(no subject)

Sep 02, 2015 17:56



Замок у місті Галич (І.-Франківська обл.) збудовано на високій горі, яка майже з усіх сторін має неприступні схили, у XIV ст.




Зараз до замку веде стрімка дорога, подекуди зі сходами. Дорога дуже нагадує під'йом на Високий замок у Львові, але тут вона в набагато гіршому стані (добре, що хоч в такому стані вдалося зберегти). Ще до побудови кам'яного замку в XIV ст., на цьому місці була укріплена дерев'яна фортеця.



Зараз навіть точно не відомо, хто збудував кам'яний замок. В одних джерелах припускають, що його збудував польський король Казимир Великий, після того як ці землі відійшли до Польщі. В інших джерелах вважають, що замок збудував волинський князь Любарт. Але точно відомо, що тогочасний замок на березі Дністра був одним з найбільших у Галичині.



Замкова гора майже з усіх сторін має круті схили. В місцях де схили пологіші, було вирито захисний рів. Також у замку було підземелля. Частина приміщень використовувалось як тюрма, частина - як склади.



Замок неодноразово брали в облогу молдавські, турецькі, татарські війська. В 1649 р. Галицький замок захопили війська Богдана Хмельницького.



У 1676 р. замок знову був захоплений. На цей раз вже турецькими військами. Через постійні напади, замкові мури поступово втрачали свою оборонну здатність (хоча їх неодноразово відбудовували та зміцнювали).



У 1767 р. було прийнято рішення розібрати частину вцілілих стін на будівельні матеріали.



Сьогодні на території замку створено Національний заповідник «Давній Галич». Від замку залишилась лише одна башта, невелика частина замкового муру та підвальні приміщення.



замки, Івано-Франківщина, Галич

Previous post Next post
Up