"Визволителі" палили не тільки села

Sep 19, 2020 21:00





В 1946 р. навесні большевики в боротьбі з УПА застосовували методи масового випалювання лісів у тих теренах, де сподівались більшого скупчення сил УПА. До такого засобу вони вдавалися вже попередніми роками, але тоді це були, скоріш, окремі, відірвані, а не масові випадки.

[...]

Від запаленої частини, звичайно, займався ввесь комплекс лісу. Запалювали ліс або безпосередньо самі оперуючі енкаведівські відділи, або авіяція (ранньою весною) запалювальними бомбами, або такі завдання НКВД давало сексотам.

Весною 1946 р. в цей спосіб спалено майже всі соснові ліси в Ковельщині (т. зв. Цуманський ліс спалений цілком), в північно-східній частині Львівської області (Сокальщина, Равщина, Радехівщина, Брідщина), ліси в околицях Станиславова (Чорний ліс) і цілий ряд менших лісних масивів.

Матеріальні втрати країни в наслідок акції - величезні. В лісовому комплексі Лопатин - Грицеволя (Львівська область) вигоріло понад 3 600 моргів лісу. Між Топоровом і Трійцею  (Львівська область) згоріло 9 000 моргів лісу.

[...]

Большевики не обмежувалися лише паленням самих лісів. В багатьох випадках разом з лісом спалювали також підлісні села, присілки і хати. Під час спалення лісів спалено, наприклад, такі села: Волиця Радванецька, Кути б. Трійці, Лісові б. Топорова, Добролівка б. Щурович  (Львівська область).

Джерело:

Дяків-Горновий О. Ідея і Чин. Повна збірка творів. Товариство колишніх Вояків У.П.А.: Нью-Йорк- Торонто- Мюнхен, 1968. - С. 354-355.

Previous post Next post
Up