До дня архітектора: 5 найкращих будівель у стилі Українського архітектурного модерну

Jul 11, 2016 09:55



Український модерн - один з унікальних архітектурних стилів, який виник на початку ХХ сторіччя. В його основі - форми української церковної та хатньої архітектури з сильним впливом європейського модерну та українського барокко. Одною з найхарактерніших рис українського модерну є шестикутна трапецієподібна форма вікна та порталу (вхідної групи), а також наявність високих шатрових дахів (схожих на дахи народних хат). Окрім того, в українському модерні активно використовується кольорова майоліка (різновид кераміки з розписною глазур'ю) та рослинний і геометричний орнаменти.

До нашого часу збереглося близько 500 будинків у цьому стилі. До українського дня архітектора, який святкували 1 липня, ми зробили добірку найкращих з цих будівель за версією наших авторів. Тож вирушаємо у подорож!

1. Дніпровський готель "Україна" (будинок Хрєннікова). 1913, архітектор П.П. Фетисов, у співавторстві Л. Л. Хойновским і самим В. В. Хренниковым, при консультаціях історика Д. І. Яворівського.







Ще під час будівництва став медіа-приводом, бо будівники використовували на той час новітні технології та архітектурні рішення. До революції використовувався як діловий, культурний та торговий центр, те ж саме призначення залишив за собою і під час радянської влади (у будівля у різні часи розміщувались організації та магазини, кінотеатр, театр). Був спалений у роки війни, а після реставрації у 50-ті і до сьогодні у будинку розміщуються ресторан та готель "Україна"

2. Харківська державна академія мистецтв. 1913, архітектор К. Жуков (розробка фасаду).



Джерело фото


Початок XX сторіччя

3. Дворянський і селянський земельний банк, Чернігів.



Фото Star61



Джерело фото

Був побудований як філіал Дворянського і селянського земельного банку. Його вважали наймодерновішою спорудою початку 20-го сторіччя у Чернігові. Зараз це Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка.

4. Садиба Длуголенського, Вінниця. Початок XX сторіччя, архітектор невідомий (можливо відомий вінницький архітектор Г. Артинов)





Надзвичайно цікава будівля сховалася серед звичайних будинків звичайної вулиці Вінниці. Навколо будинку ще до 80-х років 20 сторіччя можна було побачити огорожу, схожу на морські хвилі, а місцеві і досі називають його будинком-кораблем. Сам Длуголенський був відомим вінницьким діячем та юристом. Зараз у ньому розміщено дитячу художню школу.

5. Полтавский краєзнавчий музей (Будинок Полтавського губернського земства). 1903-1908 рр, архітектор Василь Кричевський, з використанням первісних проектів Є.І. Ширшова, М.О. Ніколаєва.



Автор Posterrr



Фото andy-travelua.livejournal.com



Початок XX сторіччя

Перший і найвиразніший зразок Українського модерну. Спочатку працював як музейна установа, під час війни був спалений, відновлений у 50-ті (зберегли більшість форм, але змінили деякі частини даху та його колір на червоний, а також оздоблення і живопис головного залу). Сьогодні у будинку знаходиться Полтавський краєзнавчий музей.

Полтава, Чернігів, Вінниця, Харків, Дніпропетровськ

Previous post Next post
Up