Почаїв.Ч1:Свято-Успенська Почаївська Лавра

Jan 21, 2014 17:11



Здалеку це виглядає якось так:
1)


ну або так:
2)


Комплекс на фото-Свято-Успенська Почаївська лавра.Фото зроблені при підїзді з сторони Радивиліва.
За легендою, монастир заснували ченці Києво-Печерського монастиря, які втекли від нападу татарів у 1240 р. Вперше згадується в документах 1527 р.
Духовна семінарія


Почаївська Лавра знаходиться на заході України за 70 км від  Тернополя і за 24 км від м. Кременець. До її святинь належать: слід стопи Матері Божої з джерелом цілющої води, її чудотворна ікона, мощі преподобних Іова, Амфілохія. Позаду монастирського кладовища на мальовничому пагорбі стоїть Святодухівський скит, відкритий в 1903 р.
Святі ворота(1835-39рр.)


Ворота-дзвіниця-собор


На згадку про Почайну, притоку Дніпра, біля якої стояв монастир, монахи назвали цю гору Почаївською.За переказами,в 1240 р. був знак- явище Пресвятої Богоматері у вогняному стовпі декільком ченцям і пастуху, якого звали Іван Босий. Відбиток стопи Діви Марії залишився на камені і з цього місця забило цілюще джерело.
Дзвіниця(1861069рр.).Висота 65м.


Троїцький собор-екскурсійний офіс та Святі ворота зсередини


У головному вівтарі зберігається чудотворна ікона Божої Матері, яку подарувала монастирю в 1597 р. його засновниця - поміщицея Анна Гойська. На Святу Волинь ікону привіз з Константинополя грецький митрополит Іеофіт.
Дзвіниця та Троїцький собор(1906-12рр.)


Подорожуючи по Волині, митрополит для відпочинку зупинився в маєтку Урля у благочестивої поміщиці Ганни. Пробувши кілька днів, Митрополит благословив і подарував їй за гостинність ікону Пресвятої Богородиці. У маєтку Ганни Гойської сталося диво - від Ікони Божої Матері зцілився її сліпонароджений брат Філіп. Від Ікони почало відбуватися багато чудес.
Свято-Успенський собор(1771-82рр.) та літній вівтар


Троїцький храм.Боковий вхід


Уже в першій пол. XVII ст. монастир був значним релігійним центром та осередком культурного життя Правобережної України, відігравав важливу роль у розвитку української гравюри і книгодрукування.
Архиєрейський дім(1825р)/іконно-книжкова крамниця


Мозаїчне оформлення входу у собор


До складу комплексу входять Успенський і Троїцький собори, келії, дзвіниця, надбрамний корпус, колишній будинок архієрея. За мури, якими оточено територію монастиря, проходять через парадну  браму - Святі ворота, споруджені в 1835-1839 рр. за проектом архітектора Михайловського.
Фото


Інтерєр Троїцького


Інтерєр Троїцького-2


Комплекс споруд відомий з 1527 р. У XVII ст. в ньому окрім численних будівель культового призначення були також муровані та дерев’яні оборонні споруди (вежі, стіни, палісад ..). У 1771-1782 рр. сформувалось архітектурне ядро ансамблю, центром якого був Успенський собор, зведений на кошти відомого мецената графа М. Потоцького за проектом німецького архітектора Г. Гофмана.
Странноприймальня(готель?)


Собор піднімається над землею на 56 м, довжина його - 54, а ширина -40 м.Велика тераса-галерея з трьох сторін обрамляє його. Над центральним входом собору - ікона Успіння Божої Матері.
Троїцький храм


Розташований на найвищому плато Почаївської гори над печерами Свято-Успенський собор є тринавовою центральнокупольною базилікою з видовженим прямокутним вівтарним об’ємом. Декоративне оздоблення інтер’єру створювалось у кін. ХІХ ст. за участю петербурзьких академіків і художників. Перед вівтарем - розкішний чотириярусний іконостас, виготовлений у 1861 р. за проектом архітектора Г. Боссе.
Куполи Свято-Успенського та стіна похвального храму


На хорах дві церкви: праворуч - в ім’я святителя Миколая Чудотворця, а ліворуч - в ім’я святого благовірного князя Олександра Невського.
У підземеллі собору розташовано храм преподобного Іова Печерського. Потрапити туди можна через окремий вхід і «Галерею всіх святих».
Шикарна дзвіниця


Мега-новобуд


Другим собором на території лаври являється Троїцький храм,збудований в 1906-1912 рр. за проектом архітектора О. Щусєва.
Фото


Собор був закладений ще в 1899 р., але тільки в 1906 р. відновили будівельні роботи. І вже через п'ять років виріс могутній храм. Ще у Святих воротах він повстає перед нами у всій своїй красі в мозаїчній іконі Спаса Нерукотворного з князями, що схилилися перед образом.
Свято-Успенський собор


Західний вхід у храм прикрашений мозаїчним зображенням Почаївської ікони Божої Матері. Навколо ікони парять у славі ангели, а внизу благоговійно предстоять святі угодники Волинської землі. Північна сторона прикрашена зображенням Новозавітної Троїці з Голгофою в центрі. Стіни собору, важкі й монолітні, мають мінімум прикрас.
Інтерєр Свято-Успенського храму


Інтерєр Свято-Успенського храму-2


Інтерєр Свято-Успенського храму-3


Інтер’єр Троїцького Собору відзначає прекрасна акустика, а прикрашає величезний, подарований імператором Миколою ІІ, світильник, виготовлений у вигляді корони. Інтер’єр Троїцького завдяки віконцям-бійницям справляє дещо похмуре враження.
Фото


Фото-2


Розквіт монастиря припав на першу пол. XVII ст., а з 1713 Почаївський монастир був греко-католицьким. У 1831 р. обитель повернена православним. Одночасно було вирішено закріпити за нею почесне звання Лаври. У 1833 р.це рішення отримало остаточне затвердження.
Згори видно Святодухівський скит


Ансамбль


Під час Першої світової війни  з Лаври вивозилося все, що представляло хоч якусь цінність: від дзвонів до архіву, бібліотеки, свічного заводу. Чудотворний Почаївський образ Божої Матері, мощі преподобного Іова в срібній раці були доставлені в Житомир (пробули до 1918 року).
В небо..


На початку 1919 р. Лавра була захоплена більшовиками: розграбували те останнє майно, що залишалося.
Літній вівтар(передній план) та каплиця в честь 2000-ліття Різдва Христового


Вхід до храму прп.Іова


До 1939 р. монастир належав Польщі, входив до складу Польської православної церкви. Існуванню Лаври, як православній обителі, загрожувала «ревіндикація» - передача храмів РКЦ; проти виступила вся православна спільнота, святині відстояли. З 1925 р. в монастирі діяла монашеська школа, ряд господарських закладів.
Галерея


Колодязь прп.Іова


При розколі в УПЦ 1992 р.лаврська монашеська братія воліла залишитися у складі РПЦ.З 1996 р.Лавра є ставропігіальним монастирем Української православної церкви (МП).
Свято-Успенський собор


Собор


При вході стоїть "фейс-контрол"-при потребі видає хустки та спідниці(під залог грошей),на території лаври багато(як для святого місця)охорони.Роблять зауваження,контролюють,атмосфера чесно кажучи більш напружена ніж,скажімо в Унівській Лаврі.Розслабитись не вийшло,це мінус,зате архітектура споруд сподобалась-це плюс)!
Фото


Архітектурний ансамбль Лаври


Чи варто їхати?Однозначно варто!Чи варто стояти в довжелезних чергах до святинь,аби при підході "лакеї" покрикували на вас:"скорєє,скорєє,хрестимось на подходє,не затримуємось.."...тут у кожного своя думка,воля та потреба..
Свято-Успенська Почаївська Лавра

монастирі, Почаїв, Тернопілля, храми

Previous post Next post
Up