Cмугарські водоспади і стілець

Aug 27, 2015 15:01

Смугарські водоспади, вони ж ландшафтний заказник місцевого значення "Буковинській водопади", знаходяться в селі Розтоки ( Путильський район, Чернівецька область). Не переплутайте з сусідніми Розтоками Франківської області. Ці водоспади не дуже відомі, бо ця частина Буковинських Карпат не надто популярна серед туристів. А якщо ще на місцеві дороги глянути, то можна зрозуміти й іншу причину :)



До водоспадів можна дістатись з Косіва або Вижниці. Їхати треба в напрямку Путила, безперевно просячи пробачення у власної машини. Біля дерев"яного знаку "Розтоки" треба звернути на ліво. Так ви потрапите в присілок Смугар:


На початку присілку рекомендую залишити машину. Кому її не шкода, можна проїхати ще якийсь кілометр, але пам"ятайте, що на Смугарській набережній з парковкою дуже тяжко)).


У жителів Смугара є свої персональні водоспади, тільки вони пересохли:


Смугарська набережна)


Перший водоспад називається Ковбер, в честь пана, який за часів панування Румунії хотів побудувати тут млин. Як на зло, біля водоспаду дорога йде в інший бік і тому його тяжко роздивитись через густу рослинність. Вирішили спуститись в  русло, але хтось перед самим водоспадом натягнув колючого дрота, мабуть щоб по руслу не лазили. Але хіба це когось зупинить:


Висота водоспаду 3,5 метра. На оперативній нараді було вирішено далі йти лише по руслу річки, щоб не пропустити інші воспади, тому ми полізли по водоспаду вгору:


Скажу, що нам дуже сильно пощастило, бо річка було звсім мілка і більша частина русла була без води. По руслу було відносно легко пересуватись, постійно стрибаючи по камінню з одного берега на інший. Гумових чобіт в нас не було, тому намочити ноги зовсім не хотілось :). Іноді відкривались гарні краєвиди:


Згідно інфи в інтернеті поруч з Ковбером мало бути ще два водоспади, але ми їх чомусь не побачили. Чи то ми були не уважні, чи то вони пересохли.





Береги річки добре укріплені:


А ось хто їх укріплює:


Ми вже подумали, що  знаходимось на краю світу, але наздогнали жіночку з торбами, яка перейшла річку по цьому містку і зникла в  гущі лісу. Мабуть там ще якийсь мега далекий присілок... тяжко жити в Карпатах.

За містком дорога зникає і з"являється водоспад Ворота (3,5м) зі стільцем. Прислів"я "Вода камінь точить" мабуть придумали біля водоспаду. Колись тут  була  скеля, але водна зробила свою дірку справу


Хто і коли поставив стільчик вчені сказати не можуть, але такий мужній крок дозволив усіляким туристам доволі легко залазити на водоспад і спокійно йти далі. Незважаючи на низький зріст водоспаду, зробити це не так вже просто. На вершині водоспаду:


Відполірована водою скеля..дуже слизько:


Далі ні про яку дорогу мова не йде. Тільки річка:


Водоспад Середній гук ( 10,5 метрів) :


Ну і нарешті кінцева точка нашої подорожі водспад Великий Гук:


Це найвищий водоспад Чернівецької області - 19 метрів:


Після водоспаду можна піти до Протятих каменів та перевалу Німчич ( вони відносно поруч), але це вже треба лізти в гору:)

Чернівецька область

Previous post Next post
Up