Гретатумбу - на тумбу, Карла ХІІ - до Полтави!

Jun 21, 2020 17:15

Коли вперше почув цю новину, подумав, що це такий жарт, але - ні: у Швеції закликають демонтувати пам'ятник Карлу XII замінивши на Ґрету Тунберг.

"...колишній мер міста Умео Ян Бйорінге закликав прибрати пам'ятник «самовладному деспотові» Карлу XII, замінивши його рятівницею екології Ґретою Тунберг. Але глава Шведської ради з національної спадщини Ларс Амреус став на захист пам'ятників гнобителям. Багато істориків вважають, що пам'ятники відображають скоріше цінності тієї чи іншої епохи, ніж об'єктивну історичну реальність. Наша історія викладається в шкільних підручниках і музеях. Статуї ж ставляться, щоб насаджувати певні погляди", - заявив Бйорінге. Амреус вважає, що зносити пам'ятники навіть цим "ненависним діячам" неправильно. Колишній мер сперечається з ним, стверджуючи, що знесення пам'ятників і стирання пам'яті про них - це не одне і те ж. "Давайте скористаємося цифровими можливостями і замість кожної демонтованої статуї створимо інтерактивні презентації. За допомогою QR-коду або аналогічної технології відвідувач легко отримає відомості про той чи інший пам'ятник: коли і чому його встановили і навіщо знесли", - агітує він. "Я висуваю міській раді наступну пропозицію: приберіть самовладного деспота Карла XII і поставте на його місце рятівницю екології Ґрету Тунберг. Або принаймні лауреата Нобелівської премії миру Дага Хаммаршельда. Обидва намагалися зробити світ гуманнішим і кращим", - підсумував він".

Вангую, що переможе у цій битві інтелектів ідея з Гретатумбою. І тому висуваю зустрічну - написати колективного листа в Швецію, з проханням подарувати скульптуру Карла ХІІ нам. І встановити її на славетному полі під Полтавою, з вдячністю за спробу - хай і невдалу.

Ну, й користуючись нагодою - цікаве про Карла ХІІ в рамках мого  проєкту " Культурний продукт":

"...За головною версією (панівною аж до 1859 р., коли король Швеції Карл XV наказав розкрити саркофаг із труною монарха), якої дотримувався і Вольтер, Карла XII вбито пострілом із-за стін фортеці. Але висновок професора Фрікселя після ретельного огляду став громом серед ясного неба: "Його Величність убиті пострілом у голову з кремінної рушниці". На запитання Карла XV: "Але хто міг це зробити?" - професор відповів: "Боюся, це велика таємниця... Можливо, смерть Його Величності є результатом ретельно підготовленого вбивства".

..."Інтерес до цієї засекреченої історії не вщухає. Хто вбив Карла XII, й сьогодні залишається загадкою", - вважає професор Королівського технологічного інституту в Стокгольмі Стефан Йонссон. Він, а також іще кілька вчених отримали дозвіл на ексгумацію останків короля. До речі, перше відкриття шведські вчені зробили у 2008 р. Короля було вбито залізним ґудзиком, а не звичайною кулею..."



Череп короля Карла XII. Фотографія 1916-1917 рр. (зроблена під час четвертої ексгумації останків монарха)

Див. Загадка смерті короля Карла XII

Європа, Україна, ебанутым нет покоя, даже не смешно, маразм

Previous post Next post
Up