Меджибіж: Фортеця і не тільки...

Apr 18, 2016 16:52

У Хмельницький ми приїхали зі Львова потягом о 6.05 год.вранці. Гаряча кава на вокзалі,яку ми встигли залити у стакани ще у вагоні зігрівала і потроху "роздупляла" у цей туманний прохолодний вересневий ранок.
Побродили навколо залізничного вокзалу,зробили декілька кадрів та й попрямували на автостанцію,щоби вже звідти вирушити до чогось цікавішого...


Требухівці.Храм Іоанна Богослова (1812-1818рр.)


Требухівці.Храм Іоанна Богослова (1812-1818рр.). Дзвіниця


Вартість проїзду від Хмельницького до селища Меджибіж,а якщо точніше-до повороту на с.Требухівці(звідти ще 2-3 км.пройтися потрібно)-12 грн.,відстань 25-30км.
Південний Буг


Гребля під мостом


Перша письмова згадка про місто - в Іпатіївському літопису під 1146-1148рр., коли київський князь Ізяслав Мстиславич передав у власність Святославу Всеволодовичу 5 міст, серед яких «Межибоже».
Місто відоме з XII ст. як місто «Побужжя», що мало торгові зв'язки з поселеннями Волині та Київщини.
У 1593р.поселення отримало Магдебурзьке право.Фортечні мури та Лицарська вежа


Назва Меджибожа обумовлена його географічним положенням - між річками Південний Буг та Бужок. Якраз на мисі, утвореному цими водними артеріями, і споруджений у давні часи Меджибізький замок. Завдяки такій топографії в плані він має форму подовженого трикутника. Двір замку має довжину 130 м, найбільшу ширину (з західної сторони) - 85 м,товщина стін - до 4 м, найбільша висота - до 17 м.
Лицарська вежа та міст для вїзду на територію фортеці


Вид на Північну вежу


Будівлі замку зосереджені у східному куті, там же розташована Офіцерська вежа. П'ятигранна двоповерхова нарізна Лицарська вежа з амбразурами знаходиться на північному заході. Біля неї - в'їзд до замку. З цього боку був глибокий рів, через який вів міст. У тупому куті замку - північна восьмикутна вежа. Вежа триповерхова. Від неї з двох сторін ведуть комори. Посеред двору зведена замкова церква. Спочатку це був костел. Побудував його син Миколи Сенявського Рафал на місці більш давнього. Від першого храму збереглася крипта під підлогою костелу.
Фортечні мури з вікна Лицарської вежі


Замкове подвіря з храмом у центрі


Церква Святого Миколая(Замкова церква).Варіант "з павутинкою"


Перші давньоруські укріплення на місці замку були зведені до навали орди, але в сер. XIII ст. були знищені за наказом монголів. У той час Меджибізька фортеця була цитаделлю, яку захищали земляні вали. Ядро цього форпосту давньоруських часів виявили на глибині 11 м. у результаті розкопок на замковому подвір'ї. Храм на території фортеці існував вже в ті часи.
Погляд в сторону костелу


Домініканський костел Св.Трійці (1600-1632 рр.)


У 1362 р. на Синіх Водах литовський князь Ольгерд переміг татар, Поділля було звільнено, і Ольгерд передав Меджибіж своїм племінникам, братам Коріатовичам. Вони відбудовують та розширюють фортецю. Первісне її ядро ​​увійшло в ансамбль як дитинець, де були ще житлові та господарські будівлі. У XIV ст. на пагорбі перед дитинцем звели церкву.
Церква Св.Дмитра (1833р.).Село Ставниця


Столики на замковому дворі


У друг.пол. XV ст. Поділля відійшло до Польщі. На перехресті Кучманського та Чорного шляхів Меджибізька фортеця стала форпостом захисту сусідніх земель, часто руйнувалася та відновлювалася.
Фото


Вид на подвіря з сторони палацу


У 1540 р. володар фортеці - гетьман М. Сенявський - капітально реконструює Меджибізький замок, влаштовує в ньому свою резиденцію з палацом. Із тих часів збереглися білокам'яні портали та віконниці. Фігурні аттики теж все ще можна побачити на замковому палаці. Також була створена нова система укріплень, яка збереглася до наших часів.
Мури


Дірява стіна палацу Любомирських,яка остаточно обвалилась у грудні 2014-го року...


Замковий палац


Під час польсько-турецьких війн Меджибізький замок займали козаки, поляки, турки. Причому в одних руках він перебував не більше одного року: в 1648 р. - в руках козацьких повстанських полків М.Кривоноса і Д.Нечая, в 1649 р. - у поляків, у 1650 р. замок захоплює Б. Хмельницький, і знову займає його вже в 1653 р.
Зовні-контрфорси


Палац і кругла вежа.Аварійний стан


Фортеця не встояла перед турецькою артилерією. У 1672 р. Меджибіж, як і Поділля в цілому, потрапляє на 27 років під протекторат Туреччини.
Лицарська вежа


У 1730 р., після смерті останнього з роду Сенявських по чоловічій лінії, Меджибіж разом із замком перейшов у володіння князя Чарторийського,який узявся за відновлення всього комплексу. Церква була перебудована в барокових формах.
У 1831 р. за те, що Чарторийський брав участь у Польському повстанні, Меджибіж, як і інші маєтки, був у нього конфіскований. Замок став центром розміщення російських військових частин. Тоді ж костел переосвятили у православну церкву.
Північно-західна стіна і Лицарська вежа Меджибізької фортеці

Північна та Лицарська вежі


У 1848 р. Меджибізький замок передано військовому відомству. Всі споруди перебудовано в поширеному у той час романтичному стилі, а їхнє архітектурне оздоблення отримало псевдоготичні форми. Стіни всіх споруд та фортечні стіни покрили білою штукатуркою. Саме тому в XIX ст. Меджибізький замок називали Білим лебедем.
Північно-східний бік та частина Офіцерської вежі


Південно-східний бік та частина Офіцерської вежі


За радянських часів до поч. 1930-х рр. у Меджибіжському замку квартирували різні військові підрозділи. Пізніше в ньому розмістили маслозавод. Але найбільших втрат замок зазнав від місцевої влади, яка дозволила місцевим жителям розбирати фортецю на будівельний матеріал. Комплекс поступово перетворювався на руїну. Таким він постав перед фахівцями інституту «Укрпроектреставрація» в 1967 р., коли вони почали досліджувати місцеві пам'ятки. У наступні десятиліття були укріплені мури, досліджені і частково реставровані церква, п'ятикутна вежа, східний, каретний, адміністративний корпуси.
Офіцерська вежа фортечного комплексу


Південно-західний кут фортеці.Панорама


У 2001 р. Меджибізький замок отримав статус державного історико-культурного заповідника. Зараз у службових приміщеннях замку розташований краєзнавчий музей. З 2004 р. в замку проходить Всеукраїнський історичний фестиваль «Стародавній Меджибіж».
Інфоджерело http://ua.dorogovkaz.com/index.php.
ПІвденна стіна з потужними контрфорсами


Вежа + контрфорси


За відсутності державного фінансування реставраційних робіт 23 грудня 2014 p. стався обвал західної стіни головного корпусу палацового комплексу.
Фортеця


Неподалік від замку можна оглянути руїни Святотроїцького домініканського костелу.
Свого часу,для його зведення, було обрано одне з домінуючих над рельєфом підвищень.
Вхід.Вид зсередини


Храм було зведено на кошти яворівського старости Адама Єроніма Сенявського, чи то у 1600 р., чи у 1632 р.,- версії різняться. Споруда храму входила до кам'яних будівель Меджибожа оборонного типу.У залишках споруди проглядаються барочні ,ренесансні та готичні елементи.
Склепіння


Портал


З заходу будівлі знаходився прямокутний притвор. Перекритий склепіннями. Дах був високим гонтовим увінчаний главкою на восьмигранному барабані. Вікна костелу вузькі високі та мають стрільчаті форми.
Костел мав 10 вівтарів, в найбільшому знаходився «образ» роботи Марчелло Бачареллі, який зображував святих Рафаїла, Єроніма, Миколу, Адама. В верху того ж вівтаря знаходився герб Сенявських.
Фото


В 1962 р. храм підірвали комуністи, залишивши нащадкам лише руїни.
Фото


Фото-2


В Меджибожі існувала численна єврейська громада.Тут похований засновник хасидського руху Баал Шем-Тов, чия могила є місцем паломництва хасидів з усього світу.
Була мурована синагога і 5 єврейських будинків молитви.
Один з цікавих будиночків

Готель-ресторан "Меджибізький замок".Не ведіться,це ще не фортеця)

замки, фортеці, Меджибіж, Хмельницька область, храми

Previous post Next post
Up