про мови, що зникають

Apr 15, 2007 16:18

Мови на Землі щезають швидше, ніж птахи і звірі.
Нещодавні дослідження показали, що число мов, якими спілкуються жителі нашої планети, зменшується швидше, ніж щезають рідкісні види тварин (за даними британської газети Independent).
Як підрахували лінгвісти, нині у світі є 6809 живих мов, однак 90 відсотків з них використовуються менше ніж ста тисячами мовців. А деякі мови мають всього одного носія. Таких мов близько 46. До 50 носіїв мають 357 мов. Від 200 до 250 мов використовуються понад мільйоном мовців, а найпопулярнішими в світі є китайська, англійська та іспанська мови.
"Загроза птахам і ссавцям добре відома, але виявляється, що мовам загрожує більше небезпек", - заявив автор дослідження, біолог, професор Біл Сюзерленд (Bill Sutherland). Застосовуючи принципи, призначені для опису теорії зникнення видів тварин, у лінгвістиці, вчений знайшов безліч аналогій між мовою і живою природою. У дослідженні, опублікованому журналом Nature, він доводить, що фактори типу наявності дощових лісів, тропічного клімату і гірського рельєфу впливають і на різноманіття видів тварин, що там живуть, і на кількість мов, якими спілкуються тамтешні жителі.
Використовуючи систему для опису загрози тваринам, Сюзерленд установив, що мов, які перебувають в критичній небезпеці зникнення, просто у небезпеці і вразливих мов набагато більше, ніж відповідних порід і видів звірів та тварин.
Приміром, протягом минулих п’ять сотень років на Землі щезло близько 4,5 відсотки з усіх описаних мов. За цей час світ втратив 1,3 % птахів і 1,9 % ссавців.
Надзвичайно сильно на зникнення мов вплинула колонізація. З 1600 року з 176 мов, якими розмовляли корінні жителі Північної Америки, зникло 52. З 235 мов австралійських аборигенів щезла 31 мова. Мови, що щезають, є важливими для людства. Приміром, мова Єлі Дніе (Yeli Dnye), що використовується мешканцями острова Rossel архіпелагу Папуа Нова Гвінея, містить незвичайні звуки і слова, які формують універсальну термінологію опису кольорів.

інфа звідси
звісно, в української більше носіїв, ніж у вищезазначених мовах.
але деколи мені буває страшно, що моя рідна мова може щезнути.
це без всяких наїздів на російську, і навіть на англійську, яку звинувачують у засиллі її слів майже у кожній мові.
мова - живий організм. вона розвивається. розвивається, поки є носії, які нею розмовляють.
гарно, що ми є.
і хай нас буде більше.

пи.си.
у мене настрій бойовий, попереджую: розпалення мовних конфліктів у коментарях каратиметься нещадним видаленням. (коментарів)
повага до інших та самоповага, от і все, щоб мені б хтілося наразі.

мови, мова

Previous post Next post
Up