Чотирьохсотлітня амнезія

Mar 27, 2011 12:18

 "Уже через 20-30 років після татаро-монгольської навали влада Золотої Орди над Західною Руссю припинилася. Причому більш ніж за сто років до Куликовської битви".

"Якщо Київську Русь можна вважати бабусею України, то Велике Князівство Литовське, фактично є її матір'ю, як, певною мірою, і Річ Посполита".

"Чи не найвідомішим для українців є Любарт-Дмитро Гедимінович, князь Любарський (Східноволинський), Луцький, Волинський та Галицький. Сини Ольгерда: Володимир, князь Київський та Корибут-Дмитро, князь Чернігівський і Новгород-Сіверський - карбували власну монету й підтримували прагнення місцевої знаті до самостійності, дедалі частіше відмовляючись підкорятися Великому князю".

"Нам стільки часу втокмачували в голову про польських завойовників, і ніхто не завдавав собі праці придивитися до них ближче. Проте, виявляється, усі ці Потоцькі, Чарторийські, Чернецькі, Вишневецькі, Конецьпольські - расові українці з діда-прадіда.

Українські магнати уже створили державу в державі, і поволі йшло до того, що Україна могла перетворитися на окреме королівство...

Від кого ж визволяв нас Хмельницький своєю визвольною війною? І з того і з тамтого боку були у війську українці - як селяни, так і шляхта.

Чи це не скидалося більше на громадянську війну?" - запитує письменник Юрій Винничук.

Читати статтю

українці, Україна, А що там новенького в історії?

Previous post Next post
Up