

красножелтая игра, ОБСЕ, Запад, informnapalm, Война, Российский фактор, российские оккупанты, российская агрессия, Россия, Швеция, Российско-украинская война, разоблачая ложь, Украина, российско-террористическиe войскa, Россия и Украина

Previous post Next post
Up