Спадщина. Острог. Велика синагога/Наследие. Острог. Большая синагога.

Jan 16, 2015 00:29

Острозька синагога - одна з найстаріших у Східній Європі, в Україні таких вже залишилися одиниці. Табличка Української РСР, повідомляючи про те, що будівля є пам'яткою архітектури, наголошує, що вона побудована ще в 15 столітті.
-----------
Острожская синагога - одна из самых старых в Восточной Европе, в Украине таких уже остались единицы. Табличка Украинской ССР, сообщающая о том, что здание является памятником архитектуры, сообщает, что она построена еще в 15вв.





Достеменно про це не відомо, проте відомо, що на початку 17-го століття, за життя просвітителя - талмудиста Шмуеля Ейдельса, вона вже існувала.
----------
Доподлинно это не известно, однако известно, что в начале 17-го века, при жизни просветителя - талмудиста Шмуэля Эйдельса, она уже существовала.


У острозької синагоги - дивовижна історія. У 1648 і 1649 роках вона була свідком погромів, влаштованих військами Богдана Хмельницького. Як повідомляють єврейські джерела того часу, сусідні колодязі тоді були заповнені трупами єврейських дітей.
----------
У острожской синагоги - удивительная история. В 1648 и 1649 она была свидетельницей погромов, устроенных войсками Богдана Хмельницкого. Как сообщают еврейские источники того времени, соседние колодцы тогда были заполнены трупами еврейских детей.



У 1792 році синагогу, в якій ховалися острозькі євреї, штурмували російські війська на чолі з генералом Михайлом Каховським. Росіяни прийняли будівлю за фортецю, в якій засіли поляки і обстрілювали її з гармат.
----------
В 1792 году синагогу, в которой укрывались острожские евреи, штурмовали российские войска во главе с генералом Михаилом Каховским. Россияне приняли здание за крепость, в которой засели поляки и обстреливали ее из пушек.





Згідно з легендою, порятунок євреїв було чудовим. Навіть ті ядра, які залетіли всередину будівлі через розбиті вікна, не заподіяли шкоди перебуваючим всередині людям.
----------
Согласно легенде, спасение евреев было чудесным. Даже те ядра, которые залетели внутрь здания через разбитые окна, не причинили вреда находившимся внутри людям.







На третій день атаки місцевий сміливець на ім'я Елієзер вийшов із синагоги і показав царським військам брід через річку Вілія, після чого вони вирушили від Острога подалі.
-----------
На третий день атаки местный храбрец по имени Элиезер вышел из синагоги и показал царским войскам брод через реку Вилия, после чего отправились от Острога подальше.





На згадку про цю подію в стіні синагоги не заштукатурюють сліди від ядер, а одне з ядер висіло всередині будівлі на ланцюгу. Є навіть легенда, що ланцюг цей була золотим.
-----------
В память об этом событии в стене синагоги не заштукатуривали следы от ядер, а одно из ядер висело внутри здания на цепи. Есть даже легенда, что цепь эта была золотой.



для перегляду панорами на всьому екрані натисніть на плашку з її назвою в лівому верхньому куті/для просмотра панорамы на всем экране нажмите на плашку с её названием в левом вехнем углу


Ostrog Synagogue

текст взят у http://blogs.pravda.com.ua/authors/ihelzon/4a4b78d60abab/

ну как то так =)

Острог, Рівненська область, храми

Previous post Next post
Up