21 червня, "Найкращий маршрут Київщини"

Jun 18, 2014 09:44




Авторський тур Романа Маленкова.
Якщо порівняти усі одноденні маршрути, прокладені по Київській області, то найцікавішим буде саме цей. Хоча звичайно на колір і смак товариш не всяк… Найстаріший дерев’яний храм Київщини, архітектурні шедеври лаврського зодчого Степана Ковніра та петербурзького сходознавця Віктора Покровського; геніальні мозаїки Миколи Реріха, величезні водяні млини на Росі, забуті гранітні костьоли, найкращий сучасний сільський центр в Україні та найкращий сучасний маєток олігархів, відкритий для відвідувачів. Та і це ще не все… Тому найкращий.
Маршрут: Київ - Липовий Скиток - Васильків - Пархомівка - Городище-Пустоварівське - Шамраївка - Руда - Безпечна - Чубинці - Буки - Київ

Спочатку ми побачимо типову дерев’яну козацьку церкву у Липовому Скитку. Її збудували ще у 1706-му році й освятили на честь святого Онуфрія. Потім відправимось до міста, якому вже більше тисячі років - Василькова: тут основним нашим об’єктом буде шедевральна церква - собор святих Антонія та Феодосія, збудована у 1758 році Степаном Ковніром. Цікаво, що Ковнір, до кінця життя залишався кріпаком, хоч і був головним будівничим Києво-Печерської Лаври.

Село Ковалівка, яке ми відвідаємо наступним, часто називають «європейським селом». Це зразково показове село, центральна частина якого була збудована, або реконструйована на кошти колишнього губернатора Київщини - Анатолія Засухи. Два готелі, салон краси, ресторан, кафе, церква, ставки, лебеді (чорні і білі), й усе в прекрасному ландшафто-дизайновому оформленні.

Ну а потім буде Пархомівка. Тут розташована церква, яку називають однією з найгарніших в Україні - загадкова суміш візантійського та готичного стилів, втілена у розкішному цегляному модерні й прикрашена мозаїками Реріха та десятками загадкових знаків.

Із Пархомівки переберемось у Городище-Пустоварівське. Навіть бувалий мандрівник, що проїжджає тут уперше, обов’язково зупиниться, адже перед очима постає гігантська індустріальна пам’ятка другої половини ХІХ століття - комплекс промислових споруд, який розкинувся на обох берегах Росі. Комплекс включає два величезні млини (на правому боці кам’яний триповерховий, на лівому - цегляний чотириповерховий), греблю зі шлюзами і три великі комори на схилі пагорбу, укріпленого масивними кам’яними підпірними стінами. Виходи гранітів на берегах Росі та залізний підвісний міст через річку дуже вдало вписуються у загальну картину, величі та могутності якої могли б позаздрити деякі замки.

В Шамраївці збереглися старовинний водяний млин з олійницею (смачнішої олії не знайдеш, але працює вона лиш в будні) та класицистична мурована церква першої половини ХІХ століття. А у селах Руда та Безпечна збереглися унікальні для Наддніпрянщини польські костьоли: Антонія Падуанського та святого Ізидора. Щоправда у Руді не залишилося жодного католика й пам’ятка занепадає, а от у Безпечні католики ще є, тому будівля перебуває у нормальному стані.

Далі будуть Чубинці, з двома цікавими водяними млинами на Роставиці, ну а потім - Буки. Розкішний маєток родини Суслових - сучасних багатіїв-меценатів. Його важко описати словами - це потрібно бачити. Така велич і для відкритого огляду. Церкви, дзвіниця, скелі, альтанки, гребля, звіринець, фонтани й багато-багато іншого. Від Буків у захваті всі, а особливо іноземці і діти. Долучайтесь - будете і ви у захваті.
Даний маршрут є ексклюзивним. Такого ви не знайдете більше ні в кого. Причому, тут не буде виснажливих тривалих переїздів, все відбуватиметься швидко, але насичено і змістовно. Харчування та ночівля у цікавій зеленій садибі з усіма зручностями. Транспорт - комфортний мікроавтобус на вісім пасажирських місць. Забудьте про тісноту у „Спринтері” - це зовсім інший рівень комфорту.

8:00 - Виїзд із Києва

8:40 - Прибуття у село Липовий Скиток. Огляд найстарішого дерев'яного козацького храму Київської області - Онуфрієвської церкви (1705-06 рр.)



9:30 - Прибуття у Васильків. Огляд собору Антонія і Феодосія (українське бароко, арх. Степан Ковнір), залишків Змієвих валів та городища стародавнього міста.



10:40 - Прибуття у село Ковалівка. Огляд сільського центру - найкращому в Україні.



12:10 - Прибуття у село Пархомівка. Огляд однієї з найгарніших церков України - Покровської церкви (з мозаїками Миколи Реріха).



13:00 - Прибуття у село Городище-Пустоварівського. Огляд комплексу старовинних великих водяних млинів на річці Рось.



14:00 - Обід (Біла Церква)

15:00 - Прибуття у Шамраївку. Огляд старовинного водяного млина з олійницею.



15:20 - Прибуття у село Руда. Огляд костьолу Антонія Падуанського (остання чверть ХІХ століття).



15:50 - Прибуття у село Безпечна. Огляд костьолу святого Ізидора (остання чверть ХІХ століття).



16:10 - Прибуття у село Чубинці. Огляд комплексу старовинних водяних млинів на річці Роставиця.



16:30 - Прибуття у село Буки. Огляд комплексу церков, ландшафтного парку та маєтку Суслових.





19:30 - Повернення в Київ.

Місце збору групи: Майданчик біля станції метро "Палац Україна"
Місце та час завершення: Метро "Виставковий центр"
Вартість туру: 320 грн
У вартість включено: транспорт (комфортний мікроавтобус), екскурсійний супровід по всьому маршруту, вхідні квитки, обід.
Кількість учасників в групі: 7-8.
Реєстрація: dobre.poixaly@gmail.com
переглянути календар мандрівок на літо

Київщина, тури вихідного дня

Previous post Next post
Up