Чернівці на три дні перетворили на поетичний центр Європи

Sep 08, 2010 21:22

Цієї осені відзначається 90-річчя з дня народження генія німецькомовної літератури Пауля Целана, який народився в Чернівцях. Поету присвятили Міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ».

Пауль Целан - єврейський німецькомовний поет і перекладач. Його вважають одним з найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу. В Україні поету вперше присвятили міжнародний фестиваль.

На фото: портрет Пауля Целана в Музеї історії євреїв Буковини.



Посмотреть на Яндекс.Фотках

Головною темою "Meridian Czernowitz" стала сучасна німецькомовна та українська поезія. Серед учасників - берлінський поет, журналіст, перекладач Хендрік Джексон,

Фотографии в альбоме «CZERNOWITZ» vesny-olga на Яндекс.Фотках













він розповів Deutsche Welle, що відомо в Німеччині про походження Целана: «Відомо, що він з Буковини. Саме термін Буковина дуже відомий. Чернівці - зараз про них мало знають. На жаль, Целана більше асоціюють з Румунією, ніж з Україною».

Целан як символ Чернівців

Водночас організатори триденного поетичного дійства, присвяченого поету, пишаються тим, що саме Чернівці - батьківщина літератора. «Це ім’я знають всі інтелектуали в світі - не тільки в Україні і в Німеччині. І це ім’я звісно пов’язують з Чернівцями. І в тому є наша конкурентна перевага, бо ми користуємось цією аурою. І слава Богу, що в нас така аура є», - каже президент фестивалю Святослав Померанцев.

У свою чергу, директор Ґете-Інституту в Україні Віра Багаліантц зауважує: «Для мене Чернівці більш відомі як Czernowitz, що зв’язано, насамперед, з Паулем Целаном».

Фотографии в альбоме «CZERNOWITZ» vesny-olga на Яндекс.Фотках






















Ще один учасник "Meridian Czernowitz", лірик, драматург, есеїст, перекладач Герхард Фалькнер з Берліна, але родом із західної Німеччини каже, що добре знає німецькомовну літературу Чернівців початку минулого століття: «Знаю багато про Чернівці. Знаю про Пауля Целана і його творчість, а також інших письменників, які походять з Чернівців. Добре орієнтуюся щодо дорадянського періоду Чернівців».

Фотографии в альбоме «CZERNOWITZ» vesny-olga на Яндекс.Фотках































Далі: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5983948,00.html

Друга світова, Україна, моє, Німеччина, ФРН, Європа, історія, хлопці, культура, пам'ять

Previous post Next post
Up