Сокаль-місто над р.Зх.Буг

Nov 19, 2016 14:17

 Містечко із пташиною назвою,районний центр на Львівщині, населений пункт з кількома цікавинками,відвідати які варто чи ні-вирішувати не мені...
Свого часу про історію Сокаля,його пам*яток а також кляштору-колонії на Жвирці я вже писав у звітах тут , тут і осьдечки ,тому зараз -просто фоточки з одного із останніх візитів (жовтень 2015р.).






Кляштор отців бернардинів (1619р.) / колонія (1958р.)


Костел Діви Марії з дзвіницею + келії після пожежі 2012р.


Храм "суворого режиму"


Мури


Що зараз чути про долю кляштору?А конкретно нічогісінького,-ходили чутки що його хочуть відновити поляки,але це тільки чутки.Зрештою комплекс готові передати громаді,-а робіть тепер собі що хочете..але ж що тепер з ним зробиш,звідки у місцевих стільки зайвих грошей,щоб відновити пам*ятку?
Фото


Панорама з видом на р.Зх.Буг


Панорама з видом на приватний сектор м.Сокаль


Річка Зх.Буг


Будинок товариства "Сокіл" / Народний дім (19ст.)


"Сокіл" у Сокалі


Стабільність,-одна із основних причин,які здебільшого гальмують процес розвитку,вдосконалення,прогресу. Містечко Сокаль також може похвастатись присутністю фактору "стабільності" : тут як і "n" років тому стоїть пусткою і занепадає синагога 18ст.,тут, як і "х" років тому не розчистили та не привели до пуття зовнішній вигляд вежі монастиря бригідок,зрештою тут, вже після 4-ох років після пожежі, не знають,кому "спихнути" комплекс кляштору-колонії..Це стабільність! Але,аби не ображати конкретно Сокаль(а воно таки непогане містечко)-у нас так здебільшого повсюди.
Синагога у парку (18ст.)


Парк у синагозі


інтер*єр


Фото


Храм Св.Миколая-найстаріший храм міста (пер.пол.16ст.)


Споруда оборонного типу у Міському парку


Як у типовому галицькому містечку в Сокалі збереглися усі відповідні атрибути:площа Ринок(тепер пл.Січових Стрільців),ратуша(правда не завсім давня) та симпатичні кам*яниці у центрі. Домінантою площі виступає недобудований модерністський костел 1930-их рр.На даний час велетень поділений на декілька складових-тут тобі і магазин рибацьких товарів і національна лотерея і ,що логічно,виходячи з початкового призначення будівлі,-проводяться служби.
Площа Ринок / площа Січових Стрільців


Заїжджий двір / Сокальський районний суд (поч.19ст.)


Районна бібліотека ім.В.Бобинського (1945р.)


Ратуша (поч.20ст.)


Будівля міської ради


Від 1830 р. Сокаль істотно розбудовується. Цьому сприяло відкриття на р.Зх. Буг модних купалень, які, за визнанням лікарів, зцілювали від недуг. На вул.Шляхетській (тепер Б.Хмельницького) з'явилися невеликі будинки для відпочивальників.
1841 р. місто розширило свої межі. До нього приєдналось передмістя Бабинець. Чіткіше окреслились контури: південний район звався Колонією, найстарішу частину - Зарванці, де колись осіли перші міщани, у той час заселяли євреї, північний район звався Каравани.
Центр центральної площі

Костел-ковчег


Фасад з Шевою "а-ля Че Гевара"


У Сокалі розгорнув активну громадсько-політичну роботу адвокат Євген Петрушевич, який чимало зробив для національного відродження Сокальщини. З його ініціативи було засновано низку культурно-освітніх організацій - читалень "Просвіта", осередків "Січі", "Шкільну поміч" тощо. Завоювавши прихильність місцевої людності, Є.Петрушевич двічі (1907р., 1911р.) був обраний послом до австрійського парламенту від округу, до якого входили Сокальський повіт і міста Броди та Радехів.
Церква Св.Арх.Михаїла


Вілла / будинок культури (поч.20ст.)


Храм Св.Петра і Павла (18ст).Фасад


Як і кожне поважне європейське середньовічне місто, Сокаль у давні часи мав замок,однак нині про його існування можна дізнатися хіба що з історичних джерел, а ще з назв двох вулиць у місті - Замкова Горішня та Замкова Долішня. Вперше про Сокальський замок у письмових джерелах згадують 1519р.,а згадка 1550 р. підтверджує, що польський король Зигмунд Август дбав про посилення обороноспроможності Сокальського замку. Однак поступово твердиня занепадала, а згодом і згорла дотла під час одного з ворожих набігів.
Уже напр. ХІХ ст. на місці замку в Сокалі стояла цегельня. А залишки його фундаментів свідчили, що колись він займав значну територію.
Церква Св.Петра і Павла.Тил

Гімназія (1906р.)


Будиночок (19ст.)


Будиночок-2 (19ст.)


В одному з особняків 19ст. зараз розмістилась прокуратура сокальського району.
Прокуратура


У 1930-их роках у місті існував етнографічний музей «Сокальщина», експонати якого в більшості придбав адвокат Б. Чайковський в 1936-1939рр. (у 1941р. закатований більшовиками у Бригідках).
Бурса / ДП "Львіввугілля" (поч.20ст.)


Алея на кладовищі


В Сокалі до 1950 р. перебувала чудотворна ікона Сокальської Богоматері, тобто, богині Молитви (латинь Ceres. Оранта).
Фото


Вежа та мури монастиря бригіток

Львівщина, Сокаль, монастирі, храми

Previous post Next post
Up