Збараж. Ч.2: Замок

Apr 14, 2016 16:27

Поки я доплентався до замку у Збаражі вже сутеніло,а туман і мряка взагалі унеможливлювали не те щоб якісно щось сфотографувати,а й навіть докладно роздивитись усі деталі твердині.
А на листях засіла осінь-типово замкова пора...


Одна з бічних веж захисного муру


Частокіл


Система захисту(рови,вали,захисний мур з вежами) пригадала мені по типу оборонну комплектацію замку у Нясвіжі(Білорусь) .Правда стан білоруського комплексу на даний час значно кращий,ніж нашого.Хоча і там замок переживав важкі часи вже в період сьогодення.
Замковий мур


Комплекс


Туман створював особливу атмосферу,надаючи якоїсь загадковості з містичним відтінком.У повітрі ніби витали невидимі свідки подій минулого,пробираючись вологою мрякою за комір,до теплого тіла,залишаючи на шкірі шліди у вигляді "мурошок",чи то від прохолоди чи від таємничо-трепетного відчуття....
Поряд гуляли молодята..
Туманним вечером


МІст і в*їздна вежа


Стандартний обхід периметру і оглядання з різних боків зайняв небагато часу,але все ж таки треба було пришвидшитись,так як взимку замок був відкритим до 18год...
Бастіон


Фото-2


Протягом трьох століть древній Збараж не один раз гинув і відроджувався , змінюючи зовнішній вигляд у дусі часу (у 1393 р. на підмогу земляним валам і ровам Новгород-Сіверський князь Дмитро Корибут побудував замок, а сорока роками пізніше Федір Несвіцький - кам’яні фортечні стіни), поки у 1598 р., після взяття ордами татаро-монгол, місто остаточно не перетворилося на руїну.
"Вас вітає Збараж-історичний"


Замкове подвір*я,надбрамна вежа та приміщення каземат


Наступник зруйнованого форпосту виріс не на порожньому місці - у 1583 р.на місці нинішнього Збаража було поселення, що одержало привілеї від князів, що вже іменувалися Збаразькими (нащадки Федька Несвіцького), куди і була перенесена офіційна резиденція Янушем Збаразьким після руйнування колишньої столиці князівства.
Палац


Після смерті Януша його справу продовжили сини Єжи та Кшиштоф, які завзято беруться за облаштування фамільного гнізда: було подано прохання на ім’я короля про розбирання старого Збаразького замку, а  архітектору Вінченцо Скаморці замовлено проект нового форпосту.
Але  плани братів почали здійснюватися лише в 1620 р., коли в основу цитаделі було закладено перший камінь під керівництвом архітектора Генріха ван Пеена.
1).

2).


3).


Остаточні риси цитадель набуває лише в сер. 30-х рр. XVII ст. під патронатом князів Вишнівецьких, що отримали Збараж після кончини Єжи - останнього з роду Збаразьких.
4).


5).


6).


Знаменним для міста і фортеці стає 1649р., коли під його стінами укладається Зборівський мир між Б. Хмельницьким, війська якого через зраду союзників - татар на чолі з Іслам-Гіреєм III так і не змогли захопити форпост взятий роком раніше, і польським королем Яном II Казимиром, якого представляли захисники замку на чолі з Є. Вишневецьким. За умовами мирної угоди Польща визнала існування козацької України, в замін збереження кріпацтва на землях польської корони (у тому числі Волинського та Подільського воєводств).
7).


8).


9).


А через чверть століття (1675 р.) яничари турецького паші Ібрагіма Шейтана узяли фортецю штурмом, повністю спаливши її і підірвавши оборонні стіни, в наслідок чого місто було звільнене Сеймом від сплати податків на дванадцять років.
10).


11).


12).


Своїм відновленням замок зобов’язаний Дмитр-Єжи Вишнівецькому, що отримав титул князя у 1673 р., спадкоємцями якого стає рід Потоцьких. Цьому роду належить честь перетворення фортеці в магнатську резиденцію з пишним зеленим садом і отримання містом Магдебурзького права.
13).


14).


15).


Набіги татар припинилися лише в 1699 р.,коли відповідно до умов Карловицького миру Збараж, як і багато інших фортеці Поділля та Волині, повернувся до складу Речі Посполитої.
16).


17).


18).


Але крихкий мир тривав не довго - у ході Північної війни (1700-1721рр.) місто спустошують шведські війська, потім їх справу продовжили гайдамаки, що захопили Збараж в 1734 р.
І хоча після цих подій замок залишається у володінні Потоцьких, сім’я не поспішає з його відновленням, внаслідок чого будівлі комплексу  приходять у занепад.
19).


20).


21).


Така ситуація зберігається аж до продажу Збаража, який тоді вже належав вже Австрійской імперії, в 1893 р. Тадеушу-Владиславу Нементовскому - останньому приватному власнику Збаразького замку, що зробив спробу його реконструкції,якій, проте, не судилося увінчатися успіхом - завадила Перша Світова війна . Російські війська, ступивши на Збаразьку землю незабаром після початку військових дій, значно пошкодили замковий комплекс: стіни частково розібрані на камінь, палац спустошений, каземати підірвані.
22).


23).


24).


Повторна спроба реконструкції в ХХ ст. була зроблена з 1935р. по 1939 р. на момент знаходження комплексу в руках Союзу офіцерів запасу Польщі, у володінні якої місто перебувало з 1920 р. Але знову завадила війна.
25).


26).


27).


Друга світова війна і німецька окупація не завдали значної шкоди Збаразькому палацово-замковому комплексу. Так що вже у 1959 р. після реконструкції в його стінах активно починає діяти музей, який протягом свого існування активно поповнюється археологічними місцевими знахідками.
28).


29).


30).


Музей у стінах Збаразької фортеці діє і понині, переживши ще одну масштабну реконструкцію в 1985 р., тільки вже зі статусом Державного історико-архітектурного заповідника (8 лютого 1994 р.). Його база, як в центрі заповідника “Замки Тернопільщини”, використовується для проводення міжнародних конференцій та симпозіумів.
31).


32).


33).


Замок, будівництво якого почали Єжи та Кшиштоф Збаразькі, являв собою ренесансну споруду за типом “палац у фортеці". Причому палац був захищений потужною фортифікаційною системою укріплень: зовнішні та внутрішні оборонні стіни, між якими пролягав водний рів глибиною 10 м і шириною 40 м, з’єднувалися чотирма бастіонами; в’їзна вежа перегороджувала шлях до замку підйомним мостом; система підземних ходів з’єднувала фортецю з іншими оборонними об’єктами Збаража, що лежать далеко за його стінами. Крім того сама місцевість навколо міста представляла природну систему укріплень: з Півдня підступи захищала р.Гнізна, з заходу і сходу - Збаразький і Базарінецкій ставки, а з півночі простягався “Чорний ліс”.
34).


35).


36).


До наших днів Збаразький замок дійшов у практично первозданному вигляді з незначними добудовами більш пізнього періоду (два бічних флігелі палацу, каземати). Серед зелені парку височить квадратна в плані твердиня з облицюванням з тесаного каменю, площею більше 16 га, із вже стаціонарним бетонним мостом. П’ятикутні бастіони замикають кути її ескарпів протяжністю більше 90 м (північно-східний пошкоджений внаслідок обвалу). А внутрішнє фортечне оздоблення складається з палацу в стилі пізнього ренесансу і казематів, що оперізують стіни з внутрішньої сторони.
37).


38).


39).


Історична експозиція у відновлених інтер’єрах залів палацу і казематів нараховує більше одинадцяти тисяч експонатів, велика частина з яких відкрита для огляду.
40).


41).


42).


У холі палацу розташована картинна галерея портретів історичних особистостей, з якими тісно переплелася доля фортеці, і документальні дані, пов’язані з найбільш значущою подією в історії Збаразького замку - облогою 1649 р.
43).


44).


45).


Другий поверх палацу відкриває багату колекцію сакрального мистецтва, представлену у двох суміжних залах, де є  культові предмети східного і західного обрядів, стародруки і рукописні книги, предмети інтер’єрів релігійних споруд XVII - XIX ст. А  через хол, де під скляним куполом Збаразький замок в мініатюрі, яскраві українські народні костюми і рушники  поруч з церковною вишивкою одягу священиків.
46).


47).


48).


У казематах, що оперізують палацову площу, розташовані археологічна колекція предметів, знайдених при розкопках, що проводилися в різні часи на території Тернопільщини, і етнографічна експозиція предметів побуту та ремесел.
49).


50).


51).


Страхітливий холод похмурих навіть у спекотні літні дні темниць в підземеллях Збаразького замку лише підсилюють знаряддя середньовічних тортур.
Інфоджерело http://zabytki.in.ua/uk .
52).


53).


54).


А ще ж є і лицарські обладунки і різьблені деревяні скульптури і культові скульптури і ...
55).


Підземелля


Час відвідин підходив до кінця і я знову стояв перед в*їздною замковою брамою,оповитою туманом,під жовтолистими кленами і насолоджувався вечірньою тишею цього прекрасного місця...
Збаразький замковий комплекс


Осіння туманна


Замковий палац

замки, фортеці, Збараж, Тернопілля

Previous post Next post
Up