Церква Св. Іоанна Воїна (1812 р.) у Куянівці (Білопільський р-н, Сумська область). Травень 2016

Jan 31, 2017 21:26

Маловідоме серед туристів село Куянівка. А насправді тут знаходяться руїни панського маєтку родини Куколь-Яснопольських (так би мовити комплекс: палац, парк, могили декого з власників тощо), залишки цукрового заводу, храм. Цього разу я зміг оглянути лише останній. І то, дуже швидко. В мережі гарно про пам'ятки цього села гарно описав користувач ar_tim в ось цьому записі: http://ar-tim.livejournal.com/191355.html
Тепер мої враження та фото:


1. Вигляд на храм з дороги, яка проходить крізь село. Співставлення висоти церкви з висотою явно не молодих дерев вже створює поважне уявлення про храм.


2. Фасад храму з вівтарної частини.



3. Храмове подвір'я утворене мурованим парканом. Який доволі особливий, далі побачите. Взагалі все так грунтовно. Церква велика, паркан потужний. Має декілька брам для входу на подвір'я. Виникають думки для чого селу сакральна споруда таких маштабів? Стає зрозумілим коли прочитаєте історію Куянівки. Історія ж храму трохи описана тут: http://all-ukraine.com.ua/ru/object.html?id=2653


4. Каштан нагадав про рідне місто, а паркан був "фігурно" збудований. Час не милує його, але і він йому не охоче піддається:)))


5. Вхід до церкви через дзвінницю (на фото). Таким чином храм створює собою в прямому сенсі цілісний комплекс (дзвінниця+церква+паркан). Цим він для мене унікальний.По бокам від дзвінниці проходи в двір. В ліву сторону - дорога до кладовища, в протилежний бік вихід до головної дороги.


6. Стан дзвінниці. На ній є дзвони. Храм діючий судячи з усього (наявність дзвонів+церк. інвентар в середині, який я помітив через вікно).


7. Ех, Білопілький район, Сумська область, а який класицизм! Вівтарна частина церкви.


8. Храм побудований на початку 19 ст. Цегляний, потинькованиі пофарбований в бурякову барву. Загратованість вікон я думаю пояснювати не треба. Стас споруди дозволяє її, так би мовити, статифіковано розглянути на предмет використаних будівельних матеріалів.


9. Хрести на бані та дзвінниці є.


10. Церковне подвір'я вигляд в сторону дзвінниці та головного входу до храму. Помітно боковий вихід, і зауважу на його висоту. Загалом церкву краще фотографувати ранньою весною, коли дерева на подвір'ї не закривають будівлі.


11. Подвір'я поруч з вівтарною частино. Паркан закінчувався таким собі гострим кутом, за допомогою особливо покладеної цегли, в деяких місцях це оздоблення ще зберегломь, але руйнується сильно.


12. Типове для цього двору дерево.


13. Такі от хащі поруч з парканом. І церква в травневій буяючий рослинності.
Мене церква, серед народу, Івана Воїна, підкорила і я обов'язково хочу її подивитись ще раз. Більш ретельно і в комплексі з решттою куянівських пам'яток. Храм достойний. По ідеї, від моменту побудови, поч 19 ст., зміг встояти до нащих днів не зазнаючи концептуальних перебудов.
Будете в Білопільському раойні Сумської області - Куянівку дивитись обов'язково!

Слобожанщина, Сумщина, храми

Previous post Next post
Up