Наследие. Балановка. Сторожевая башня Любомирских (народный музей истории с. Балановка).

May 25, 2015 13:29

Балановка - село Подольской губ. Ольгопольского у., в 25 верстах к северу от Ольгополя, при речке Бернардинке; жителей - 4480 душ обоего пола, 681 двор., 2 православные церкви, школа, 2 постоялых двора, винокуренный завод графини Потоцкой и водяная мельница.
* Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Санкт-Петербург, 1890-1907

башню видно издалека с обеих сторон села





У Балановки - богатая история, достаточно сказать, что в отдельных источниках утверждается, что датой основания Балановки является 1015 (!!!) год, а название якобы происходит от имени первых поселенцев тут - Баланов. По другим данным, Балановка основана в XVI веке.

Народный музей села, который находится на противоположном берегу реки относительно старого города.



Как видите, оборонные черты в наличии. И хотя по виду это неоготика, т.е. относительно молодая копия оборонной башни, множество страничек в Сети уверяют, что перед нами башня 17 века, то ли перестроенная, то ли надстроенная в стиле неоготики.



Вот, например, справка о музее:
Народний музей історії с. Баланівка

Народний музей історії с.Баланівка відкрито 17 листопада 1989 року, розташований у історичній вежі XVII ст. (пам’ятка архітектури і містобудування). Експозиція музею розміщена нестандартно, лабіринтно. Тут згадуються найважливіші періоди в розвитку села, його кращі люди. Зафіксовано і трагічні події села - голодомор, війни.

Музей є центром просвітницьких і культурних знань, виховання ідеалів добра і справедливості.

Вежа - пам’ятка архітектури і містобудування місцевого значення, внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток Вінницької області рішенням виконкому облради народних депутатів від 14.02.91 р. №43, охоронн. № 45-М.

За часів панування в Баланівці Героніма Собанського (кін. 17 ст. - 1855р.) в селі було побудовано трьохповерхову вежу, яку по-польськи називали "дзигарня". В ній було розміщено годинник, який відбивав кожну годину. Також із вежі наглядали за працею кріпаків. В 1989 році на базі вежі було побудовано музейний комплекс: обрядовий зал, вежа та музей, музей - який став візитною карткою села.

Музей - це особлива архітектурна будова. Зали приваблюють багатством пам’яток минулого рідного краю. Все це привертає увагу односельчан, співвітчизників, гостей з-за кордону. Музей є центром просвітницьких і культурних знань, виховання в дусі ідеалів добра та справедливості. З фотографій дивляться батьки і родичі, які досягли успіхів у науці та важкій праці. Село гордиться ними. Вони вже вписали свою сторінку в історію села. Молодь сьогодні пише лише перший свій рядок на чистій сторінці. Гідне місце займе молодь в цьому музеї, який служить сучасності.

Задум створення музейного комплексу належить колишньому голові агрофірми "Колос" Царюку А.П. Велику допомогу при зборі експонатів надала також колишня голова сільської ради Волощук Н.І.

Щорічно музей відвідує біля 3,5 тис. екскурсантів. Частими відвідувачами є й зарубіжні гості: США, Канада, Англія, Японія, Китай.
Музей було відкрито 17 листопада 1989 року. Звання "народний" присвоєно 29 грудня 1994 року.

Адреса: 24413 с. Баланівка, вул. Дяченка,14
Телефон: (04352) 41-176
Музей працює з 9.00 до 18.00
Обідня перерва з 12.00 до 13.00
вихідний - неділя, понеділок
Вхід в музей безкоштовно
Завідуюча народним музеєм історії с.Баланівка - Коритна Наталія Василівна

источник - http://www.bershad.ua/a/balanivka/27248.html



Итого получается, что была некая башня 17 века, которая в 19 веке была перестроена в стиле неоготики. Затем в конце 1980-х к башне пристроили корпуса (тоже в "замковом стиле") и открыли в новом здании музей, и только после этого, в 1991-м, башня получила статус памятника архитектуры местного значения.





Кстати, забавно - вначале путём пристроек внешний вид памятника был изменён, и только потом ему придали статус памятника, который предполагает, что никакого подобного строительства рядом с ним быть не может. Такой вот парадокс.





Башня действительно числится в списке памятников архитектуры местного значения, внесена она туда как "Стражниця".





Датирована 17-м веком (тут можно сказать, что датировка не совсем корректна, поскольку башня свой облик приобрела не в 17-м, а в 19-м веке). Присутствует "Стражница" и в Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.





В общем, официально это башня 17 века. Может у кого-то есть какие-то сведения об этом загадочном сооружении? Если перед нами перестроенная башня 17 века, то что там осталось от старой постройки? Не менее интересен вопрос, что это вообще за башня? Какая ей роль отводилась? На основе чего была сделана датировка? И т.д.









Между прочим, башня украшает герб Бершадского района:






и на последок пара кадров с коптера




текст взят у: http://www.sergekot.com/balanovka/ и http://forum.zamki-kreposti.com.ua/topic/866-балановка-локализация-укреплений-городка-и-за/

за большими картинками - переростоками, как всегда, ко мне - http://m-a-d-m-a-x.livejournal.com/153354.html

ну как то так =))

Вінничина

Previous post Next post
Up