Специальный выпуск для псевдовчоных или откуда вылезла эта самая россия из Руси.

Apr 21, 2021 08:26

Алі Татар-заде
10 год ·
наша відповідь на любителів писати "Оукраина" - симетрична: написання "Роусия". Що, ненравітса? саме так і писали "древнерусские" (насправді сербські і болгарські) книжники з 13 століття починаючи. Писали, до речі, про києвську і владімірську Роусь, тому що московитської тоді ще банально не було.
Ну і хто не в курсі, ОУ - це ніякий не діфтонг, тобто не означення двох звуків, як думає 99% (серед них і кандидати й доктори наук, стидно сказати, навіть ті що профілюються на "Роусі" як темі).
Це літера Ук, яка має одне фонетичне значення: "У". Взято калькою з греків, у яких літера іпсилон-юпсилон (Υ υ) зайнята іншим звуком (і, и, ю), а схожа на ігрек за формою гамма (Γ γ) - і поготів приголосний. Тож для позначення простого слов'янського звуку "У" використовували вони діграф Омкірон+Юпсілон (ОΥ). А азбукотворці брати-солунці взяли це калькою, при чому поєднали Онъ+Ижица в літеру ȣ, ОУ, яка вже в ході природної еволюції - відходу від власне церковної мови - логічно спростилась до У. Просто тому, що сам знак "Уу" був вільний і приставляти до нього "о" не мало ніякого сенсу. Традиція існувала довго - в силу інерції і поваги до джерела, але так само ж давно автори ігнорували тую зайвую о через міркування економії. Саме тому, що воно ніяк не змінювало змісту.
Оце що я написав - знають усі хто хоч якось вивчав давньоруську чи грецьку. Просто усі.
Але це не заважає сотням істориків, в тому числі дипломованих і дисертованих, постійно вставляти "Оу" в словці Оукраина - і робити з того багатовумні і беззмістовні висновки про "окраину".
Зустрічалося навіть тези про "чергування" о/у, хоча очевидно зі східнослов'янських що є чергування у/в, а не у/о,
а також що приставки у-,в- та о-,об-,обо- мають не лише розбіжний, але в конкретних випадках навіть протилежний сенс
(у-,/в-,во- "в середині об'єкту",
чиста у- "подалі від об'єкту",
о-,об- "навколо об'єкту") -
просто порівняйте Упасть, Впасть, Опасть, Уїхати, В'їхати, Об'їхати ітд.
І вже точно нема звуку оу, як і слідів його (окрім фіктивного діфтонгу в слові Оукраина, який поширюється наче вірус).
Previous post Next post
Up