Палац Завойка у Дунаївцях

Aug 31, 2018 21:27

   Дану нотатку ще можна було назвати - перехрещення геолокацій на Поділлі. От хто б міг подумати, що в Дунаївцях перетнуться Сомосьерра з Камчаткою. А тим не менш. Та про це далі.



1. Поїхали! Тильний фасад палацу у маєтку адмірала В. Завойка. Надто зелена, як для серпня трава. Тоді ще містечко Дунаївці адмірал Російської імперії українського походження придбав 1891 р. у Б. Скибневського.



2. Як бачимо, будівля палацу вельми проста, без вишуканостей. Нині він на території районної лікарні (вірніше сказати районна лікарня на території маєтку). Вхід на територію - вільний.



3. Цікаво, як виглядав палац в момент завершення побудови?



4. Один з бічних фасадів.



5. Вигляд головного фасаду. Навпроти нього є капличка. Відчинена, можна зазирнути в середину. Ще на території є флігель.



6. Ганок з кованим балконом.



7. Власне про море тут можна подумати біля маєткового ставка. До чого тут море? Як я вже й написав - В. Завойко доволі знаний військово-морський діяч свого часу. Здійснив навколосвітні подорожі, був першим військовим губернатором Камчатки, а також керував обороною Петропавловська під час Кримської війни 1853-1856 рр. (так-так, бойові дії тої вфйни йшли не лише на Кримському півострові).



8. Шматочок каплички і паркові дерева.



9. Відзначу, що старі дерева, які ще можливо бачили когось із Завойків, тут збереглись.



10. Приклад старого велетня.



11. Ось ще. Цікаво було побувати у місці опосередковано пов'язаному зі Східною війною, так далеко від театру її військових дій.

Також з містом Дунаївці пов'язаний шляхетський рід Красінських. Їх палац у видозміненому вигляді також зберігся, але ми не доїхали до нього. Цікавий рід є тим, що будівничий палацу Вінцент Красінський був генералом французької армії, і з нею пройшов від Пултуська до Арсі-Сюр-Об, а його очільник - імператор Наполеон став хрещеним батьком його сина Зигмунта, не менш відомої особистості.
   Отже, маємо на Поділлі таке от перехрещщення географій, історій, епох) 

палаци, Хмельницька область, Поділля

Previous post Next post
Up