Озеро Світязь

Nov 26, 2017 19:52

І спочатку як передмова: чи це лише мені в даній спільноті стало скучно і якось..ну зовсім не так як було раніше,-ні обговорень,ні коментувань,ні критики і навіть якщо хтось і переглядає чи постить щось сюди то робить це швидше(як наприклад я) із звички,аніж із бажання та інтересу.Тому закидаю остатній на ближнє майбутнє звіт,та й усьо-адіос,залишаюсь у жж(поки ще),то кому цікаво-запрошую туди,а тут я відстрілявся.А там буде видно.Поки!
Кожен активний мандрівник,кожен втомлений робітник,кожен порядний(і не зовсім) сім*янин хоча б раз на "енний" проміжок часу грішить і розбещує своє тіло та єство пасивним відпочинком.Так-так,саме цим "гниленьким", лежибоким,пивозаливним періодом,у який ми віддаємося на поталу сонцю,піску(траві,каменям) та воді,не гребуємо поспати подовше та ...а потім ще полежати!)
Одним із багатьох місць де можна занятись вищеописаним бажаним ділом(полежати-поплавати-полежати) є територія Шацьких озер. Особливої реклами ця атракція не потребує тож запрошую на невелику фотопрогулянку щоб кому нагадати а кого й ознайомити із цим чарівним місцем.


Шацький НПП


Пісочні ялини


На прив*язі


 Похмура сіра погода сприяє самотнім прогулянкам по березі,спогляданню на одинокі чи попарні човни... та кого я обманюю,- здебільшого в таку погоду відпочивальники просто сидять у альтанках,кімнатах та на кухнях і попивають-поїдають чекаючи коли ж розпогодиться.
Пара


Одинак


Самотній ще й на припоні


 Чи є попит на відпочинок на Шацьких озерах? Хм,цього літа ми туди не їздили,а от минулого, в сезон, ледь знайшли житло.Правда якщо бронювати заздалегідь то віднайти вільну хатину-кімнату буде легше.Ми ж знялися,зібрались "з нуля" за неповних 2год. і взявши все(чи майже) необхідне для свого місячного малюка-помчались на авось.Дорогою видзвонювали знайомим випитуючи ситуацію, погоду та номери господарів для поселення.
Катамарани також чекають сонця


Коли вийшло сонце,а ти ще в очереті...


 Для роз*яснення: на світлинах зображення озера Світязь з боку с.Світязь в районі центрального пляжу.Так от.
А тим часом розпогодилось,появились і перші,другі.. десяті відпочивальники.
Так починався штурм водяного плеса..


 "І було сонце і було озеро і були пончики та пива премного..І бачив нарід що добре це та їв пив і веселився до наступного дощу і непогоди.Не думав він про вічне так як Вічне було над головою та під стопами.." -з книги Буття шацького відпочивальника.
До глибини на рівні 110-130см. потрібно пройти 160-180 кроків.Так,сам заміряв (примітка: дані можуть різнитися,в залежності від місця,часу та кількості випитого трунку)).
У пошуках великої(глибокої) води


Вечірнє


Ранкова


6 : 09


 Люблю купатися голяка..Що,я це сказав уголос?! Хм,не чую негативних вигуків,тому підтверджу,-так,люблю! Вночі,коли на березі хіба одинокі вогники,а у воді такі ж романтики(чи навіть більші,коли попарно) як я,та під ногами темінь та невідомість.Запливаєш на глибину і ..то є кайфово,кайфово та радісно.Саме так,невідома безпричинна радість охоплює тебе,повністю природнього та вільного.А ще якось млосно та трішки боязко-плавати вночі та ще й тверезому і на глибині(то й що з того що видно світла відпочинкових баз)-та ще без одягу...мінімум цікаво та адреналіново;)
"Пливе човен,води повен,ніхто не спиняє..."


ФІГВігвам


Фото


 Люблю побулькатись без одягу вранці-рано.В такий час на березі можна побачити хіба нічних відпочивальників чи ранкових романтиків.І першим і другим на тебе начхати(не в прямому розумінні).А ще можуть розминатись та плюскатись "моржі",-ну ці й самі нерідко хлюпаються в чому мати народила.Ранкова вода,на відміну від нічної,холодна.Заходиш по коліна-так і хочеться вистрибнути назад,заходиш по пояс і наступає момент неповернення,тепер вже й повертатись без сенсу.Занурюєшся з головою,бульк! Мозок одразу ж починає працювати і перші думки над якими він "підзависає":
 "Якого дідька я тут,чому не спиться в теплому ліжку,як більшості нормальних(?) людей?Та ще й голий. Дивак? Д И В А К! А може й справді,дивак?А яке життя у н о р м а л ь н и х людей? Чи є у них конкретні обгрунтовані плани на майбутнє,чи не скучне їхнє життя,чи дозволено їм відступатись від встановлених суспільством чи кимось ЗВЕРХУ, канонів? А після скількох різного типу "зальотів" нормальні люди стають диваками.І що за дивні думки у моїй голові у таку ранню годину?Холод минув.Скоро сонце підійметься вище,час виходити.."
Озеро


Заради таких кадрів готовий прокидатися раніше бажаного


Над озером легкий туман-димка


Пісочна фортеця відстояла ще одну ніч


 Що перше спадає вам на думку,коли мова йде про Шацькі озера? Думаю 40-50% відповість : " Пончики!" І вони будуть праві,саме пончики є одним із неофіційних символів цих місць.З чорницею,ожиною,вишнями,згущеним молоком,маком,абрикосами...Три пончики та літр свіжого молока(його також носять-возять місцеві господині)-типовий сніданок!
Лише майте на увазі-непідготовлений шлунок може по різному реагувати на місцеві смаколики,і тоді ваш відпочинок обмежиться трьома точками: туалет-душ-ліжко.
Золото сонця ранкового


Ранок зустрів одиноко


Розбіглись після ночі


 Світязь (Свитязь, Світязьке озеро) - найглибше озеро в Україні. Розташоване в межах Шацького району Волинської області. Належить до групи Шацьких озер, що у межиріччі Прип'яті й Зх. Бугу, поблизу смт Шацьк, на території Шацького національного природного парку (Волинське Полісся).
Берегова лінія протяжністю понад 30 км заросла комишами, очеретом та осокою. Поблизу берегів вода частково вкрита ряскою й лататтям. Самі береги окреслені нечітко - піски, крейдяний мергель і вапняки надають їм своєрідності й неповторності. Сосни з березами, грабами, дубами подекуди підступають до самої води. Вздовж берегів іноді трапляються галька і валуни, окремі ділянки заболочені. Є затоки - найбільші Бужня і Лука.
Живиться Світязь переважно підземними та атмосферними водами.
А хтось спить "на бочку"

Результат нічного куражу


 Світязь розташований у північно-західній частині Волинської області, на північ від села Світязь. Довжина озера 7,8 км, ширина 4,1 км. Площа 27,5 км², найбільша глибина 58,4 м, середня глибина - 7,2 м, прибережна смуга мілководна.
Взимку озеро замерзає.На озері є острів площею до 7 гектарів. Через канал Світязь з'єднаний з озером Луки (на півночі) та іншими озерами.
У Світязі зберігається досить висока якість води, оскільки поряд немає значних джерел забруднення, а статус національного природного парку сприяє охороні вод.
Серед учених немає єдиної думки щодо походження Світязю та інших Шацьких озер. Одні вважають, що після відступу Дніпровського льодовика понад 10 тис. років тому на Поліссі утворилося величезне водоймище. Льодовик з півночі підпирав його, не давши воді стікати вниз. Озера вважаються реліктами, тобто залишками цього гігантського водоймища, западини якого з часом поглибилися вимиванням вапняків підземними потоками.
Прозорість води

Нечисленні атракціони


І знову в бій!


 Якось так.А людей там з кожним роком все більше,а місця менше,а ціни вищі,а .. переглядаю знимки з озер за 2006р.,2007р....2010р...2016р..коли є можливість порівнювати "до" і "після" -тоді порівнювати найменше хочеться..

За ствердженням екологів, через розробку Хотиславського крейдяного кар'єру, що знаходиться на території Білорусі, може зникнути озеро Світязь.
Відпочинок на о.Світязь

Фото

озера, Волинь, Шацькі озера

Previous post Next post
Up