Роздуми на вільну тему

Jul 11, 2014 22:57

Лікарі, їжа та кров - чого б про них не поговорити? ;)
Виявляється, просто так здавати кров не рекомендується. Лікарі мають ряд вимог що до осіб, які виявляють бажання здати кров. Серед ряду інших, цікавими є вимоги що до харчування[1]:

Як харчуватися перед здачею крові:
  • напередодні відмовтесь від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць.
  • рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів);
  • вживайте побільше рідини;
  • відмовтесь від вживання алкоголю та наркотиків за 48 годин до процедури;
Після здавання крові
  • З'їжте легку їжу та випийте солодкий чай
  • Алкогольні напої краще не приймати раніше ніж через 8 годин.
  • Прагніть часто та регулярно харчуватися протягом двох діб.
  • Вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб.
Що ж виходить, якщо підсумувати? Відмовитись від жирного, смаженого, гострого та копченого - що б це могло бути? На думку, як основа, спадає перш за все м'ясо/риба. Виходить, що прямо не заборонено вживати лише пісне відварене м'ясо. Також заборонено вживати молочні продукти та яйця. Натомість рекомендуються пісні відварні крупи, овочі, фрукти, сухий хліб та багато води. Простіше кажучи, лікарі опосередковано рекомендують дотримуватись веганської дієти.

Закономірно виникає запитання: якщо стан крові погіршується від недотримання веганської дієти, навіщо його спеціально погіршувати протягом всього життя і піклуватись тільки перед здачею крові? Більше того, сучасна офіційна медицина також визнає [5], що надмірне білкове навантаження (м’ясна, білкова дієта) збільшує вміст у крові аміаку і сечовини, що значно підвищує навантаження на печінку і нирки унаслідок виведення цих речовин з організму, призводить до появи уратів в сечі. Особливо таке харчування протипоказане хворим з порушеннями функцій печінки і нирок. Критичний читач зверне увагу на словосполучення "надмірне білкове навантаження" і заперечить, мовляв в міру м'ясо загалом та білки зокрема(яких багато є в бобових та горіхах, наприклад) їсти можна та потрібно. Але уважним потрібно бути до всіх деталей: "...значно підвищує навантаження на печінку і нирки".
Висновок простий: приймаєте в їжу білки(м'ясо, бобові, горіхи) - отримуєте навантаження на печінку та нирки. Приймаєте в їжу багато білків - отримуєте підвищене навантаження. Очікувано повертаємось до закономірного запитання, що уже виникло вище: навіщо спеціально навантажувати свій організм? Відповідь проста та банальна - це звичка. Всі так роблять, і я роблю, не задумуючись. Чи тепер - задумуючись?

Здавалось би, з алкоголем і наркотиками все зрозуміло апріорі. Тим не менше, [5]прийом алкоголю підвищує концентрацію лактату, сечової кислоти і триацилгліцеридів і знижує рівень глюкози в крові. Якщо ви - спортсмен, тоді жодних пояснень не потрібно. Кожен спортсмен знає свого ворога, - лактат - в лице. Про сечову кислоту в крові годі й говорити.
Також вживання кави, міцного чаю, коли, кофеїновмістних напоїв викликає підвищення в крові сечі, катехоламінів, вільних жирних кислот, глюкози, кортизола, карбоксигемоглобіну, кількості еритроцитів і лейкоцитів; підвищує секрецію шлункового соку, соляної кислоти, пепсину; призводить до збільшення діурезу, зниження відносної щільності сечі. Окрім таких поганих речей як сеча та вільні жирні кислоти в крові, перечислені "продукти харчування" підвищують секрецію шлункового соку та соляної кислоти. Остання, як відомо, у надмірно великій кількості(як для травної системи людини) необхідна для перетравлення м'яса. От і не дивно що так часто кавомани і любителі міцного чаю не відмовлять собі в можливості пожувати м'язових волокон.

Вважається[3] що споживання у їжу бананів призводить до виведення води з організму і, відповідно, до згущення крові. Тому вони не рекомендуються людям з варикозним розширенням вен, тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця та іншими захворюваннями пов'язаними з підвищеною згортуваністю крові. Очевидно, саме з причини згущення крові не рекомендується вживати банани перед здачею крові. Поряд з тим[4], до згущування крові призводять також: цукор, алкоголь, гречка, картопля та солодка їжа.

Список використаних матеріалів:
1. Пам'ятка донора крові
2. Харчування перед здачею крові
3. БАНАН - полезные и лечебные свойства
4. Разжижение крови - загущение крови
5. Що потрібно знати перед тим, як здавати аналізи?

офтоп, харчування

Previous post Next post
Up