21 грудня. Нічний Майдан (ФОТО, ВІДЕО).Сьогодні Євромайдану виповнюється місяць.

Dec 21, 2013 09:01

Оригинал взят у bilozerska в 21 грудня. Нічний Майдан (ФОТО, ВІДЕО)


Сьогодні Євромайдану виповнюється місяць (!), і я знову провела з хлопцями і дівчатами кілька незабутніх (пробачте за штамп, але інакше не скажеш) нічних годин.
Фото і відео, які ви зараз побачите, зроблені цієї ночі, у проміжку між другою і четвертою. Народ чергує в охороні, їсть гарячі страви - кухні працюють і вночі. Зі сцени постійно виступи, співи, молитви - в тому числі за Майдан і тих, що стоять на ньому. Перед сценою хлопці і дівчата гріються, танцюючи. На два будинки лазером транслюються майданівські гасла, короткі повідомлення і просто картинки.
Ніхто й не думає розходитись. Фотографуєш хлопця, пишеш йому адресу в Інтернеті, де буде це фото. А він непокоїться, чи ці фото за якийсь час не будуть видалені з сайту: "Бо я ж буду стояти до кінця, не знаю, коли за комп’ютер потраплю".

Дими - стовпами: від бочок, від кухонь. Чергують медики. Всі вже розуміють, що стоять не стільки за Європу, скільки проти влади. Кажуть, що навіть якщо політики закликають їх піти, вони не підуть, поки не піде ця влада.

На самому Майдані і біля барикад, кажуть охоронці, провокацій, тобто нападів і спроб затіяти бійки, в останні дні стало менше, зате повно навколо Майдану. Відійдеш трохи - можуть прив’язатися різні неадеквати напідпитку.

Всередині периметру всі тверезі, зібрані. Змерзлі, втомлені - так, але бадьорі тією особливою бадьорістю, яка буває лише після діб виснажливої роботи не за гроші.
Майже стерильна чистота. Під час Помаранчевого Майдану такої не було і близько.

Майдан добре укріплений, на ніч у барикадах залишають лише один вузенький прохід. Встановлено вишку, на якій постійно чергує охорона.

Що буде з Майданом у свята? Народ не знає, але сподівається, що вийдуть кияни, вільні в ці дні від роботи.
Вже пролунав заклик зустрічати Новий рік на Майдані. Як на мене, це чудова ідея, і я збираюся бути саме там, і всіх, хто в ці дні буде у столиці, закликаю зробити так само. Тільки без алкоголю. Тверезий Новий рік на революційному Майдані, чи то у сучасній козацькій Січі, як вже охрестили Майдан - це можна буде згадувати ціле життя.

P.S. О 5-ій ранку - дзвінок. Від одного з майданівських дядьків, якого я сфотографувала і дала свою візитівку. Звісно, я перелякалась - подумала, почався штурм.
- Пані Олено, ви зараз на Майдані? Ми хотіли вам щось цікаве показати.
Вони вночі робили ексклюзивні каски - розмальовували їх в українському стилі.
Чи можна перемогти цих людей?





На ніч проходи на Майдан закриті



Всередині периметру ганяють "м’яча", щоб зігрітися





Ялинок у наметовому містечку вже багато



Вартова вишка



Прохід у наметове містечко





















Вихід з метро убезпечили від "беркутів" і "тітушок"







Ветеран Афгану ділиться з іншими людьми їжею







Медичний намет





Третя ночі. Життя на Майдані вирує









"Душу й тіло ми положим за нашу свободу"





Привіти ліхтариком для хворої Руслани







Молебень до Богородиці за Майдан





"Могила" для хамовлади під сценою









"Майдан - кузня нації!"







Українець з діаспори. Приїхав спостерігачем. Жалівся, що в Каневі важко придбати "Кобзар"







Охоронці сцени

революция, Украина, Европа, Евросоюз, евромайдан, свобода

Previous post Next post
Up