Трамвайний брат

Oct 06, 2013 14:26

З безлічі рекламних роликів по трамвайним телевізорам «Бус-ТВ» дізнався, що управління міського транспорту і поліція зробили з трамваїв пересувних наглядачів правопорядку.

В частині роликів показують правопорушення в салоні: крадіжки, бійки. Їх помічає водій трамвая через систему відеонагляду, і сповіщає про це диспетчера. Вже на наступній зупинці до салону входить наряд поліції й затримує порушника.

В іншій частині водій бачить правопорушення на вулиці: в одному сюжеті хлопець малює графіті на зупинці, в іншому перебігає колії просто перед трамваєм, створюючи аварійну ситуацію. В усіх випадках біля порушників швидко з'являються поліцейські.

Що ж, з однієї сторони це очі Великого Брата. В цивілізованих країнах деякі люди обурені тим, що камер відеонагляду в громадських місцях стає більше, ніж людей. З іншого боку, надійний нагляд і швидке реагування на правопорушення (з таким активним піаром) можуть значно знизити рівень криміналу.

Взагалі, в Польщі поліція справляє враження некорумпованості, професійності й надійності, хоч я читав і про протилежне.

Вирішив зразу описати особливості місцевого громадського транспорту.

В Кракові є тільки автобуси та трамваї. Автобуси всі нові, є декілька трамвайних маршрутів з помітно старенькими вагонами. В деяких місцях для трамваю виділені колії, такий називається швидкісним - як у нас. Всередині транспорту чисто, просторо, низькі підлоги, кондиціонери, екрани, що вказують поточне положення на маршруті. Контролери бувають регулярно, їх всі бояться, але самі вони ввічливі й позитивні.

Ціни на квитки загалом залежать від: зони переміщення (місто чи передмістя), часу поїздки, наявності пільг (знижка 50%). Квитки загальні на автобус і трамвай, купуються на зупинках або всередині транспорту в автоматах.

За часом квитки поділяються на 20, 40, 60, 90-хвилинні, 1, 2, 3-добові та семиденний, вони дозволяють пересадки в межах наявного часу. Є на одну чи дві будь-які поїздки незалежно від часу. Найдешевшим буде 20-хвилинний квиток, 2,80 зл. (~7 грн). Дуже часто використовується 40-хвилинний, яким також без пересадок можна їхати скільки завгодно. Коштує 3,80 зл. (9,5 грн). Щоб проїхати через усе місто з пересадками, іноді доводиться брати годинний за 5 зл. (12,5 грн). З іншими варіантами сам не стикався.

Є можливість придбання проїзного: безкоштовно отримується Краківська міська карта, на яку записуються дані щодо проїзду. Можливі варіанти: іменна чи універсальна, на одну зону чи на дві, на один маршрут, два або на всю мережу, на місяць або семестр (тільки для студентів). Мені, наприклад, буде зручно й дешево брати на зиму проїзний на 50-й трамвай за 48 злотих за місяць (120 грн, пільг у мене нема). За 12 поїздок він окупиться.
Previous post Next post
Up