Переяслав-Хмельницький. Частина 2

Dec 07, 2018 10:31


ний скансен почав створюватися у 1964 році. На території близько 30 гектарів розташовано 300 об`єктів народної архітектури ХVІІ-ХІХ ст., в тому числі 20 дворів з хатами та господарськими будівлями, 23 різноманітні установки та майстерні, більше 20 тис. творів народного мистецтва, знарядь праці, речей побуту, зібраних в лісостеповій зоні України. У павільйонах створено експозиції дванадцяти тематичних музеїв, які більш поглиблено розкривають окремі теми з історії народного побуту, традицій, звичаїв та обрядів, народної творчості, землеробства, хлібопекарства, народного транспорту, розвитку науки та техніки.







Поштова станція

Переяславський музей репрезентує українське село Середньої Наддніпрянщини 2 пол. ХІХ - поч. ХХ ст.ст.; сільські ремесла та промисли. Тут ми можемо побачити вітряки та водяні млини, корчму та шинок, церкви та козацькі застави, копії древніх поселень, будинки різних верств населення та ще більше чого. Якщо у скансені Пирогово, все дуже розкидано по території то тут все компактно і за декілька годин все це реально обійти.



Козацька застава

Ось, наприклад, на перший погляд церква, а в середині тут справжній музей пізнання світогляду й освоєння космосу. В експозиції представлено історію радянського освоєння космосу. Орбітальний відсік космічного корабля «Союз» в вівтарній частинці церкви - це щось))). Вхід в музей коштує 10 грн.



















Переяслав-Хмельницький справив на нас гарне враження. Шкода, що всі хто їде сюди, минають саме місто з його чудовими пам'ятками і музеями і направляються лише в скансен. Гарні дороги та розташування додають балів, для того щоб обрати це місце, як варіантом відпочинку вихідного дня.



І як бонус: недалеко від Переяслава є село Воскресенське. В селі мешкає небагато людей, десь 300 чоловік. Але тут знаходяться залишки Воскресенської церкви кінця XVIII століття. Церкву було збудовано на кошти поміщика Каневського. Святиня виконана у рідкісному ротондовому стилі. Схожу церкву (Троїцький собор ) будували для себе Розумовські в Яготині, які по чуткам були масонами. На церкві залишились якісь незвичні хрести, також схожі на масонські. Так що можна припустити що і Каневські входили в цю таємну організацію. Але час своє робить і одна з семи чудес Переяславщини продовжує занепадати.



музеї, Переяслав-Хмельницький

Previous post Next post
Up