Рим

Apr 03, 2016 14:19

Декілька моїх світлин зроблених під час прогулянок "вічним містом на семи пагорбах"

1.


Колізе́й (лат. Colosseum) (раніше Амфітеатр Флавіїв (лат. Amphitheatrum Flavium)) - найбільший амфітеатр Стародавнього Риму, символ імператорської могутності.
Спочатку Колізей називався, за родовим іменем згаданих імператорів, амфітеатром Флавіїв (лат. Amphitheatrum Flavium), нинішня назва (лат. Colosseum, Colosaeus, італ. Colosseo) закріпилася за ним згодом, починаючи з VIII століття, і походить або від колосальності його розміру, або від того, що поблизу від нього стояла гігантська статуя, споруджена Нероном на честь самого себе.



2.


Via Sacra (Священна дорога) - головна дорога Римського форуму, що з'єднували Палатинський пагорб з Капітолієм.

Страшенно сподобалось блукати нічним містом коли вже майже стихло гамірне урбанжиття.

3.


Тріумфальна арка Костянтина - арка з трьома проходами, розташована в Римі між Колізеєм і Палатином на древній Via Triumphalis. Побудована в 315 році і присвячена перемозі Костянтина над Максенцієм в битві біля Мульвієвого мосту 28 жовтня 312 року. Є найпізнішою із збережених римських тріумфальних арок. При будові використано елементи декору, зняті з стародавніших монументів (спол). Крім того, це єдина в Римі арка, побудована на честь перемоги не над зовнішнім ворогом, а у громадянській війні.

Після серії терактів, що сколихнули Європу, біля всіх визначним пам'яток постійно чергують італійські спецпризначенці у повному озброєнні.

4.


Найвпізнаваніший архітектурний об'єкт Риму зараз на реконструкції (вхід в середину можливий).

5.


Подібно до інших римських амфітеатрів, Амфітеатр Флавіїв в плані являє собою еліпс, середина якого зайнята ареною (також еліптичної форми) і концентричними кільцями глядацьких місць, які її оточують. Від всіх споруд такого роду Колізей відрізняється велетенськими розмірами. Це найграндіозніший античний амфітеатр: довжина його зовнішнього еліпса дорівнює 524 м, велика вісь - 187,77 м, мала вісь - 155,64 м, довжина арени - 85,75 м, її ширина 53,62 м; висота його стін - від 48 до 50 метрів. При таких розмірах він міг вміщати в себе до 87000 глядачів.

6.


Собо́р Свято́го Петра́ (італ. Basilica di San Pietro, лат. Basilica Sancti Petri; також - Базилі́ка Свято́го Петра́) - католицький храм, найбільша споруда Ватикану та найбільша християнська церква у світі. . Собор також входить у десятку найвищих церков світу, є однією із чотирьох патріарших базилік Рима та церемоніальним центром Римської католицької Церкви. Баня собору є одним із символів Риму.

Бути у Римі і не бачити Папу Римського відвідати найвідоміший християнський собор - не залік. Особливо у Святий Ювілейний Рік (Початком Ювілею є відкриття так званих «святих дверей». Мова йде про двері, які є в кожній з чотирьох папських базилік Риму. Вони відкриваються лише під час Святого Року, натомість в інший час є замурованими. Обряд відкриття цих дверей вказує на те, що під час Ювілею для вірних доступний «надзвичайний шлях» до спасіння.)

7.


Будівництво цього собору тривало 120 років - перший камінь було закладено 18 квітня 1506 року за Юлія II, а посвячення здійснив папа Урбан VIII у 1626 р. Таким чином, спорудження собору, розпочате Юлієм II, тривало за правління ще дев'ятнадцяти пап римських

8.


9.


Фасад Собору Святого Петра вінчають величезні, заввишки 5,65 м, статуї Христа, Івана Хрестителя й одинадцяти апостолів, крім апостола Петра, статуя якого знаходиться зліва від сходів. Внизу карниза, майже у висоту фриза надпис:

"На честь Князя Апостолів, Павло V Боргезе, Римлянин, Верховний Понтифік, року 1612, сьомого свого понтифікату"

10.


Пло́ща Свято́го Петра́, або П'я́цца Сан П'є́тро (італ. Piazza San Pietro) - грандіозна площа у вигляді двох симетричних півкругів, розбита перед базилікою Св. Петра в Римі за проектом Берніні в 1656-1667 роках.

Площу обрамляє спроектована Берніні напівкругла Колонада Тосканського ордера. Посередині - єгипетський обеліск, привезений в Рим ще імператором Калігулою. У 1585 році за папи Сікста V поставлений архітектором Доменіко Фонтана на теперішнє місце. Це єдиний обеліск у місті, який простояв в незмінному вигляді аж до Відродження. Середньовічні римляни вважали, що в металевій кулі на вершині обеліска зберігається прах Юлія Цезаря.

11.


Щодня великі юрби людей прагнуть потрапити до базиліки Святого Петра. Люди із різних куточків світу. Наших земляків також є достатньо

12.


Швейцарська гвардія - особиста охорона Папи Римського (створена в 1506 р. спеціально для охорони понтифіків ). Гвардійцем може стати лише неодружений громадянин Швейцарії католицького віросповідування віком від 19 до 30 років зростом не менше 174 сантиметрів, кандидат повинен також мати рекомендаційний лист від парафіяльного священика.

У складі гвардії сто десять чоловік.

13.


Фасад Собору Святого Петра вінчають величезні, заввишки 5,65 м, статуї Христа, Івана Хрестителя й одинадцяти апостолів, крім апостола Петра, статуя якого знаходиться зліва від сходів. Внизу карниза, майже у висоту фриза надпис:

"На честь Князя Апостолів, Павло V Боргезе, Римлянин, Верховний Понтифік, року 1612, сьомого свого понтифікату"

14.


Шатро базиліки Святого Петра є найбільшою консольною цегляною надбудовою у світі і має два склепіння. Це архітектурне рішення має важливе підґрунтя - висока, трохи витягнена баня виглядає краще зовні, але всередині краще сприймається кругліше шатро. На оглядову площадку над банею перед ліхтарем можна вийти по 510 сходинах, чи піднятися ліфтом і пройти 320 сходин між склепіннями шатра. Прохід між двома стінами склепіння є непростим, однак з нього добре видно всю складність його конструкції.

Діаметр маківки становить 42,34 м (що на 86 см менше ніж у Пантеону), а висота - 43,2 м . Шатро утримується чотирма п'ятикутними колонами, довжина діагоналі між якими - 24 метри. Висота надбудованого над маківкою ліхтаря - 17 метрів. Таким чином загальна висота бані до вершини хреста на ньому становить 136,6 м.

Розрахункова вага склепіння - 14 тисяч тонн, але його конструкція робить його візуально легким, і тому здається, що баня «ширяє над рештою велетенської будівлі».

Внутрішня висота шатра становить 119 м, внутрішній діаметр - 42 м. Усередині бані двометровими буквами написана цитата із Євангелія від Матвія:

лат. Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam et tibi dabo claves regni caelorum

(…) ти скеля (грец. πετρος), і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою (…) І ключі тобі дам від Царства Небесного (…)

15.


16.


На посту біля воріт Ватикану швейцарські гвардійці стоять в старовинних жовто-синьо-червоних мундирах кольору дому Медичі. Існує легенда, що незвичайну форму швейцарської гвардії придумав Мікеланджело. Насправді ця форма була розроблена в 1914 році тодішнім командиром гвардійців. Через неї у тому числі вважається, що швейцарських гвардійців фотографують найбільше за всіх солдатів світу.

17.


18.


Фасад Собору Святого Петра вінчають величезні, заввишки 5,65 м, статуї Христа, Івана Хрестителя й одинадцяти апостолів, крім апостола Петра, статуя якого знаходиться зліва від сходів. Внизу карниза, майже у висоту фриза надпис:

"На честь Князя Апостолів, Павло V Боргезе, Римлянин, Верховний Понтифік, року 1612, сьомого свого понтифікату"

19.


20.


21.


22.


Базиліка Святого Павла за міськими мурами (італ. Basilica di San Paolo fuori le Mura; Базіліка Сан-Паоло-фуорі-ле-Мура) - одна з чотирьох великих, або патріарших, базилік Рима . На відміну від усіх інших розташована за Авреліановою стіною (муром), у південній частині Рима

23.


Назва базиліки походить від місця її розташування, що знаходиться за античним ауреліановим муром, який зберігся до сьогодні. Апостола Павла, як римського громадянина схопили і доправили до Рима, де його стратили у 67 році- відтяли голову.

24.


На початку XX століття за проектом Г. Гальдеріні перед головним фасадом добудовано чотирикутний зал з колонами, посередині якого стоїть статуя апостола Павла.

25.


Над колонами знаходяться портрети 265 пап. Портрети до 16 століття - уявні зображення.

26.


Балдахін, що знаходиться над могилою апостола Павла, виготовив у 13 столітті Арнольфо ді Камбіо. Під алтарем міститься власне могила апостола Павла.

27.


28.


Церква «Са́нта Марі́я Маджо́ре» (італ. Basilica di S. Maria Maggiore) - одна з чотирьох головних базилік Риму, її заснуванням пов'язана цікава легенда. В одну з літніх ночей 352 року папі Ліберію і багатому римлянинові Джованні Патріціо явилася уві сні Мадонна і наказала побудувати на тому місці, де назавтра випаде сніг, церкву. На наступний ранок, 5 серпня 352 року, на Есквіліні, там, де тепер стоїть базиліка, лежав сніг. Після цього чуда й стали зводити церкву. Через те ще і сьогодні має церква назву лат. Santa Maria ad Nives - Марія Сніжна.

29.


Форум та колона Траяна - в Rome, Italy.

30.


31.


Вітторіано (італ. Il Vittoriano) - монумент на честь першого короля об'єднаної Італії
На думку багатьох, пам'ятник виділяється серед інших римських будівель, тому серед римлян поширені різні поблажливо-зневажливі найменування даного монумента: "Друкарська машинка" (італ. Macchina da Scrivere), "Весільний торт" (італ. La torta), "Вставна щелепа" та інші.

32.


Фонтан Треві (італ. Fontana di Trevi) - найбільший фонтан у Римі, заввишки 25.9 метрів і 19.8 метрів заширшки.

33.


І на завершення хочу процитувати напис на моєму светрі : Великі цілі досяжні ! ;)

йа, подорожі, italy, фото

Previous post Next post
Up