Приозерне - Ходорів

Mar 16, 2017 18:00

Оригинал взят у demarcos в Приозерне - Ходорів
В невеличкому селі Приозерне Рогатинського району Івано-Франківської області нас цікавить палац. Цей палац не так вже просто знайти в селі, оскільки він оточений парком і в’їзд до парку досить не примітний. Тому ми вирішили розпитати місцевий люд. Місцевий люд нас спочатку прийняв за власників маєтку))) Оскільки нових власників ніхто ніколи не бачив і знайти їх не можуть.



Палац був побудований в 1882 році на кошти сім’ї Реїв. Будівництва керували дружина графа Рея, Вільгелміна. Ця шляхетна пані успадкувала від свого прадіда Юзефа Яблунського, галицького підканцлера, старий маєток в Приозерному. Його розбирали паралельно з будівництвом нового:


Маєток оточують здоровенні бур"яни по пояс) Зробити нормальну фотографію не реально....та й в бур"яни заходити не дуже хочеться, раптом там якийсь сюрприз.


За часів радянської влади  тут був свинарник, психіатрична лікарня, студентський гуртожиток:


З 2005 року маєтком володіла УПЦ Київського патріархату, яка продала  за 350 тисяч гривень палац і парк невідому кому :)


Зовсім поруч (17 км) в Ходорові на території місцевої лікарні знаходиться ще один невеличкий маєток.


Збудований він князем Євгеном Любомирський в 1933:


До 1915 року тут стояв інший палац, власником якого був барон Казім де Во. Але в 1915 році його успішно спалили російські війська:


Кооридинати палацу в Приозерному: 49°25′13″N 24°27′19.8″E . З траси М-12 через село Помнята рухаємось в сторону Приозерого. Пропускаємо поворот в саме село і через  сто метрів праворуч можно побачити дорогу яка веде в парк. Там палац)

Львівщина, Івано-Франківщина

Previous post Next post
Up