Літній виїзд. День 2.Ч.3: Теребовля

Jan 11, 2016 19:14

                    Тихе надвечір'я впало над Гнізною,
               Понад замком ходить місяць вартовий,
          Тут шпилів костельних древні силуети,
      Тут довічна слава Княжої доби...
                               Б.Кирилюк. "Рідна Теребовля"


Почнемо нетипово-з замку,а історію міста розглянемо опісля..Ага,ледь не забув-мова йтиме про Теребовлю-одне з найдавніших міст України,перша згадка про яке датується 1097р.("Повість минулих літ").
У Теребовлі я побував влітку минулого року (у 2014-му),це був один з важливих пунктів мого маршруту,в який входило біля 30-ти сіл та містечок,здебільшого Тернопільщини..
Замкова вежа


На замковій горі,де зараз підносяться над містом залишки оборонних мурів та веж,колись було давньоруське городище.
Дорога до замку


Північно-східна вежа та ворота із сторони замкового подвір*я


Перший замок був споруджений князем Васильком Ростиславовичем  в XI ст. В'їзд  був з півночі, ворота охороняла дерев’яна оборонна вежа,перед якою був глибокий рів, а через нього перекинутий підйомний міст. Оборонні дерев’яні вежі були і з сходу та заходу замку.
Зелений декор на мурах північно-західної вежі


Вид на місто


Фортеця Василька була дерев'яною, огородженою частоколом, і лише замкову церкву у ній збудували з каменю. Твердиня мала декілька оборонних рубежів, однак там не було колодязя. Археологи припускають, що воду сюди підводили підземним шляхом або просто наповнювали резервуари. Під замком були льохи.
Вид на приватний сектор


Після захоплення українських галицьких земель поляками в 1360 р. на місці замку Василька звели кам’яний замок. Мури фортеці - товщиною до 2 м., з залишків церкви збудували в’їздну вежу, поруч спорудили сторожову вежу. На території фортеці було вирито глибокий колодязь глибиною 45 м., побудовано житлові приміщення.
Південна вежа.Стіни з бійницями


Доволі високо!


Протягом XV-XVI ст. теребовлянська фортеця занепала через постійні напади татар. За декілька місяців її власним коштом відбудував староста теребовлянський Анджей Тенчинський( каштелян тодішньої столиці Польщі Кракова). Про необхідність ремонту замку говорилось у привілеї короля Стефана Баторія від 30 листопада 1576 р.
Тривають роботи по відновленню замкових мурів. Просто зараз обід,напевне)


В 1549 р. замок взяло військо Северина Наливайка, не пошкодивши його. Та подальші численні напади татар знову привели фортецю до руйнації та втрати оборонного значення.
Вхід на територію твердині.Закрито


У 1630 р. розпочинається будівництво фортеці,залишки якої ми бачимо тепер. Площа нового замку була збільшена. Фундаменти західної та східної стін заклали нижче старих.Подвір’я замку стало вище нижнього рівня оборонних мурів. Новий замок складався з чотирьох стін та трьох оборонних веж: південної, північної та східної. Максимальна довжина фортеці складала-120 м., ширина -до 65 м.
Памятник Софії Хржановській (дружина коменданта Яна Самуела Хржановського)

Ворота замку облаштували в східній стіні у вигляді арки з тесаного білого каменю. Знаходились вони на висоті другого ярусу стіни і потрапити в замок можна було лише по дерев’яному підвісному мосту. Ворота прикривала східна вежа,- чотирикутна ,триярусна, товщина її наріжних стін складала 4 м. Вежа також прикривала північну та східну стіну.
Південно-західна вежа та захисний мур


Західна вежа -шестикутна, триярусна,з товщина зовнішніх стін до 5 м. Вона прикривала північну та західну стіну замку.
Південна вежа - найпотужніша, округлої форми. Стіни товщиною 4,5 м., розділені на два яруси, бійниці розташовані у спеціальних нішах. Перекриття веж було дерев’яним.
Стіни замку з зовнішньої сторони трьохярусні, по всьому периметру у них прорізані бійниці.Північно-західна замкова вежа


На дитинці знаходився кам’яний палац у два поверхи, споруджений біля східної стіни, інші господарські приміщення.В 1648 р. під час Визвольної війни під проводом Б.Хмельницького, козаки без бою визволили замок і місто, так як Теребовля стала осередком повстанського руху і поляки покинули замок та місто.
Стіна та монумент


Після численних атак,у 1687 р. татари захопили замок та спалили його. Після цього замок вже не відновлювався у повній мірі. В 1772 р. Теребовля перейшла під володіння Австро-Угорщини.Тоді розібрали внутрішні будови замку і звели на їх місці казарми. У 1880 р. влада дозволила розбирати замкові споруди на будівельні матеріали.
Літня сцена


На поч. 1930 рр. польська влада провела консервацію фортеці, були впорядковані башти та стіни замку. З приходом комуністів замок стояв пусткою та руйнувався. В 1990 р. група архітекторів «Укрзахідпроектреставрація» почали дослідження замкового комплексу. В 2008 р. за розпорядженням Кабміну Теребовлянський замок був включений до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля».
Костел і монастир кармелітів


Наступною пам*яткою міста оборонного характеру являється комплекс монастиря та костелу кармелітів,будівництво якого велось протягом 1617-1639 рр.
Костел Успіння Діви Марії.Профіль


Монастир є комплексом споруд оборонного типу. Складається з костелу Успіння Діви Марії і двоповерхового комплексу келій. Територію монастиря оточують масивні стіни з чотирма наріжними, п‘ятикутними в плані, захисними вежами,дві з яких стоять над р.Гнізна. У зовнішніх стінах та у вежах розміщуються бійниці для стрільби з рушниць,мушкетів та гармат. Головний вхід на територію влаштовано в центральній частині південної стіни у вигляді проїзної арки. В XIX ст. над нею була добудована надбрамна триарочна дзвіниця.
Сакрально-оборонна споруда.Фасад


Зовнішнє оздоблення костелу доволі просте, без особливого декору. З південної та північної сторони споруджено по два контрфорси. З північної сторони костелу збудовані келії.
У пер. пол. XX ст. проводилась реставрація. В післявоєнні часи в монастирі була влаштована фабрика ялинкових прикрас. 1987 р.храм горів. Невдовзі споруда була передана УАПЦ. Після ремонту були встановлені два куполи на фасад храму. 1990 р. у храмі відбулася перша літургія.
Дзвіниця

Рухаємось далі і неподалік підносяться куполи ще одного храму оборонного типу,-церква Св.Миколи.Правда про його вік і оборонний характер вказують хіба що... Що?
Миколаївський храм та дзвіниця


Церква Св. Миколи буда збудована в кін. XVI ст. У 1735 р. відбулася її перебудова,-було розібрано старий церковний портал і збудовано новий великий квадратної форми. Від початкового храму залишилась лише східна частина. На південному фасаді зберігся замурований портал. Церква після перебудови не мала бань і була пристосована до оборони. Над апсидою розміщено спеціальний закритий бойовий ярус з бійницями. Тоді ж звели нову дзвіницю на сім дзвонів. Навколо простягався кам'яний мур. Колись навколо церкви  розміщувалося кладовище. Вже відновлений храм освятили 18 серпня 1784 р.
Фасад


В церкві Св. Миколая зберігається копія Теребовлянської Чудотворної Ікони Божої Матері.
Фото


Отож,перша згадка про місто,як про столицю Теребовлянського князівства,відноситься до 1097р.Тоді місто розташовувалось на два кілометри південніше нинішнього,на мисі,при злитті річок Серет і Гнізна.
У 1241р. воно було повністю знищене монголами.
Ратуша (19ст.)


Теребовлянська міська рада


Відроджене на новому місці поселення було захоплено королем Казимиром ІІІ.
У 1389р. король Ягайло надав поселенню Магдебурзьке право,а у 1415р.-видав дозвіл на закладку Нового міста на лівому березі Гнізни.Цей поділ теребовлі на Старе і Нове місто зберігся і донині.
Споруда "Рідна школа" (1907р.)


11 червня 1675 р. відбулася битва під Теребовлею. Місто було кілька днів в облозі 10-ти тисячною армією зятя Мехмеда IV Ібрагіма Паші. Місто мужньо захищалося. Захистником замку був  Ян-Самуель Хржановський, тоді мужністю відзначилася і його дружина Анна Дорота - більше відома як Зофія, якій за це мешканцями міста неподалік замку був встановлений пам'ятник. За цей подвиг мешканців було на десять років звільнено від податків.
У 1687р.Теребовлю захопили і спалили татари.
Спортивна школа (19ст.)


Від 1772 р. Теребовля належала до Австрійської імперії за винятком 1810-1815 рр., коли відійшла до Російської імперії за умовами Шенбруннського мирного договору. З 1854 р. місто знову стало повітовим центром.
Фото


Будівля районного суду (19ст.)


Найпомітніше місце серед польської забудови міжвоєнного періоду займає Парафіяльний костел Св. Петра і Павла зведений у 1924-1928 рр.
Костел Св.Петра і Павла


Починаючи з 1810 р., у місті не було парафіяльного католицького храму, адже старий дерев'яний костел згорів. Тому парафіяни з Теребовлі та навколишніх сіл користувалися храмом монастиря кармелітів. Вже після війни на викупленій у єврейського громади ділянці розпочалося будівництво нового храму.,яке тривало протягом 1924-1927рр.
Храм.Фасад


Колонада


Теребовлянський парафіяльний костел став першим в Польщі храмом у стилі римських базилік раннього християнства. Архітектором храму був Адольф Шишко-Богуш, котрий після Другої світової війни займався відновленням краківського Вавелю.
Інтер*єр


Інтер*єр-2


Після закінчення Другої світової  будівля колишнього костелу недовго перебувала в запустінні - в 1946 р. його  приміщення нова атеїстична влада пристосувала під потреби сховища зернозаготовчої організації, в якості якого він виступав чотири роки (до поч.1950 р.).
З 1956р. до поч. 1990-их рр. храм виконував функції Будинку Культури, а потім переданий місцевій польській громаді.
Храм з колонадою


Петропавлівська церква являє собою витягнутий цегляний  прямокутник (24м х 38м) з домінуючим ризалітом центрального фасаду і колонадою тосканського ордеру, що огороджує внутрішній простір перед ним.Домінантою всього комплексу є центральний фасад будівлі з двома симетричними вежами і портиком з колонами іонічного ордера, прикрашеним по боках від центрального входу фігурами святих Петра і Павла.
Вежі, раніше п’ятиярусні (загальна висота з хрестами становила 40 м.), нині  являють собою триповерхові споруди з вікнами на кожному ярусі.
Сквер

Поряд з костелом знаходиться сквер,із фонтаном та монументом князю Васильку.
Дешево і сердито!


Власне,на оглядини всього вищевикладеного мені вистачило 1,5 год. часу,але я досить швидко рухаюсь).Ну от, вже знову в дорозі!
Віадук в с.Кровинка біля Теребовлі


Віадук

замки, фортеці, монастирі, Теребовля, Тернопілля, храми

Previous post Next post
Up