Міський музей, якого не існує...

May 14, 2014 09:58

Originally posted by valiuss at Міський музей, якого не існує...
     Взагалі, в той двір старого Міста зазирнув провідати мозаїчне панно. Декор подібний у радянський час був досить популярним, але  така душевність симпатична і проста стрічалася, насправді, досить рідко:



ДХС - дитяча художня студія.
      Ескіз панно належить авторству одної зі студійних вихованок - Наді Безруковій, а дата створення - кінець шестидесятих. І до роботи над панно так само долучалися студійці. Виходить, діти виклали панно про те, як діти створюють панно.)
      Від однієї пані якось чув, що в студії знаходиться колекція цікавих пластилінових скульптур. Не думав, що побачу ті скульптури, та Зорі того дня були прихильні...)




Два слова ще зазначу про панно: воно поволі губить крихти плоті, руйнуючись синхронно із будинком, в якому тануть, наче воскові, скульптури...



Численність і асортимент колекції справляє враження не менш потужне, аніж занедбаність скульптурного доробку.



Мотиви героїчної козаччини, оживлені майстерною рукою, цей Гоголівський Бульба зараз вигукне: "Куда?! Куда?! Ступайте подгорной дорожкой, что налево, и прыгайте в воду! А то пропадёте ни за что!"



А це вже тема Нагасакі й Хіросіми:



Як вже казав, тематика й асортимент різноманітні:









Збереженість доробку під питанням, багато експонатів вже "не дихає"...



Лишень погляньте на ось цю роботу:



З іншого ракурсу:



І що там за табличка?..



Сьогодні автор - скульптор, академік, заслужений художник і т.д. Він облаштовував колишню "Театральну" і нинішній "Майдан", в тому числі.

Певно, помітили, окрім скульптур цікаві маски. А ось макет Русанівки, дитячий:



Поліна Андріївна, завідувач студії при палаці дітей та юнацтва Печерська, показала сучасні художні роботи студійців:



Космічний котик, як на мене, неповторний:



Ось трохи незакінчених робіт:







Княжі легенди теж, місцями, не завершені:


:





А ця тематика, наразі, вже готова:



"У нас шість кілограмів дипломів" - Поліна Андріївна дістає таки чималий їх кульок. Серед міських та міжнародних нагород знайшлося і таке:



Засновник студії, Наум Йосипович Осташинський, відсвяткував би завтра день народження, якби лишень донині був живий, проте, вже десять літ його немає...



А студія, до речі, післязавтра, відзначить ювілей - 65. Ще молодим, 15-го травня художник вийшов якось в двір з дітьми помалювати на асфальті - отак і почалася студія, що стала знаною й шанованою в світі, окрім, як водиться, своїх лише країв...

Що треба, аби зберегти цей унікальний історичний та культурний спадок?.. Музей створити, аби надихав дорослих і дітей?.. Така ідея вже була, звичайно. Чи вийшло з того щось - ви бачите самі. Хто в цьому винен (а вірніше, зацікавлений) теж, певно, розумієте без мене.
Я не куратор і ні разу не арт-менеджер, тож відповіді чіткої не маю. Але я певен, вона знайдеться гуртом.
Аби лиш добра воля небайдужих...

Фотки, прогулянки Містом, Київ

Previous post Next post
Up