Росія зробила ще один крок до повного скасування смертної кари

Dec 02, 2009 01:51

Amnesty International вітає рішення Конституційного суду російської Федерації, яке ще на крок наблизило країну до повного скасування смертної кари.

19 листопада Суд постановив продовжити мораторій, що мав закінчитися 1 січня 2010 року, та рекомендував повністю скасувати смертну кару.

«Ухваливши дане рішення, суд звільнив усіх росіян від страху бути страченим своєю владою. До того часу, поки Росія залишається регіоном, вільним від вищої міри покарання, неминучий ризик помилкового застосування смертної кари виключений, - заявила Нікола Дакворт, директор регіональної програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

У 1999 році у країні було введено мораторій на застосування цієї міри покарання. Його дія мала припинитися, коли у всіх регіонах Російської Федерації почнуть працювати суди присяжних. Очікується, що цю умову буде виконано 1 січня 2010 року, коли суди присяжних будуть введені у Чечні.

Тепер суд продовжив дію мораторію, заявивши, що «процес, направлений на повне скасування смертної кари, вже неможна зупинити».

Amnesty International закликає російську владу скасувати смертну кару у законодавчому порядку та ратифікувати Протокол № 6 до Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

«Росія вже давно підтримує ідею повного скасування смертної кари у всьому світі, прийшов час зробити останній крок та виключити цей вид покарання із законодавства», - сказала Нікола Дакворт.

Коли у 1996 році Росія вступила у Раду Європи, вона пообіцяла скасувати смертну кару не пізніше 1999. Смертні вироки не виносяться з 1998 року, а у 1999 Конституційний суд ввів мораторій.



Посмотреть на Яндекс.Фотках

amnesty, права людини, Росія

Previous post Next post
Up