Хмельницький. Музей-панорама "Звільнення Проскурова".

May 12, 2016 20:37

Більшості хмельничан відома будівля Палацу творчості дітей та юнацтва



Та де більшості , думаю, практично кожен мешканець міста, як мінімум бачив її, а якщо і вчився тут у школі, то хоча б раз і побував в цих стінах протягом навчання.




Мою увагу завжди привертала будівля праворуч, ота кругла, дуже вже вона вибивалася на загальному фоні, виглядала нетиповою та загадковою.



Я завжди думав, що там має знаходитися щось цікаве і надзвичайно цінне, до чого потрапити практично неможливо. Чесно, я справді так думав :)

Так от, саме в цій будівлі знаходить музей-панорама «Звільнення Проскурова».

Стіни циліндру прикрашені барельєфами







Колись це був Палац піонерів



Періодично його так і досі називають.

Ну та добре, зовні подивилися, йдемо в середину


через непримітні пластикові двері внизу.

В будівлі два поверхи.
Подібно до інших панорам, та й згідно частини своєї назви, на першому поверсі розмістилася невелика музейна експозиція, яка демонструє події через які пройшло місто від захоплення німцями в 41-шому і до звільнення в 44-тому.
Класичні плакати тих років



Фотографії місцевих підпільників, бійців та офіцерів, що билися за місто, документи



Погано видно, на іншій стіні висять стенди, що розповідають про місцеве гетто, людей, що рятували євреїв та величезний табір військовополонених в Раково - Stalag 355.

Ще одне фото знизу



І йдемо наверх


безпосередньо до самої панорами.

Панорама була створена протягом 1986-1988 років художниками Владиславом Мамсиковим і Володимиром Волковим. По довжині полотно має 40 м., по висоті 3 м.

На всякий випадок наголошу в чому основна фішка панорами - це огляд на всі 360 градусів - тобто ти опиняєшся в центрі подій, що зображені на полотні

Так і тут. Кругом тебе точиться запеклий бій.



Падають вбиті та поранені, вибухають міни, гримить артилерія



Для німців в той час Проскурів був важливим вузлом , вони створили потужну оборону. До того ж, весною води річки розлилися, і прибережні вогкі землі перетворили в суцільну багнюку



Тут показано штурм з північної сторони, з сторони Заріччя, сучасного району Виставки. Міські квартали розміщали за річкою і щоб вибити ворога потрібно було форсувати як її так і болота, згадувані вище.

Он місто, прямо перед нами, оповите димом пожеж



Якщо правильно орієнтуюся, то ми знаходимося на проспекті Миру, десь в районі вишки



До створення полотна, в якості консультантів, залучалися учасники тих боїв. Спершу художники зобразили небо, погоду, все в більш світлих і погожих тонах, на що всі кого питали казали, що то не правда, все було значно похмуріше. Змушені були переробляти



Командуючі операцією. От тут чесно, не впевнений, що було реально так. Нічого стверджувати не беруся



А ось вже поволі розвертаємося назад і бачимо результати боїв на попередніх рубежах



Підбиті тигри, німецька техніка



Загублені танками траки, бійці, що біжать з тилу в атаку



Ну і повертаємо свій погляд практично в точку, звідки почали дивитися



Можливо я тут показав її не надто вдало, проте повірте, в реальності це виглядає набагато вражаюче. Я досі пам’ятаю свої враження від Севастопольської панорами, коли ще не було сучасних технологій і це було справжнє ВАУ та своєрідна 3Д стаціонарна картинка.
Наша, звичайно, не така грандіозна, проте результуючим плюсом є те, що буквально все можна охопити поглядом і менший об’єм створює більший ефект присутності.

Тепер про сумне.
Грошей на її підтримку, наскільки мені відомо практично не виділяється і не дивлячись на унікальне становище навряд чи буде виділятися. Тому скільки проіснує - невідомо. Дах там любить протікати.

Крім того відвідати теж не так просто. Оскільки вона знаходиться в структурі міністерства освіти, а не міністерства культури (де більшість музейного добра), то не має ні кас, ні квитків, ні розпорядку роботи.

Можна лишень домовитися про певний час.
В мене є телефони 79-53-12 і 65-62-26. Бажано знайти Світлану Володимирівну Довгань. Вона знає про панораму найбільше.

Ще, перший поверх можна оглянути ТУТ.

Круговий огляд безпосередньо самої панорами на сайті Палацу творчості дітей та юнацтва ТУТ.

Наразі з нею все. Сподіваюся, що не розчарував.

Хмельницька область, музеї, Хмельницький

Previous post Next post
Up