Українцям треба вчитися на чужих помилках!

Apr 05, 2021 14:06

Взяти, наприклад євреїв. Мали ж чудовий шанс, але так лоханулися...

А могли ж у 1948 році, коли засновували державу Ізраїль, записати в конституцію всі основні європейські мови, ідиш, ладіно і арабську, як державні.
Ото країна була б - повна ідишемовних, арабомовних, англомовних, франкомовних і звісно, "на чєтвєрть бьівший наш народ" - російськомовних патріотів Ізраїлю!
А різномовна культура єврейська яка була би! Буяла б пишним цвітом, увібравши в себе нйліпше з найвищих зразків всіх єврейських різномовних культур світу!
А яка була б наука, медицина на цих всіх державних єврейських мовах!
А так що? Вхопилися за той іврит, зробили державною мову у котрій навіть і слів для позначення жодних речей і явищ, що з'явилися у останні 2 000 років не було настільки, що аж мусили сочиняти і всю технічну і наукову термінологію, і те як буде на івриті мотор, газета, електрика, лампочка...
І що зараз? Бідують бідні.
Діти єврейські не можуть читати Пушкіна, дорослі деградують без Толстоєвського в оригиналі, наука-медицина в занепаді (це ж зрозуміло, що ніякої пристойної науки не на російській чи англійській мовах бути з визначенням не може).
Українці, вчиться на чужих помилках, зробіть державними крім української, ще хоча би 4 мови!

Єврейське відео де наочно показано зворушливу до сліз єдність різномовних патріотів Ізраїлю, що тільки-но понаїхали звідусіль на історичну батьківщину, тут:

image Click to view


https://youtu.be/VjDx2ZwLUs0

я правду резал и резать буду

Previous post Next post
Up