Рогатин: Роксолана,ЮНЕСКО та храми...

Aug 03, 2014 23:50

 Рогатин місто цікаве.Цікаве і багате памятками.Цікаве і гостинне,гостинне настільки,що затримало нас проти нашої волі замість 2-ох годин на дві доби.Та ми не жаліємось,-з хорошими людьми познайомились,оглянули все що хотіли,відпочили з дороги...



Першим з храмів-памяток Рогатина розглянемо церкву Різдва Пресвятої Богородиці,готично-барочну пам'яткукультурної і сакральної спадщини.
Церква Різдва Пресвятої Богородиці


Вважається, що храм є однією з найдавніших культових споруд у країні, і будувався вже у ХІІ-XIV ст., тобто походить з часів Галицького князівства.Однак, більшість сучасних науковців дотримується резонного погляду, що храм будувався і отримав свій теперішній вигляд у XV-XVIII ст. Відомо також, що церква тричі горіла, і відбудовували її щоразу з деякими змінами як зовні, так і в інтер'єрі.
Фасад


Під час Першої світової війни, коли Рогатин майже повністю згорів, церква Різдва Пресвятої Богородиці лишилася неушкодженою. А під час нападу німців на Галичину у Другу світову війну храм не обминула бомба. В результаті її попадання згоріла покрівля, лишилися тільки мури. Невдовзі церкву було відновлено. Та у 1944р. у храм потрапила фугасна бомба, і знищила церкву із середини.
Вхідний портал


Споруда рогатинської Церкви Різдва Пресвятої Богородиці є традиційним храмом з двома опорами-стовпами і готичним нервюрним склепінням.На фасадах церкви - контрфорси, що на рівні склепінь з'єднуються арками.До західного фасаду пізніше прибудовано бароковий портал на двох круглих колонах та кам'яні сходи.Численні перебудови храму визначили його зовнішній вид, у якому  переплелися елементи готичної та барокової архітектури.
Храм та мур


Інтерєр


Іконостас


Церковне подвір′я оточене міцними мурами, в яких є дві брами. Одна з брам має мініатюрну вежу, яка в свій час служила головним входом в цю оборонну церкву. На зовнішній стіні мурів храму є меморіальний барельєф на честь розстріляних в грудні 1943 року німецькими окупантами жителів міста.
Храм


За роки незалежності України  храм УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці в Рогатині пережив великі зміни - церква збагатилася внутрішнім оформленням, здійснено реставрацію, зокрема привертає увагу зовнішній вигляд та покриття куполів і хрестів сусальним золотом; добротна огорожа. Також споруджено фігуру Матері Божої.
Фігура Божої Матері


Фото


Неподалік від церкви Різдва Богородиці,на міській площі,встановлений памятник відомій в Україні(і не тільки), уродженці Рогатина(згідно з однією із версій),Анастасії Лісовській(імя також можливо не більше ніж письменницький домисел з ХІХ ст.),більш відомій як Роксолана-дружина Сулеймана Красивого.
Памятник Роксолані


Памятник встановили у 1999р.
Роксолана і ...голуб


Буквально через дорогу від площі,майже навпроти памятника(а заодно і храму Різдва Богородиці),височіє ще одна святиня Рогатина-костел святого Миколая та Анни.
Костел святого Миколая та Анни


Перший дерев’яний костел постав у Рогатині на поч. XV ст. У 1509 р. деревя’яний храм відбудували заново на кошти родини Ходецьких після пожежі, яка виникла під час молдавського нападу на місто. Сучасний кам’яний храм збудований у XVIст. (1538-55 р.). Костел не постраджав під час турецько-татарського нападу у 1620-1621 рр., проте зазнав істотних пошкоджень у 1648 р. від козаків Богдана Хмельницького. Після закінчення ремонтних робіт, храм освятили 1666 р.
Костел.Фасад


При парафії костелу функціонував польський жіночий монастир сестер-шаріток, при якому розміщувались лікарня і сиротинець.
Фото


Декілька разів протягом історії він реконструювався, причому під час відновлювальних робіт зазнавав змін не тільки в інтер'єрі, а й зовні. Першу велику реставрацію Миколаївського костелу в Рогатині було здійснено в 1866 р.-якраз тоді і провадилась певна зміна архітектурних форм храму.Значну реконструкцію рогатинського костелу св. Миколая було проведено у 1935-36 рр.
Костел святого Миколая та Анни.Профіль


Під час Другої світової війни костел зазнав значних ушкоджень.
У повоєнний час над храмом нависла загроза, і лише статус колишньої вже на той час культової споруди як історико-архітектурної пам'ятки республіканського значення, врятував будівлю від знищення. Приміщення колишнього костелу пристосували під потреби краєзнавчого музею. Відтак ці роботи було здійснено в 1974 р.
Декор вікон споруди


Будівля мурованого костелу - монументальна споруда з високою вежею, сама вежа відзначається правильними пропорціями членувань і витонченим розташуванням віконних отворів. На верхівці вежі після реставрації 1936 р. прилаштували оглядовий майданчик, його призначення полягало у спостереженні краєвидів міста з оборонною метою.
Фото


Вікна фасаду костелу декоровані білокам'яним обрамленням, що є характерним для стилю пізнього ренесансу і бароко, а у частини бічних стін відсутнє штукатурне покриття для того, щоб продемонструвати спосіб і техніку кам'яної кладки. За своїм типом костел - це тридільна базиліка, що має два ряди круглих колон, а також - нервюрні склепіння. У північній частині розміщується циліндричне склепіння, а у південній - хрестове.
Костел.Тил


Наступний обєкт знаходиться в східній частині міста,трохи подалі від центру(наскільки це дозволяє компактність містечка),-храм Святого Юра(Георгія).
Церква Св.Юрія(кін.19ст.)


Храм мурований,під бляхою,-частково "блискучою-патріотичною",-жовто-синьою,частково-під вицвіло-зеленою,поряд-деревяна дзвіниця(також під бляхою).
Храм.Профіль


Власне храмів у місті достатньо-"на всяк смак": і деревяні і муровані і церкви і костел і синагога,кожен знайде те,що йому більш до душі.Ми ж не перебирали конфесіями і відвідували всі святині.
Одна з багатьох...


Храм + дзвіниця


Однією з деревяних храмів Рогатина являється церква Св.Миколая.
Як подає історик А.Шнайдер, церква Св.Миколи на Бабинцях Горішніх (присілок Рогатина) була збудована десь перед 1677 р., коштом рогатинського старости Миколи Ієроніма Сєнявського, гетьмана польового коронного на місці давнішої, знищеної під час турецько-татарських набігів.На тому самому місці у 1729 р., як вказував напис на північному випусті, коштом громади була збудована існуюча деревяна церква.
Церква Св.Миколая


Перед 1922 р. гонтове покриття дахів замінено оцинкованою бляхою. Вівтарна частина церкви була розбита німецькою авіабомбою під час війни у 1944 р. Освятили повторно святиню у 1954р.,після її відновлення. Іконостас, що походить з ХІХ ст., перемальований у 1957-1958 рр. У 1977-1978 рр. церква відремонтована. В цей же час виконано стінопис олійними фарбами.На час відвідування тривали декоративні роботи(покраска,шліфування).
Храм з дзвіницею


Неподалік від церкви,на погорбі знаходиться кірхут.Правда цілих мацев шукати годі-там і пошкоджених збереглось лише декілька...
Памятна плита


Одна з мацев...


Палац Руппа ми шукали найдовше.Пройшовши біля нього "енний" раз нарешті здались,-це таки воно.Зараз у приміщенні знаходиться дитячий садок.
Палац-садок


І остання та найцікавіша,стара,деревяна,а тепер ще й -памятка ЮНЕСКО.Так-так,це про церкву Св.Духа,яка стоїть на невеличкому підвищенні в західній частині Рогатина.
Храм за огорожею


Завдяки малоповерховому характеру навколишньої забудови храм відіграє роль архітектурної домінанти. Незважаючи на існування різних точок зору на дату зведення споруди (1598, 1644-1645, 1648 рр. тощо), її можна віднести до архаїчних пам'яток дерев'яної архітектури Галичини.І хоча первісний вигляд храму дещо змінено у XIX ст. прибудовою дзвіниці, а також влаштуванням над центральним верхом додаткового восьмерика з аркадною сигнатуркою та струнким восьмигранним наметом у завершенні, визначальні риси цього класичного зразка найдавніших українських дерев’яних храмів залишилися майже без змін.
Храм Св.Духа - "Ковчег"


Церква Святого Духа в Рогатині - дерев’яна, тризрубна, одноверха, з квадратним центральним зрубом, гранчастим п'ятистінним вівтарем та подовженим бабинцем. Центральний зруб перекритий квадратним верхом з двома заломами.
Пливе поміж хрестів...


При церкві діяло одне з перших в Україні церковних братств, коштами якого створено унікальний ренесансно-бароковий іконостас, що датується 1650 р. та є одним з трьох найстаріших, збережених до нашого часу, іконостасів України. У 1656 р. братству при церкві Святого Духа в Рогатині львівським єпископом Арсенієм Желіборським надано диплому.
Миколай(?)


У теперішній час церква Святого Духа в Рогатині є пам'яткою-музеєм художнього профілю і має офіційну назву «Музей-пам’ятка дерев’яної архітектури і живопису XVI - XIX ст.». У експозиції пам'ятки-музею представлено автентичний іконостас 1650 року, ікони старого іконостаса кінця XVI ст., ікону монастирського типу «Іоанн Хреститель з житієм» (сер. XVI ст.), ікони XVII-XIX ст. з церков Рогатинщини, а також вироби з каменю, дерев'яні скульптури та свічники, стародруки.
Ікони


Іконостас


Фото


Власне всередину ми потрапили після дзвінка на мобільний,що вказаний на бумазі на стіні храму.Чекали недовго.Вхід платний,фотографувати можна(правда не памятаю чи платна це послуга).
Ікона Христа


Крім храму є можливість ще спуститись у підвал(підземелля?)-на камяній підлозі не зразу й помічаєш дверцята які закривают вхід туди, також можна піднятись на дзвіницю і побродити там поміж церковних "скарбів"..
Фото


Богородиця


Найдавніший експонат в музеї - ікона «Іван Хреститель Житній».
Сидячий Ісус


В підземеллі...


Своїм добрим виглядом Святодухівська церква у Рогатині завдячує кільком професійним рестравраціям. Зокрема, ґрунтовні реставраційні роботи у 1895 р.відбулися на кошти Галицького сейму, який виділив 2000 злотих (архітектор М. Ковальчук). Але самемузейний статус, переконані фахівці, зіграв найбільшу роль у тому, що церква збереглася в автентичному вигляді до наших днів.
Паскудство на стіні храму...


Храм збудували без жодного цвяха. Колоди тесали з серцевини дуба і викладали спеціальною кладкою, яку називають "вовчим зубом". Попередні дослідження науковців засвідчили, що дуб на церкву був зрубаний у 1503-1505 рр. Дзвіницю до церкви добудували у ХІХ ст.
Фото


Церква має ще один цікавий артефакт. Оглядаючи храм, гості ступають по кам'яних плитах з надгробними написами XVII ст. Деякі епітафні написи зроблені незрозумілою мовою. Прочитати їх фахівцям не вдається й досі - напис зроблений латинкою, але не польською мовою. Багато слів затерті...
Памятка ЮНЕСКО


Останній погляд на Рогатин

Прикарпаття, Рогатин, храми

Previous post Next post
Up