Ранок у Ковелі (редаговано)

Dec 12, 2015 00:49

Поїздка до Ковеля відбулася ще в далекому 2011-му році,але сьогодні вирішив оновити пост,так як фото із "папєрєдніка" стали недоступними.
Історія Ковеля надзвичайно багатогранна. Її торкнулося литовсько-руське управління і панування Речі Посполитої, царсько-російська колонізація і Друга Річ Посполита, сталінська диктатура і гітлерівська окупація, комуністично-радянська система і становлення незалежності України. В міському історичному музеї зберігається та експонується понад 3 тис. експонатів з історії міста.
Залізничний вокзал міста (1873р.)


Споруда із шпилем


На середньовічному гербі Ковеля поряд з іншою геральдичною атрибутикою - контури веж замку і підкови - давнього символу щастя і достатку. Ці зображення відповідають тогочасній дійсності. На жаль, слідів старовинного замку не збереглося. Вчені-історики твердять, що Ковель знаходився під захистом укріпленого замку з кількома воротами та вежами, який, вірогідно, був розташований на острові, оточеному р. Турією та її притоками. Навколо замку згодом і формувався центр міста.
Пам*ятник паровозу біля вокзалу


Церква Почаєвської ікони Божої Матері (1991-2000 рр.) та паровоз Су-235-25


24 грудня 1518 р. у Бересті, своєю грамотою польський король Сигізмунд І дозволив князю В.Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому магдебурзького права. Він також дозволив улаштовувати там дві ярмарки щороку.
Турія та храми


Молитовний будинок Церкви Християн віри євангельської (1990р.)


У 1536 р.Ковель перейшов до королеви Бони. На той час місто мало уже багато населення.
1518 р. довгий час вважався першою писемною згадкою про місто. Згодом було віднайдено запис, датований 1310 р. про народження польського короля Казимира Великого. А в 2004 р. з'ясувалося, що ця дата належить іншому місту, що має схожу історичну долю. Це польське місто Коваль, Влоцлавського повіту.
Свято-Воскресенський собор (вул.Незалежності,174)

Однією з цікавих пам*яток міста є Свято-Воскресенський собор.Згідно літописів відомо, що перший храм Воскресіння Христова був збудованний іще у 1549 р. Але на жаль він згорів наприкінці XVII ст. Згодом на цьому місці будувались іще храми, які також зникли під час пожеж.
Існуючий нині Свято-Воскресенський собор було збудовано в 1877р. і освячено 16-го жовтня цього ж року.
Рожевий храм.Фасад


Благовіщенська дерев'яна церква була набагато бідніша ніж соборна. Будівля церкви з невеликими змінами, що сталися під час ремонтів, дожила до 1829 р., коли до неї була приписана Хрестовоздвиженська церква. У 1848 р.після пожежі і знищення Воскресенського храму, Благовіщенська перебирає на себе роль соборної. І перебувала в такому стані до 1877 р., до введення в дію Воскресенського собору. Соборна церква розквітає, а Благовіщенська поступово починає занепадати і врешті церква закривається.
Благовіщенська церква (1877р.)


Благовіщенська церква (вул.Соборна,6)


З 1901 по 1903 рр. церква ремонтується і реставрується та Перша світова війна безжалісно поруйнувала храм і богослужіння знову припиняється.
Люблінська алея


Кобзар


28 січня 1961 р. виконком Ковельської міськради прийняв рішення про організацію краєзнавчого музею на громадських засадах у приміщенні церкви. Музей створений не був, але раптом виникла нова ідея заснування музею Леніна. За наказом, будинок, що належав товариству «Спартак», відбирають для потреб музею, а спортсмени опиняються у приміщенні церкви. Але оскільки воно не відповідало умовам тренувань-його зносять. Унікальна пам'ятка архітектури залишилась тільки на фотографіях.
Фото


Міст через Турію


На руїнах церкви виросла нова квадратна будівля із спортзалами.Та громада боролась і згодом у спортивному залі з'явився іконостас. Частина ікон та інвентаря збереглися у Воскресенському соборі. Таким чином, згодом спортивна споруда перетворена у храм.
Водосховище


В 17 ст. і на поч. 18-го ст., Ковель почав занепадати, польські королі віддали місто в оренду як свою власність. У 1770 р. отримав Ковель Д. Яблоновський. Після 2-ох років місто перейшло до краківського воєводи - В. Жевуського.
Собор Прсв. Димитрія Солунського (вул.Шевченка,3)


Собор Прсв. Димитрія Солунського (1999-2003рр.)


Мало кому відома подорож Т. Шевченка Волинню, і перебування його в Ковелі у 1846 р. Про цю подорож по Волині Шевченко написав у творі «Варнак».
Собор Свято-Троїцький (вул.Грабовського,35)

Під час україно-польської війни 1918-1919 рр. відбулася битва за Ковель, у ході якої УГА та армія УНР оволоділи містом, але згодом змушені були відступити. Після укладення Ризького миру в 1921 р. Ковель майже два десятиріччя перебував під владою Польщі.

Ковель, храми

Previous post Next post
Up