Бункер с серверами Wikileaks

Dec 09, 2010 16:50



У світових ЗМІ з'явилися численні фото-та відеорепортажі з шведського дата-центру Pionen, що належить провайдеру Bahnhof ISP. Центр розташований у підземному ядерному бункері в Стокгольмі, саме на його серверах знайшов притулок скандальний сайт WikiLeaks, що оприлюднив секретні документи Держдепу США.
Pionen, побудований на глибині 30 м в гранітній товщі під стокгольмським парком Вітаберг, в період "холодної війни" був бомбосховищем на випадок атомної війни. Бункер і зараз здатний витримати пряме влучення водневої бомби.




Як повідомляється, за резервне електроживлення центру відповідають два дизельних двигуна Maybach MTU - такі ж, як на підводних човнах НАТО - потужністю 1,5 мегават. На вході стоять двері товщиною в 40 см.

Площа споруди - понад 1 тис. кв. м.У 2008 році бункер був перебудований за проектом знаменитого швейцарського архітектора Альберта Франс-Ланорта. Бункер складається з холу і чотирьох великих приміщень, де встановлені сервери. Він оснащений безліччю ламп денного світла, під якими зеленіють живі рослини, падають штучні водоспади, також є акваріум на 2 тис. 600 літрів, а підлога в конференц-залі оформлений у вигляді місячної поверхні.



Газета The Daily Mail, яка розмістила фоторепортаж з дата-центру, впевнена, що архітектор і дизайнери надихалися фільмами про Джеймса Бонда - приблизно в таких же інтер'єрах, наприклад, творив свої лиходійства Гуго Дракса з "Мунрейкера", знятого в 1979 році .

За словами генерального директора компанії Bahnhof Йона Карлунга, Pionen - найбільш безпечний у світі бункер, якому не страшні ніякі атаки, навіть вибух водневої бомби. Бункер оснащений також фільтрами від радіоактивного випромінювання.

За словами Карлунга, бункер залишиться неушкодженим, навіть якщо всі інші інформаційні сховища світу будуть знищені

WikiLeaks за роки свого існування не раз міняв хостинг-провайдер. Після дата-центру американської компанії Amazon сайт перевів свої дані в дата-центр Pionen - багато в чому розраховуючи на діючі в Швеції закони про свободу інформації, нікому не дозволяють відключати сайти з-за їх змісту

Нагадаємо, засновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа зараз заарештовано за звинуваченням у згвалтуванні. На Ассанжа очікує екстрадиція саме до Швеції.
источник

wikileaks, дата-центр

Previous post Next post
Up