Місто-курорт Алушта

Nov 11, 2016 16:57

 Надвечір*я тихо опускалось на землю,поглинаючи всіх і все,а саме-гори-море-курорти і власне нас,крокуючих пішкарусом від урочища Демерджі до траси,щоб добратись таки кудись і знайти ночівлю.Добрались,знайшли-приїхали в Алушту.
 Мінімум інформації про це курортне містечко я вже якось подавав тут ,тому найважливішого(суб*єктивно) туристичного об*єкту -фортеці Алустон(збереженої вежі) описувати не буду,поглянемо чим ще може бути цікавим Алушта для туристів.


Мавританське алуштинське


Площа Радянська з будівлею міської ради


Алушта розташована в південній частині Кримського півострова на березі Чорного моря, у долинах гірських річок Улу-Узень і Демерджі, оточене амфітеатром Головної гряди Кримських гір: з заходу над містом височить Бабуган-Яйла, на північному заході - масив Чатир-Даг, на півночі Демерджі.

Курортна зона Алушти (від гори Аю-Даг до с.Привітне -80 км берегової смуги) містить 78 санаторно-курортних установ,на цій території  5 туристичних баз, багато готелів (дані на ? рік),тому їхати туди потрібно для відпочинку,а не на полювання за пам*ятками (всі дані та рекомендації подані з врахуванням того,що АРК входить до складу України-автор)).
Міський суд

Стела на суворому фоні...


Після пасивного відпочинку на пляжі,можна збагатити себе і культурно,так як в Алушті діє декілька музеїв,а саме: алуштинська філія кримського республіканського краєзнавчого музею; музей природи кримського державного заповідно-мисливського господарства;алуштинський літературно-меморіальний музей С. Сергеєва-Ценського;літературний музей І. Шмельова;будинок-музей академіка архітектури А. Н. Бекетова.
Готель-новобуд


Дача "Голубка" (1827р.)


Однією із цікавинок містечка являється дача "Голубка"-особняк, побудований в 1827 р. Напр. XIX ст. його купив і переобладнав під дачу відставний генерал Голубов.
10 жовтня 1894 р. на дачі «Голубка» відбулася зустріч цісаревича М. Олександровича і його нареченої принцеси Аліси Гессен-Дармштадтскої.
У 1998 р. в честь цієї події на будівлі дачі «Голубка» встановлена ​​пам'ятна меморіальна дошка.Також на фасаді, зліва від входу, встановлено меморіальну дошку в пам'ять про членів першого в Криму радянського уряду. 20 квітня 1918р. у час заколоту буржуазних націоналістів і білогвардійців в підвал будівлі були замкнуті члени Алуштинського ревкому.
Нині в будівлі дачі «Голубка» розміщується Центральна міська бібліотека ім. С. Н. Сергєєва-Ценського.
Могила братська членів уряду республіки Таврида

Лавочка


Побродивши вулицями вдалося віднайти одну мечеть-Юхари-Джамі,споруджену в сер.19ст.Чогось надто цікавого споруда собою не являє,але...
Монумент Горькому в одному з міських парків


Вечірня прогулянка набережною чимось нагадала ялтинську: шум-гам,музика-пиво,купа відпочивальників які снують туди-сюди попиваючи пивце.. Ранкова набережна мені сподобалась більше: відносна тишина,тверезі поодинокі відпочивальники які займаються бігом,медитують,читають..
Колонада та ранкове сонце


Максимум "триколору" на 1м2


Сонце море і природа не надто реагують на політично-територіальні зміни,які відбуваються тут стараннями комашок-людей,тому вони власне й залишаються такими,як були 10-20-50 років тому(образно,відкидаючи результати впливу людини на довкілля),тому сидячи на березі моря я не сильно відчував вплив пропаганди на свій морально-психологічний стан..Та у кожного своє бачення на ті чи інші події,а також на власні дії.. Коли комусь щось не зрозуміло,то нагадаю свою позицію,яка залишається незмінною)!
Ранково-пляжна ідилія


Фонтан на набережній


Щодо інших цікавинок міста які допоможуть відпочивальникам провести цікаво час - тут є акваріум,дельфінарій та аквапарк,-непогано для тих хто любить відпочинок подібного типу!Щодо мене-я не являюсь поціновувачем подібних місць,тому й фотозвіту звідти не буде).А ще є (принаймі була на час нашого візиту) виставка "Крим в мініатюрі" яка являє увазі відвідувачів копії відомих цікавинок(палаців,фортець,храмів) півострова.
Ранкова набережна


Ранкова набережна-2


Автобусне сполучення Алушти з іншими курортними пунктами досить непогане;також ходять тролейбуси в напрямку Ялти та Сімферополя,тож проблем вибратись із містечка не виникає.
Морський коник- "Місце зустрічі"


Будиночок в зелені


Процес декомунізації Алушти (як і всього півострова) з відомих причин не торкнувся(власне частково торкнувся,але лише на папері),тому тут і досі вулиці названі іменами радянських діячів,політиків і "героїв" та стоять монументи "совєтської" епохи які величають всім відомо що і кого..
Аквапарк


Вілла "Анна" / санаторій "Морський куточок",корп.1 літ.А


Декілька цікавих вілл знаходяться на головній набережній містечка;на даний час вони служать корпусами санаторіїв чи переоформлені під готелі.
Вілла "Марія" / санаторій "Морський куточок",корп.3 літ.Е


Вілла + пальми


У плані туризму в Алушті можна відвідати ще дачу Стахєєва (сьогодні-палац піонерів),лазарет "Єлі-Бахчи" і дачу Бекетова...от напевне і все,що може зацікавити поціновувачів архітектури;для патріотично налаштованих гостей місто-курорт пропонує на огляд ряд могил та поховань воїнів та героїв війни,а решті відпочивальників-море та сонце).
Набережна


Ранкове


Свого часу ,неофіційно, але цілком об'єктивно відвідувачі Алушти ділили місто на дві частини: стару (татарську) і нову (російську). Татарська частина розташовувалася в історичному центрі, навколо Фортечної гірки. З одного боку, ця частина міста зберегла неповторний колорит середньовічного життя, але з іншого - здавалася надто брудною і некомфортною, а вулиці над річкою Улу-Узень - кривими і вузькими. В негоду по ним неможливо було проїхати. Увечері місто занурювався в темряву.
Лише пізніше прийшло усвідомлення того, що саме ця древня частина, її маленькі будиночки з плоским дахом, що стоять буквально один на іншому, і надають істинний колорит місту з неповторним розміреним побутом корінних мешканців. Але коли це зрозуміли, було вже пізно..
Церква імені всіх Кримських святих та Федора Стратилата

Мечеть Юк*ари-Джами


У старій, "татарській" частини міста було дві мечеті - одна з них, "верхня", Юк'ари Джамі знаходиться поруч з руїнами фортеці Алустон. Мусульманський храм був побудований в 30-х рр. XIX ст. Сьогодні мечеть реставрована, і з мінарету знову лунають заклики до молитви.Неподалік від мечеті, безпосередньо на території фортеці, знаходиться двоповерховий будинок - одна з останніх збережених до наших днів будівель старої Алушти (зараз в ньому знаходиться археологічна база Гірничо-Кримської експедиції).
А.О. Штекер в 1927р. писав і про іншу Алуштинську мечеть,яка не збереглася до наших днів. Ця мечеть Ашага Джамі знаходилася в долині р.Улу-Узень.Неподалік, біля "Стахеєвської набережної", за переказами, була могила Азіза (так мусульмани іменували загиблих за віру).Пам'ятник на честь воїнів-визволителів («САУ-100»)


"Російська" частина з кам'яними будівлями в провінційному стилі більш тяжіла до моря, розташовуючись в низині, що було куди звичніше жителю Середньоросійської рівнини, який не звик до екзотики Сходу...
Кому цікава докладна історія міста-раджу відвідати сторінку .
Радянський "білборд"

Панорама містечка

палаци, Крим, пам`ятники, Алушта, храми

Previous post Next post
Up