Україна має талант

May 31, 2010 22:36

Якось я був у Харкові на книжковій виставці і там почув цю музику. Я запитав свого товариша по роботі, хто її на писав, а той відповів, що не знає, але його дружина її грає мало не щовечора. Пані, що стояла поруч, зауважила, що цей композитор українець, але як його зовуть вона теж не пам’ятає. Того дня проходили дні Петербурга у Харкові, і Харків навідала якась група петербуржців. Так от одна з тієї групи, зачувши нашу розмову, сказала приблизно таке: «Нєєєт! Ето скорее всево Штраус!» На Штрауса це точно не було схоже. Але яким тоном і виразом обличчя вона це сказала! Вони ніби промовляли: да што ви, хохли, можете вообще!!! Може, це я такий упереджений, але на думку мені відразу спали слова моєї ЖЖ-френдеси: вони можуть нам пробачити будь-яку недолугість, ба навіть ницість, але обдарованість, талановитість - ніколи! Схоже, що так воно і є. :(

Я взяв слово у свого товариша, що той запитає свою дружину про автора цієї мелодії. Але ця мелодія знайшла мене сама. Її справді склав українець - Мирослав Михайлович Скорик, мелодія ля-мінор із фільму «Високий перевал»:

Кінострічка, що мала робочу назву "Партії рядова", розповідає про повоєнні роки в Галичині і знімалася на початку 1980-х років. Незважаючи на те, що оригінальний сценарій акцентував увагу на трагедії, принесену в звичайну галицьку сім’ю Другою світовою війною, під тиском владних структур картина зазнавала значних змін вже на етапі монтажу, щоб зображувати діяльність ОУН-УПА крізь призму радянської ідеології. Режисер картини, не поділяючи трактування сценарію, що його нав’язували представники КДБ, звернувся до Мирослава Скорика з проханням скласти таку музику до кінострічки, яка могла б «розказати» глядачеві те, чого не можна показати (Вікіпедія).

До речі, де можна подивитися цей фільм?

image Click to view



Ярослав Джусь - без сумніву талант. Але найперше, що мені впало в око, його зосередженість і серйозність. Мабуть, тільки такі серйозні люди і здатні розвинути свою обдарованість у талановитість. Завжди хотів бути таким.

Пісні та музика, українці, Бувальщина

Previous post Next post
Up